Förlust på Stadion mot KIF Örebro

• Damer
  • 23 okt 2022

Två hörnmål i första halvleken gav Örebro initiativet men närmare än en reducering från Linda Motlhalo kom aldrig DIF som förlorade söndagens match med 2-1.

Djurgården mönstrade en startelva där en nu frisk Hedvig Lindahl var tillbaka i målet bakom en backlinje bestående av Sara Olai, Kamilla Karlsen, Portia Boakye och Ebba Hed.

På mittfältet återfanns välbekanta trion Nellie Lilja, Linda Motlhalo samt Tove Almqvist och längst fram tog Alice Bergström och Tilde Lindwall hand om ytterrollerna med StinaLisa Johansson som offensiv spets.

DIF klev ut på ett höstsoligt Stadion för att ta sig an årets näst sista hemmamatch mot ett formstarkt KIF Örebro som vunnit fyra av sina fem senaste matcher. För Djurgårdens del gällde det att trots ett tabellmässigt ingenmansland mobilisera energi och gå för tre poäng som eventuellt skulle kunna bli ett startskott för att komma ikapp just Örebro, som låg en placering och sju poäng före Djurgården.

Det blev också en energisk start för DIF som satsade på att utnyttja farten hos sina kvickfotade anfallare. Örebro svarade å sin sida upp med några snabba anfall och det var tydligt att det var två lag med intentionen att gå framåt till en början.

De klara målchanserna lyste dock med sin frånvaro under den första kvarten, även om Hedvig Lindahl fick rycka ut och greppa ett hyfsat farligt inlägg från höger. Djurgården hade en del fina intentioner i djupled med slutprodukten infann sig inte.

I 18:e minuten hettade det dock till när Hedvig Lindah stod för en viktig dubbelräddning när Örebro hade två farliga nickar på rad på hörna från vänster. Matchens dittills bästa chanser men halvvägs in i halvleken sjönk tempot en del och det blev det lite mer stiltje i matchen, där gästerna stod för det mesta bollinnehavet.

Djurgården blixtrade sedan till under några minuter med fint kombinerande i offensiven men det var fortsatt glest med avslut med halvtimmen spelad. I 32:a minuten skulle emellertid matchens första mål komma och det var gästerna som stod för det. Än en gång var det en hörna som blev farlig och den här gången fick Michaela Kovacs bättre fart i nicken och bollen satt i nät.

Givetvis tungt men bara att sätta igång kvitteringsjakten. Blåränderna försökte men hade svårt att nästla sig fram till lägen på den sista tredjedelen. Samtidigt kom också en del onödiga bolltapp som gav Örebro omställningslägen.

I 38:e kom i alla fall en relativt bra chans för Tilde Lindwall som spelades fram av Ebba Hed, men skottet hamnade i händerna på Tove Enblom i KIF-målet. Örebro hade å sin sida fått energi av målet och Hedvig Lindahl fick sträcka ut rejält för att mota Emilia Pelganders tunga distansskott.

Vid det här laget var DIF varnade för Örebros hörnor. Men i den näst sista minuten smällde det till igen på en högerhörna, Ebba Hed räddade första nicken på mållinjen men därefter studsade bollen fram Katie Lockwood som från nära håll tryckte in 2-0 till gästerna.

Det var i praktiken det sista som hände i halvleken och Djurgården fick gå till pausvila för att mobilisera energi och jaga ikapp.

Andra halvleken

Uppdraget var tydligt, minst två mål behövde göras och det var en oförändrad elva som klev ut för att utföra det. Djurgården hade bättre tryck i attackerna nu och och StinaLisa Johansson fick ett bra skottläge i boxen men avslutet blockerades av en KIF-försvarare.

En pigg inledning av halvleken där Djurgården hade ett visst övertag och ett reduceringsmål skulle också komma. StinaLisa Johansson stod för en fin aktion när hon drev fram på vänsterkanten och slog en cutback in i boxen. Där fanns Linda Motlhalo på plats och pangade in sitt första mål för säsongen.

Kontakt och jubel på Stadion och DIF jagade efter mer. Med en halvtimme kvar av matchen fanns det tid att jobba på, samtidigt var KIF Örebro fortsatt farliga i sina snabba omställningar så det gällde att vara på hugget i defensiven.

Men kvitteringsjakten tappade lite fart och det kom lite fler bolltapp på egen planhalva som höll på att ställa till det bakåt och som gav gästerna energi. I 68:e kom dock en fin blårandig kontringsmöjligheter när Alice Bergström fick mycket yta på högerkanten och drog på ett lurigt skott som hamnade i burgaveln.

Strax efter kom ett flackt avslut från Linda Motlhalo som tvingade Tove Enblom till en vass räddning och det fanns ändå hopp om en utjämning med dryga kvarten kvar. Nya pigga ben kom in i form av Sara Lilja Vidlund som ersatte Tilde Lindwall och nu gällde det att gå för det.

Ebba Hed prövade från distans men bollen for en bit utanför målramen och minuterna tickade fort framåt. Nya byten följde i 85:e minuten där Flavine Mawete och Lova Lundin kom in som tilltänkta offensiva injektioner.

Det var dock begränsat med tid att jobba på och forceringen tog inte riktigt fart. I 89:e hettade det i alla fall till när Flavine dribblade sig fram och sköt ett lurigt skott från snäv vinkel som gav en retur från Enblom som dessvärre blev lite för hög för Sara Olai att ta ner.

Endast tre stopptidsminuter fanns kvar att jobba med nu men det blev inga mer farligheter framåt och därmed blev det KIF Örebro som tog med sig de tre poängen. Ett resultat som cementerar Djurgården på tiondeplatsen i tabellen med två omgångar kvar.

Närmast väntar årets kanske tuffaste bortamatch mot FC Rosengård måndag den 31 oktober innan Djurgården sedan avslutar serien hemma på Stadion mot BK Häcken den 5 november.

23 oktober, söndag 15:00Stockholms Stadion