Djurgården gjorde jobbet på Gutavallen

• Damer
  • 21 sep 2022

P18 besegrades med 2-0 efter mål av Alice Bergström och StinaLisa Johansson och därmed är en plats i Svenska Cupens gruppspel i vår säkrad.

Det blev som väntat en del rotation i startelvan där ett antal spelare vilades från matchen. Elvira Björklund tog plats i målet med en backlinje bestående av lagkapten Julia Walentowicz, Stella Eriksson, Portia Boakye och Sara Olai.

På mittfältet gjorde Ebba Wieder sin första start på länge i sällskap av Louise Hvarfner och Linda Motlhalo. Längst fram tog Alice Bergström hand om högerkanten med Sara Lilja Vidlund på andra sidan och Lova Lundin centralt.

Djurgården klev ut på Gutavallen för en de facto mycket viktig match i Svenska Cupen. En gruppspelsplats i Svenska Cupen 2023 låg i potten och det krävdes hård fokusering på uppgiften mot ett hungrigt P18 - till vardags hemmahörandes i Divison 1 Södra Svealand - på andra planhalvan.

Kvalspelet i cupen innebär ju att alla lag från de lägre divisionerna jagar en cupskräll och det var viktigt för Djurgården att omgående ta tag i taktpinnen när matchen kickades igång. Det var också DIF som tryckte på framåt initialt och en del hyfsade chanser skapades, bland annat hade Ebba Wieder ett tungt skott som Anna Valvode i hemmakassen dock greppade säkert.

Djurgården trummade på i jakt på ett ledningsmål men P18-defensiven var väl samlad under första kvarten. De riktigt heta chanserna lyste ännu med sin frånvaro och dödläget behövde brytas i matchen.
P18 fick blodad tand och stack upp i enstaka attacker, dock inget som blev riktigt hotfullt och med knappa drygt halva halvleken spelad kändes 0-0 ganska logiskt sett till bristen på kvalificerade chanser.

Men med halvtimmen spelad skulle ett förlösande ledningsmål komma. Ett inspel från vänster parerades av Valvode men Alice Bergström fanns på plats, högg på returen och satte bollen i nät.

Ett viktigt ledningsmål och strax efter var Sara Lilja Vidlund nära med ett skott strax utanför, efter en vunnen andraboll i boxen. Även Linda Motlhalo var skottvillig och tvingade fram en vass räddning från Anna Valvode med ett tungt distansskott.

DIF hade fått upp ångan nu och Alice Bergström var nära på nytt med ett genombrott i 36:e minuten. Chansparaden fortsatte och Lova Lundin, Sara Lilja Vidlund och Alice Bergström radade upp tre bra lägen inom en minut men Anna Valvode fredade målet skickligt.

Det fanns bud på mer under slutminuterna men DIF fick nöja sig med ledning 1-0 när signalen för halvtidspaus gick efter en dryg minuts övertid.

Djurgården bytte in Emelie Lövgren, som ersatte Portia Boakye, inför andra halvlek och klev ut för att bevaka och helst utöka ledningen, för att därmed säkra avancemanget. Det blev dock lite oroligt bakåt när P18 stack upp i en kontring i 51:a minuten, men Elvira Björklund var tidigt ute och avstyrde läget.

I övrigt puttrade matchen på i ett relativt makligt tempo där Djurgården hade ett bra grepp om händelserna. I 61:a kom sedan ett utmärkt läge att att utöka när Emelie Lövgren nickade strax utanför på en högerhörna, men i övrigt var det fortsatt chansfattigt.

Med 64 minuter spelade kom sedan ett trippelbyte för Djurgården med en intressant debut för nyförvärvet Flavine Mawete som kom in tillsammans med StinaLisa Johansson och Kamilla Karlsen, detta samtidigt som Lova Lundin, Linda Motlhalo och Stella Eriksson klev av.

Ett byte som skulle ge effekt omgående när Flavine snabbt presenterade sig och spelade fram till en fristående StinaLisa Johansson som pangade in 2-0.

Därmed hårdnade DIF-greppet om matchen och med tjugo minuter kvar kändes det relativt betryggande. Trean var heller inte långt borta när Alice Bergström rann igenom i djupled, men skottet gick strax över.

I 77:e var det dags för Ebba Hed att kliva på samtidigt som Julia Walentowicz fick lite välförtjänt vila. Strax efter nosade synnerligen aktiva Alice Bergström på ytterligare ett mål, men en fin räddning från Anna Valvode stoppade avslutet.

Vid det här laget kändes det stabilt och Djurgården körde på med en lågintensiv offensiv samtidigt som man stängde matchen effektivt bakåt. Ett par ytterligare lägen kom som mycket väl kunde ha resulterat men 2-0 räckte ändå utmärkt och därmed är Djurgården klara för Svenska Cupens gruppspel i vår.

Nu närmast väntat hemfärd och omladdning inför lördagens damallsvenska bortamatch mot serietrean Kristianstads DFF. En tuff men intressant uppgift.

21 september, onsdag 19:00Gutavallen