Förlust mot starkt Linköping

• 9 feb 2022

Efter en jämn första halvlek tog LFC över matchen i andra och vann till slut med 3-1 på Linköpings Arena.

Tränare Magnus Pålsson talade inför mötet om en likartad matchning som senast mot Zenit med bred spridning av speltiden mellan spelarna, där dock vissa kunde få ett ökat antal matchminuter. Alice Bergström, Portia Boakye och Nea Flyborg saknades i truppen och till den skaran tillkom även Tove Almqvist som vilades efter träningslägret i Turkiet.

Startelvan som mönstrades såg ut på följande sätt:

Kelsey Daugherty
Sara Olai, Emelie Lövgren, Sanna Kullberg, Julia Walentowicz
Louise Hvarfner, Nellie Lilja
Linda Motlhalo
Tilde Lindwall, Hayley Dowd, StinaLisa Johansson

Efter en tuff och fysiskt match mot Zenit i fredags var det dags för en ny intressant värdemätare mot gediget damallsvenskt motstånd i form av Linköping som slutade sexa i serien förra året.

Det bjöds på en betydligt kyligare temperatur på Linköping Arena jämfört med träningslägret i Turkiet men tempot var bra från start i matchen, kölden till trots. Det fanns fina intentioner i offensiven från båda håll och första chansen kom i sjätte minuten när Hayley Dowd fick läge vid straffområdeslinjen och tvingade Cajsa Andersson till en snabb reflexräddning.

Strax efter var det nära åt andra hållet när Therese Simonsson jagade i djupled på en boll bakom backlinjen som stannade upp lite i vinden, men där Kelsey Daugherty till slut hann ut och parerade. LFC fick upp farten och skapade ett offensivt tryck under en period, men det var Djurgården som skulle ta initiativet i matchen. Linda Motlhalo fick en boll i djupet och visade både speed och klass när hon sprintade loss, vände upp och hittade Tilde Lindwall i boxen. Avslutet med vänstern satt stensäkert och årets första DIF-mål var ett faktum.

Ett skönt mål som gav energi och DIF öste vidare framåt under de efterföljande minuterna för att därefter tvingas försvara sig när hemmalaget svarade upp med en bra period. Tematiken med oförutsedda händelser från Zenit-matchen (med hund på planen)  fortgick sedan när ett elvamannamål blåste in på planen i den hårda vinden.

Ytterligare en oförutsedd händelse av mindre underhållande karaktär kom strax därefter när Linköping skickade in ett hårt och flackt högerinlägg som styrde in via Emelie Lövgren när hon försökte rensa undan bollen.

1-1 med knappa halvtimmen spelad och ganska rättvist till chansproduktionen sett. Men LFC hade ändå en påtaglig fart och tyngd i anfallen som satte DIF-defensiven i rejält arbete som genomfördes bra. Samtidigt var Djurgården kvicka i sina omställningar och i 33:e minuten stod StinaLisa Johansson för ett fint förarbete när hon hittade Tilde Lindwall i straffområdet där Tilde fick iväg ett tungt avslut i snäv vinkel som ställde till problem för Cajsa Andersson.

För Djurgårdens del ställde Linköpings höga press till en hel del problem under halvleken men det handlade på det stora hela mer om oro än om några riktigt vassa chanser och DIF-försvaret löste ofta uppspelen trots små marginaler. Med detta sagt blev det inga fler mål att rapportera i en halvlek där LFC hade det mesta bollinnehavet men där DIF var vassa i sina omställningar.

Det blev några planerade byten inför andra där Sara Lilja Vidlund, Ebba Wieder, Lova Lundin och Ellen Andersson kom in istället för StinaLisa Johansson, Linda Motlhalo, Nellie Lilja och Julia Walentowicz.

Hemmalaget började halvleken piggast och sökte vägar i offensiven men det var fortsatt fint försvarsarbete av Djurgårdens backlinje som tajmade sina brytningar väl så långt. Men i 52:a hittade LFC igenom när Therese Simonsson stötte in en retur efter ett ribbskott och ledningen hade därmed förvandlats till underläge.

Bara att kavla upp och jobba ikapp men det var Linköping som hade kopplat greppet om matchen nu och Simonsson var nära ytterligare ett mål strax efter, Kelsey Daugherty greppade dock det hårda skottet säkert. Nästa läge fick Amalie Vagnsgaard som sköt i burgaveln och DIF var under rejält tryck med timmen spelad.

Det fanns ansatser i DIF-offensiven men det brast ofta i besluten i den sista tredjedelen, Magnus Pålsson genomförde ett par nya byten i 65:e minuten där Tilde Lindwall och och Hayley Dowd gick ut och Louise Larsson kom in samtidigt som StinaLisa Johansson klev tillbaka in på planen igen.

Men det var Linköping som öste vidare framåt och radade upp en trippelchans där Kelsey Daugherty först stod för två fina räddningar för att därefter få hjälp av ribban när Nellie Karlsson drog iväg ett tungt skott.

En annan LFC-inhoppare, Ella Björkman, följde upp med två fina chanser och Kelsey fick slita hårt mellan stolparna nu. Fler byten följde där Stella Eriksson och Nicole Ruiz Garandos kom in och det var fortfarande bara ett måls underläge med kvarten kvar trots massivt tryck från hemmalaget.

Problemen med Linköpings intensiva presspel fortsatte dock att dyka upp med jämna mellanrum och det blev boltapp som gjorde att det osade katt flera gånger om innan 3-1 sedan skulle komma, detta genom en gratischans för Nadiia Kunina som nöp till distinkt när hon fick läget.

Ett sista byte skedde i 85:e där Linnea Egevall fick kliva in för efterlängtat A-lagsspel samtidigt som bollen visslade decimetern utanför Daughertys stolpe strax därpå.

Slutsignalen hade onekligen en befriande klang efter en andra halvlek av intensiv press från ett skickligt Linköping som skapade drösvis av chanser och där segersiffrorna de facto kunde varit betydligt större.

Bara att ladda om och gnugga vidare och med tanke på att det är tidigt på säsongen samt att det roterades rejält ska man kanske inte dra alltför stora växlar från en prestation i nuvarande fas.

Nästa test sker hemma mot Älvsjö som kommer till Hjorthagen onsdag den 23 februari. Ett genrep inför starten av Svenska Cupens gruppspel som inleds mot Mallbacken söndag 27 februari, då är det skarpt läge som gäller.

9 februari, onsdag 18:00Linköping Arena