Förlust i årets första derby

• 24 apr 2022

Det blev 1-0 till AIK på Friends Arena i en match där det fanns goda möjligheter till en kvittering men effektiviteten framåt var inte på plats denna gång.

Derbyelvan innehöll ett par förändringar där Emmanuel Banda klev in på mittfältet från start i skadade Rasmus Schüllers frånvaro och Gustav Wikheim tog plats till höger i anfallet.
Utöver det fortsatte Haris Radetinac att vikariera som vänsterback med både Pierre Bengtsson och Elliot Käck otillgängliga för spel.

Startelvan:

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Jesper Löfgren, Hjalmar Ekdal, Haris Radetinac
Hampus Finndell, Magnus Eriksson
Emmanuel Banda
Gustav Wikheim, Victor Edvardsen, Sead Haksabanovic

Årets första derby innebar en så gott som fullsatt Friends Arena med en sedvanligt hög anspänningsnivå där DIF-supportrarna bjöd på ett storslaget tifo för att boosta laget inför drabbningen. Den klassiska derbyladdningen fanns givetvis på plats men också en medvetenhet om utmaningens nivå, då AIK oftast är svårslagna på hemmaplan och nu kunde de också mönstra en fullt frisk förväntad startelva - trots tidigare rapporter om eventuell skadefrånvaro.

För Djurgårdens del gällde det att vara på tårna omgående från start och dessutom vara extra vaksamma på fasta situationer där AIK ofta är farliga. Matchinledning blev lika intensiv som väntat och Hampus Finndell visade omgående upp rätt takter med en uppoffrande glidtackling i en farlig omställning för de svartgula.

Men bortsett från det anfallet hade Djurgården bra kontroll och stack även upp i enstaka attacker. Med tio spelade minuter samlade AIK ihop några hörnor som oroade lite men några riktigt heta chanser blev det inte åt något håll under första kvarten.

Dramatik saknades dock inte och Gustav Wikheim var inte nöjd med att inte få med sig en frispark efter en duell med mycket armar inblandade i en farlig omställning. Strax efter kom en ny kontring där Victor Edvardsen testade Kristoffer Nordfeldt med ett tungt skott.

I 24:e minuten kom sedan ett nytt läge för Edvardsen eter en högerhörna och DIF oroade AIK-försvaret med sina fasta situationer. Det gjorde även AIK och strax efter var det väldigt nära att Sotirios Papagiannopoulos nådde fram på en nickskarv efter hörna.

I övrigt hanterade Jacob Widell Zetterström luftrummet bra på hemmalagets inläggsspel så långt, med god hjälp från sina mittbackar Jesper Löfgren och Hjalmar Ekdal. Den sistnämnde hade dessutom en farlig nick på hörna i den 31:a som smet metern utanför stolpen och så här långt handlade målchanserna mycket om fasta situationer.

Det fortsatte att smälla i duellerna och i 37:e blev det en varning för Piotr Johansson som därmed är avstängd i nästa match. AIK fortsatte att mata in bollar via kanterna och Nabil Bahoui var hyfsat nära med en nick på ett högerinlägg, något som gav en föraning om problem.

En jämn och chansfattig halvlek såg ut att sluta mållös men i 44:e minuten kom ett olyckligt baklängesmål när Nicolas Stefanelli kunde skarvnicka in bollen efter ytterligare ett inspel från höger. Ett extremt tungt mål att åka på och med tanke på de svartgulas statistik i samband med ledning gällde det nu att mobilisera med full kraft i andra halvlek.

Det var inga förändringar i elvan inför den andra halvleken och efter ett par kortare rökpauser kunde halvleken till slut kickas igång. Det fortsatte att vara böljande spel med växlande bollinnehav men också fortsatt chansfattigt där Nicolas Stefanellis avslut en bit över i 54:e minuten var den första egentliga farligheten.

DIF hade svårt att få igång offensiven och skapade inte mycket framåt. Men i 58:e minuten kom en jättechans. Hjalmar Ekdal dröjde kvar i offensiven och fick en fin passning av Hampus Finndell, Hjalmar stötte till på volley men Kristoffer Nordfeldt kom ut och lyckades avstyra.

Det var startskottet på en bra period för DIF och Kim & Tolle gjorde ett trippelbyte när Elias Andersson, Isak Hien och Joel Asoro kom in, där den sistnämnde var nära omgående med en farlig nick på ett inspel från Edvardsen.

Matchen tog fart nu och strax efter kunde DIF andas ut när Jordan Larsson sköt över i ett bra läge i boxen. Men med halva halvleken spelad började AIK att sjunka ner med låg backlinje och bevaka ledningen. Mindre ytor framåt med andra ord och när väl djupledsmöjligheterna dök upp för DIF slogs bollen sällan där.

Med kvarten kvar började det bli knappt om tid och läge för att få igång en forcering. I 78:e minuten kom Kalle Holmberg in istället för Emmanuel Banda och fick ett skottläge direkt efter en cutback från Victor Edvardsen. Avslutet blockerades dessvärre av en AIK-försvarare och DIF fick fortsätta att jaga.

I 84:e minuten kom en bra spelvändning där bollen till slut gick till Piotr Johansson i ett bra läge men skottet gick en bit utanför. Lite tryck blev det men inga gyllene DIF-möjligheter, däremot hade AIK ett friläge för Jordan Larsson där skottet lyckligtvis styrdes ut i sista stund.

Sju övertidsminuter kom upp och det fanns tid kvar. Två superlägen skulle också komma. Kalle Holmberg fick fritt nickläge i boxen men bollen gick rakt på Nordfeldt. Andrabollen slogs sedan in i mitten där Hjalmar Ekdal var några centimeter ifrån att kunna raka in bollen.

Ytterligare DIF-tryck blev det mot slutet men inga mål och därmed var förlusten ett faktum när slutsignalen gick till slut. Chanser fanns onekligen till kvittering men effektiviteten fanns inte på plats den här gången.
Nu gäller det att mobilisera krafterna på nytt inför lördagens kommande hemmamatch mot Sirius med sikte på tre poäng för att jaga sig tillbaka in i toppstriden.

24 april, söndag 15:00Friends Arena