Delad pott mot BP på Grimsta

• 18 sep 2022

StinaLisa Johanssons drömträff gav DIF initiativet i matchen men BP kom tillbaka och kvitterade till 1-1 mot slutet.

Hedvig Lindahl tog åter plats mellan stolparna bakom en backlinje bestående av Sara Olai, Emelie Lövgren, Kamilla Karlsen och Ebba Hed, lagkapten Sanna Kullberg fanns inte tillgänglig för spel.

På mittfältet återfanns välbekanta trion Nellie Lilja, Linda Motlhalo och Tove Almqvist medan Lova Lundin klev in centralt i offensiven med StinaLisa Johansson och Tilde Lindwall på höger- respektive vänsterkanten.

Det bjöds på en höstsolig och behaglig inramning på Grimsta när Djurgården klev ut i jakt på ett trendbrott efter en tuff resultatmässig period. För BP:s del jagade de viktiga poäng i kampen om överlevnad och det blev en ganska tillknäppt inledning där Djurgården letade efter ytor mot ett relativt lågt stående hemmalag.

Men med tio minuter uppstod en fin möjlighet, efter fint förarbete från Ebba Hed, där bollen till slut hamnade hos Lova Lundin i boxen som vände om och sköt strax över. En positiv injektion och matchen fick mer fart där även BP agerade mer i offensiven med några oroande omställningar.

Det var dock Djurgården som stod för det mesta bollinnehavet och till slut skulle också utdelningen komma. StinaLisa Johansson fick bollen i en fin yta centralt framför straffområdet och måttade skott från distans. Träffen var klockren och bollen seglade in i nät, otagbart för Lovisa Koss i BP-kassen.

Ett viktigt och förlösande mål som gav arbetsro med drygt halva halvleken spelad. DIF gick för mer och pressade högt och etablerade sedan offensiv vid bollvinst. Det blårandiga övertaget innebar även en hel del hörnor och i efterspelet till en av dem blev det farligt när Lova Lundin skarvnickade mot mål, men Koss hann ner och plockade bollen.

Det var god kontroll på matchen vid det här laget och de sista tio minuterna av matchen kändes stabila. Emelie Lövgren hotade med ett farlig läge på hörna och en del halvchanser dök upp, där även Tove Almqvist var farligt framme. Samtidigt som det kändes säkert bakåt och Hedvig Lindahl hade det hyfsat lugnt mellan stolparna.

Fyra övertidsminuter annonserades med anledning av ett antal spelavbrott där det mest uppseendeväckande som hände var att StinaLisa Johansson åkte på ett gult kort. Kort därpå blåste domare Hanna Laajanen av en halvlek där Djurgården gick till pausvila i en ändå rättvisa ledning med god kontroll på händelserna så långt.

En oförändrad DIF-elva klev ut med förhoppning om att säkra tre viktiga poäng. Det var full fart framåt direkt för att utöka ledningen och ett visst tryck mot hemmakassen. Men BP var inte uträknade än och Klara Andrup fick Hedvig Lindahl att sträcka ut ordentligt med ett lurigt skott.

I övrigt var det mest Djurgården men riktigt obehagligt blev det på en BP-hörna i 57:e minuten där Hedvig Lindahl inte fick undan bollen i första läget, men Hedvig hann sedan tillbaka och stod för en kvick fotparad som förhindrade Shannon Woeller från att kvittera från nära håll.

Riktigt oroligt och en varningsklocka som påminde att det inte gick att andas ut. Mer grus i maskineriet blev det sedan när Sara Olai åkte på sin tredje varning för i år som innebär att hon missar nästkommande bortamatch mot Kristianstads DFF.

DIF svarade sedan upp med en fin kombination i 65:e minuten där Lova Lundin inte riktigt fick till nicken på StinaLisa Johanssons inlägg. Det blev också sista aktionen för målskytten för dagen som sedan klev av tillsammans med Tilde Lindwall medan Alice Bergström och Sara Lilja Vidlund ersatte.

Minuterna tickade vidare till Djurgården fördel och matchen var fortsatt hackig med ganska många spelavbrott. De rödsvarta blev dock alltmer triggade i sin kvitteringsjakt och det kändes inte lika komfortabelt som tidigare. Läge att säkra upp defensiven ytterligare och med kvarten kvar kom sedan nästa dubbelbyte när Julia Walentowicz och Portia Boakye kom in samtidigt som Sara Olai och Lova Lundin klev av.

Den oroliga känslan var uppenbarligen inte obefogad och i 78:e minuten skulle hemmalaget få utdelning när Klara Andrup bröt fram på vänsterkanten och satte bollen i mål. Ett tungt bakslag och drygt tio minuter kvar att gå för ett nytt blårandigt ledningsmål.

Samtidigt hade BP fått vittring på mer och det var två lag som gick för seger. Det blev oroligt värre i 87:e minuten när Daniella Famili fick måtta skott helt ren i boxen, men lyckligtvis smet det utanför målramen. Nytt jätteläge kom sedan för Klara Andrup i 89:e minuten men avslutet gick rakt på Hedvig Lindahl som kunde greppa säkert.

Fem tilläggsminuter blev det och DIF replikerade genom ett fint skott av Tove Almqvist som Lovisa Koss parerade skickligt. Strax efter var det Sara Lilja Vidlunds tur att sätta Koss i arbete med ett distansskott och matchen hade ökat i intensitet nu mot slutet.

Några fler mål blev det dock inte och därmed blev det delad pott. Visserligen ett trendbrott där DIF tar sin första poäng sedan uppehållet men samtidigt en match som Djurgården hade bra kontroll på under den första timmen. Man bör också ha med sig ett att BP hade ett par jättelägen att avgöra matchen i slutet, så en pinne kändes inte helt fel.

Härnäst väntar en viktig kvalmatch i Svenska Cupen på onsdag där DIF beger sig till Gotland för match mot P18 där en plats i vårens gruppspel av Svenska Cupen ligger i potten.

18 september, söndag 13:00Grimsta IP