Frustrerande förlust i seriefinalen

• 9 okt 2022

BK Häcken gjorde matchens enda mål och trots en intensiv kvitteringsjakt fick inte Djurgården in bollen i nät i söndagens drabbning på Tele2 Arena.

Djurgården mönstrade en startelva med Jacob Widell Zetterström i mål bakom en backlinje bestående av Piotr Johansson, Marcus Danielson, Hjalmar Ekdal och Pierre Neurath Bengtsson.

På mittfältet var det ånyo trion Hampus Finndell, Rasmus Schuller samt lagkapten Magnus Eriksson som fick förtroendet och längst fram återfanns trion Haris Radetinac, Victor Edvardsen och Gustav Wikheim.

Det var onekligen en laddad stämning inför den stundande seriefinalen när Häcken gästade ett välfyllt Tele2 Arena med över 27.000 sålda biljetter inför matchen. Det var ettan mot tvåan i tabellen - två lag på 48 poäng i  en match där en seger skulle innebära en markant fördel i toppstriden inför de fem sista omgångarna.

Inramningen var som väntat magisk där publiken sjöng igång laget inför avspark ackompanjerat av ett storslaget blåblått halsdukshav över hela arenan. En värdig uppladdning inför det väntande dramat där Häcken inledde med en jättechans redan i första minuten med ett inspel från höger som var mycket nära att stötas i mål. Minuten efter osade det katt på nytt där Jacob Widell Zetterström skickligt motade ett farligt avslut på en inläggsfrispark.

En något darrig start från DIF som kanske var tagna av stundens allvar. Men Djurgården fick gradvis igång bollrullandet och tuggade sig tillbaka in i matchen. Det blev lite tryck och enstaka halvchanser, men inga skarpa lägen för blåränderna under den första kvarten.

Fokus hamnade istället mer på en obehaglig situation när Hampus Finndell landade olyckligt efter en duell, efter ett antal minuters behandling var Hampus ändå tillbaka i spel igen. Matchen rullade vidare med hög intensitet och i 24:e minuten kom en riktigt bra DIF-chans när Magnus Eriksson fick en fin yta att ladda för skott, men vänsterkanonen smet metern utanför.

Strax efter kom en ny blårandig farlighet efter fint kombinerande och den efterföljande hörnan nickskarvade strax utanför av Hjalmar Ekdal. I anfallet efter kom sedan ett jätteläge för Häcken där Lars Olden Larsen kom helt fri mot mål, men Jacob Widell Zetterström kom ut och stod för en monstruös räddning på friläget.

Målchanserna duggade tätt nu och nästa man att sniffa på mål var Hampus Finndell som skarvade ett inlägg strax utanför. I 33:e var det sedan Alexander Jeremejeffs tur att oroa och det kändes som att ett mål låg i luften i någon riktning.

I 37:e kom dessvärre ett trist besked när Hampus Finndell tvingades kliva av, uppenbarligen påverkad av smällen han fick i samband med den tidigare duellen. Emmanuel Banda ersatte men det skulle komma mer elände kort därefter när Häcken gjorde 1-0 genom Lars Olden Larsen.

Ett blytungt mål att åka på och Djurgården fick påbörja kvitteringsjakten. Magnus Eriksson hotade med ett högerskott men så mycket mer i chansväg blev det inte och de fem övertidsminuterna förflöt utan några fler heta möjligheter i matchen.

Det var en oförändrad elva som klev ut för att försöka vända på matchen och DIF tryckte på omgående och skapade lägen. Närmast kom Haris Radetinac som gick på ett avslut i fel hörn som Peter Abrahamsson parerade med stor möda med en utsträckt fot.

Trycket fortsatte och Haris var nära på nytt med en skarvnick i 53:e som dock även den stoppades av Abrahamsson. Häckens omställningar var lågintensivt oroande men det kändes ändå relativt stabilt bakåt och nya pigga ben kom in i form av Joel Asoro som ersatte Gustav Wikheim.

I den 57:e minuten fick dock Jacob Widell Zetterström rycka ut igen med en fin räddning på en hörnnick från Johan Hammar. DIF replikerade med ett vasst avslut från Emmanuel Banda som Peter Abrahamsson tippade utanför. Den efterföljande hörnan blev också farlig, men det började kännas som en sådan kväll när bollen inte ville in.

I 63:e minuten gick sedan Joel Asoro omkull i en duell i straffområdet under högljutt protesterande från publiken men domare Glenn Nyberg vinkade avvärjande. Chanserna kom på parad nu och det var DIF för hela slanten.

”Kämpa Djurgården”, skanderades öronbedövande över arenan men klockan tickade oroväckande snabbt. I 71:a minuten var det ändå nära när Marcus Danielson nickade på en hörna, men återigen var Peter Abrahamsson i vägen och greppade bolllen.

Strax efter tvingades Rasmus Schüller tyvärr kliva av och Besard Sabovic fanns redo och ersatte. Blåränderna bombade vidare med inlägg och hörnor in i boxen. Forceringen rullade på men det var fortsatt frustration när nickarna ville inte hitta in i nät.

Matchuret var vid det här laget uppe i över 80 spelade minuter och Djurgården fick inget riktigt bett i attackerna. Häckens låga försvar fick undan det mesta och betänketiden i samband med bortalagets utsparkar var väl tilltagen.

Fem övertidsminuter fanns kvar att jobba på men de flöt iväg fort, även om Hjalmar Ekdal hade en fin chans i slutminuten där skottet smet över. Lite avslutande straffområdeskalabalik, med ännu en signifikativ avsaknad av medstuds, var sedan det sista som hände innan slutsignalen gick.

Därmed tar Häcken övre förstaplatsen i tabellen och nu gäller det att maximera poängskörden för att jaga ikapp med fem omgångar kvar. Härnäst väntar nya möjligheter att studsa tillbaka med ett returmöte mot KAA Gent i Conference League på torsdag följt av ett utsålt derby mot AIK på söndag.

9 oktober, söndag 17:30Tele2 Arena