DIF klara för playoff i Conference League

• 11 aug 2022

Joel Asoro visade ånyo vägen vidare ut i Europa med två nya mål mot rumänska Sepsi som än en gång besegrades med 3-1.

Det var en välbekant Conference League-elva som mönstrades mot Sepsi med Jacob Widell Zetterström i mål bakom en backlinje bestående av Piotr Johansson, Isak Hien, Hjalmar Ekdal och Pierre Neurath Bengtsson.

På mittfältet återfanns trion Rasmus Schüller, Hampus Finndell samt kapten Magnus Eriksson och längst fram var Victor Edvardsen den offensiva spetsen med Joel Asoro och Haris Radetinac på höger- respektive vänsterkanten.

Med 3-1 i ryggen från bortamötet i Rumänien var förutsättningar goda och den tillhörande inramningen med välfyllda läktare på Tele2 Arena med ljudligt sjungande Djurgårds-supportrar i medelhavsvarm kvällssol höjde humöret ytterligare ett antal snäpp.

Samtidigt hade tränarduon Kim & Tolle flaggat tydligt för att det här inte skulle bli någon promenad i parken. Ett skickligt Sepsi med mängder av, framför allt offensiva, spetskvaliteter väntade på andra planhalvan och om de fick vittring i form av ett tidigt mål skulle anspänningen öka rejält.

Håll tätt bakåt var därmed ett gångbart mantra när matchen kickades igång och starten blev lite märkligt med ett gult kort till Victor Edvardsen redan efter 30 sekunders spel för en stämpling.

Det var fortsatt händelserikt och i tredje minuten kom sedan matchens första målchans när Radetinac var nära att stöta in ett högerinlägg från Piotr Johansson. Sepsi replikerade med en småfarlig nick på hörna samtidigt som publiktrycket låg som en tät, volymstark matta över arenan.

I sjunde minuten fick dock Sepsi frispark i ett farligt läge. Cosmin Matei slog den lurigt svepande mot bortre och bollen letade sig dessvärre in via Jacob Widell Zewtetrströms fingertoppar och stolpen och den komfortabla tvåmålsledningen var nu plötsligt reducerad.

Men det skulle inte dröja länge innan svaret kom. En elegant svepande cross från vänster till Piotr Johansson nere vid kortlinjen förvaltades på bästa sätt. Piotr la bollen kyligt tillbaka med en cutback in i boxen till Hampus Finndel som distinkt tryckte in 1-1 till ett extatiskt jubel.

Tillbaka i tvåmålsledning sammanlagt och Djurgården fick lite arbetsro och kunde börja rulla boll på klassiskt manér under några minuter. Sepsis offensiv var som väntat vass men när det drog ihop sig till farlig omställning i 21:a minuten fanns titanen Isak Hien på plats och avstyrde.

Minuten efter var det nära tvåan när Joel Asoro dribblade sig fram i boxen men lyftningen mot bortre till en fristående Haris Radetinac nickades undan i sista stund. Joel skulle dock få sin revansch på den efterföljande hörnan. Serven var klockren från Magnus Eriksson och formtoppade Asoro steg majestätiskt till väders och nickskarvade in bollen i nät, till ett nytt öronbedövande målvrål.

Chanserna staplades på rad nu och Victor Edvardsen löpte sig loss i djupled kort därpå och sköt strax utanför. Strax efter var Asoro framme igen och tvingade Roland Niczuly tilll en svettig räddning och Tele2 Arena kokade.

Med knappa halvtimmen spelad dämpades stämningen en smula när Rasmus Schuller tvingades kliva av och Emmanuel Banda ersatte. DIF gick för mer nu och Victor Edvardsen drog iväg en rejäl kanon som strök ribban.

Sepsi såg ut att ha tappat lite geist vid det här laget och det var hyfsat lugnt bakåt under en period. Men ett missförstånd i DIF-försvaret i 37:e minuten höll på att ställa till det, lyckligtvis redde Jacob Widelll Zetterström upp situationen med en påpasslig reflexräddning.

De resterande minuterna av halvleken hade DIF full kontroll på matchen och hann med ytterligare ett par hotfulla inspel från aktiva ytterbackarna Piotr Johansson och Elias Andersson. Tre stopptidsminuter kom upp på skylten men även de städas av kliniskt och därmed kunde Djurgården gå till halvtidsvila med sammanlagd tremålsledning och ett minst sagt gott utgångsläge inför sista akten i dramat.

Det blev ett byte inför andra halvlek där Hampus Finndell utgick och Marcus Danielson ersatte. Därmed klev Elias Andersson upp på mittfältet och DIF tog vid där de slutade och spelade lugnt och metodiskt med ett lite lägre stående lag medan minuterna tickade på.

Ett effektivt sätt att stänga matchen och Marcus Danielson kostade till och med på sig lite dribblingar och ett tungt högeravslut på distans som vållade Sepsi-keepern Roland Niczuly vissa problem.

Klockan tickade vidare upp mot timmen spelad och rumänerna försökte men kom ingen vart där Hjalmar Ekdal visade sin klass med sedvanligt klokt försvarsspel. I 62:a var det sedan dags för näste man att få lite välförtjänt vila då Victor Edvardsen som klev av och ersattes av Gustav Wikheim.

Matchen rullade på med den lite märkliga känslan att följa DIF i ett Conference League-kval där anspänningen gick på lågvarv, men Djurgården ville bjuda publiken på mer mål och efter fint förarbete från Piotr Johansson curlade Emmanuel Banda bollen strax över.

I 66.e osade det lite katt när en Sepsi-anfallare sköt över i ett relativt bra läge men i övrigt var det trivsel, läktarsång och i 70:e minuten klev Joel Asoro fram och kassaskåpssäkrade avancemanget. Efter en fin djupledsboll tråcklade sig stekhete Joel fram och stänkte in 3-1 med vänstern.

Med dryga kvarten kvar var saken klar. Fler byten följde där Jesper Löfgren och Amadou Doumbouya gick in istället för Piotr Johansson och Haris Radetinac och det var fortsatt blårandig anstormning med bud på fler mål.

Under de sista tio minuterna fick Sepsi inte låna bollen överhuvudtaget och med en bejublad passningssekvens som smög upp mot tresiffrigt antal leveranser var övertaget totalt. Nu handlade det om att sjunga klart matchen och spela av de sista minuterna utan kort eller skador vilket inte gick helt enligt plan när Marcus Danielson fick syna det gula i 88.e minuten.

En marginell detalj dock i en i övrigt fantastisk blårandig sommarkväll på Tele2 Arena som avslutade stilfullt med allsång av ”Sjung för gamla Djurgården” som klingade av i samma stund som matchen blåstes av.

I och med att APOEL avancerade genom att besegra FC Kyzylzahar med sammanlagt 1-0 tidigare under eftermiddagen innebär det att vi tar oss an det cypriotiska laget i ett dubbelmöte i playoff, första matchen spelas preliminärt på hemmaplan onsdag den 17 augusti och den här gången ligger en plats i gruppspelet i potten. Vi syns då!

11 augusti, torsdag 19:00Tele2 Arena