Förlust på Studenternas IP

• Damer
  • 9 mars 2022

Uppsala vann med 3-2 i onsdagens träningsmatch. DIF inledde starkt med mål av Sara Lilja Vidlund och StinaLisa Johansson men hemmalaget jagade ikapp och avgjorde i slutet av matchen.

Matchtruppen fokuserade på att ge speltid till de som fått färre minuter i cupen samtidigt som en del spelare vilades. Icke desto mindre var det ett starkt lag som ställdes på benen och det var glädjande att se Alice Bergström redo för spel igen efter en lång skadefrånvaro, hon inledde dock på bänken.

Startelvan:

Kelsey Daugherty
Julia Walentowicz, Sanną Kullberg, Kamilla Karlsen, Ellen Andersson
Ebba Wieder, Louise Hvarfner
Sara Lilja Vidlund, Tilde Lindwall, StinaLisa Johansson
Lova Lundin

Det var hyfsade sköna väderförhållanden med en trevande vår i luften på Studenterna IP inför avspark. På andra sidan väntade ett starkt IK Uppsala som var nära att kvala till OBOS Damallsvenskan under fjolåret, även om det förekommit en del förändringar i deras trupp sedan dess.

Djurgården fick en drömstart på matchen med ett ledningsmål redan i tredje minuten. Lova Lundin spelade tillbaka till Sara Lilja Vidlund som fick på en riktig kanonträff och 1-0 var ett faktum.

Ett mål som gav ytterligare energi åt ett redan piggt Djurgården och med kvarten spelad smällde det till igen. Lova Lundin kombinerade med Sara Lilja Vidlund på högerkanten och Lova hittade sedan StinaLisa Johansson i boxen. Avslutet satt där det skulle och DIF var i förarsätet med ledning 2-0.

Målproduktionen var dock inte slut i den underhållande matchen och i 22:a minuten var det Uppsalas tur. Ett inspel från Johanna Renmark högerkanten nådde fram till Andrea Torisson som fick på en rejäl träff med vänstern och bollen seglade otagbart in i mål.

DIF satsade på snabb replik kort därpå och Sara Lilja Vidlunds vänsterinlägg var mycket nära att nå fram till Lova Lundin som sprintade in i boxen.

Samarbetet mellan Lilja Vidlund och Lundin upprepades sedan med knappa halvtimmen spelad med nytt inspel från från Sara och den här gången dunkade Lova in bollen i nät, dessvärre kom flaggan upp för offside.

Uppsala var pigga framåt och anföll ofta via orosmomentet Renmark på högerkanten men attackerna avstyrdes av DIF-defensiven. Torisson hade dock ett farligt läge i 36:e minuten med ett skott precis utanför.

Djurgården hittade å sin sida en del snabba offensiva kombinationer med få tillslag som var vägvinnande. Efter fint spel kom också en jättechans för StinaLisa Johansson som fick ett utmärkt skottläge mitt i boxen men Caroline Forsgren stod för en akrobatisk räddning på avslutet.

Minuterna tickade mot halvtidspaus men Uppsala hade inte checkat ut. Johanna Renmark hittade fram till Nicole Robertson som satte 2-2 med halvlekens sista spark. Halvtidsvisslan gick direkt efter och DIF fick gå till pausvila och ladda om batterierna efter en chansrik och underhållande halvlek.

Det blev några byten inför andra halvlek där Nellie Lilja, Nicole Ruiz Granados och Stella Eriksson kom in istället för Ebba Wieder, Louise Hvarfner och Sanna Kullberg.

Uppsala var fortsatt påkopplade, började starkt och skapade ett visst tryck under de inledande minuterna. Det var mestadels halvchanser men hemmalagets höga press störde samtidigt Djurgårdens uppspel och DIF-offensiven kom inte igång på samma sätt som i första halvlek.

Men med knappa timmen spelad började DIF komma igång framåt under en period. Den blev dock kortvarig och Uppsala fortsatte att föra halvleken, dock utan att hota alltför mycket på sista tredjedelen.

Det var den betydligt chansfattigare tillställning jämfört med de första 45 och Magnus Pålsson passade på att skaka om med ett trippelbyte. Tuva Bylund, Lousie Larsson och Alice Bergström kom in, en debut i DIF-tröjan för Alice.

Ett drag som blev en positiv injektion för Djurgården som lyfte upp spelet och skapade en del hyfsade lägen och ett antal hörnor. Nu var det DIF som hade greppet och jagade ett segermål. Men Uppsala blixtrade till i 79:e minuten med en riktigt vass chans när Kelsey Daugherty kom ut snabbt och skickligt avstyrde ett friläge med en benparad.

Sista bytet kom kort därefter när Linn Algullin ersatte StinaLisa Johansson. Uppsala var dock fortsatt hungriga och i 81:a minuten small det till bakåt när Rosa Herreros fick skottläge och kunde vrida in 3-2 med högern.

Nu blev det bråttom för DIF för att hinna kvittera och Sara Lilja Vidlund kom nära när hon vann boll högt och stoppades upp av en Uppsala-tåspets när hon skulle friställa Tova Bylund som hade öppet mål.

Forceringen drevs på men den eftersökta slutprodukten infann sig inte och efter två övertidsminuter blåstes matchen av. Förlust med 2-3 i en match som var dynamisk och ändrade karaktär över 90 minuter där det fanns positiva svar, men också lärdomar, att ta med sig.

Härnäst väntar ett avgörande möte mot Eskilstuna i Svenska Cupen på söndag. Vinst krävs för gruppseger och avancemang till semifinal. Upplagt för dramatik med andra ord.

9 mars, onsdag 18:00Studenternas IP