Haris mål säkrade andraplatsen i Allsvenskan 2022

• 31 okt 2022

Det blev en intensiv och jämn bortamatch mot Norrköping som länge såg ut att sluta 0-0. Men långt in på övertiden kom det avgörande målet från Haris Radetinacs vänsterfot.

Ur en till stora delar skadefri trupp mönstrades en startelva med Jacob Widell Zetterström mellan stolparna bakom en backlinje med Piotr Johansson och Elias Andersson som ytterbackar, där Hjalmar Ekdal gjorde comeback i mittlåset tillsammans med Marcus Danielson.

Tremannamittfältet var välbekant med Rasmus Schüller, Hampus Finndell och Magnus Eriksson och längst fram gjorde Haris Radetinac sin 199:e allsvenska match i den blårandiga tröjan med sällskap av Victor Edvardsen och Gustav Wikheim i offensiven.

Det halmstrå modell tunt som fanns att gripa för att nå SM-guldet inför omgången förintades snabbt under söndagen när Häcken blev svenska mästare efter en 4-0 vinst mot IFK Göteborg. Vi säger grattis till BK Häcken!

För Djurgårdens del var Europaplatsen redan säkrad men fortfarande krävdes ett bra avslut på säsongen för att knipa andraplatsen och bli bäst i stan. En vinst mot IFK Norrköping skulle säkra båda de sakerna.

Lagkapten Magnus Eriksson ledde ut laget på Platinumcars Arena inför en skönsjungande Djurgårdspublik på plats som sin vana trogen fick bortaplan att låta nästan som på hemmaplan.

Nere på plan var det inledningsvis Djurgården som tog tag i matchen och efter fem förflutna minuter hade Norrköping inte varit på offensiv planhalva, dock utan att vi lyckats skapa några farligheter för Oscar Jansson i hemmalagets mål att ingripa på.

Norrköping hittade bättre vägar framåt efter en stund och ägde bollen under en period men utan att nå fram till en målchans. Magnus Eriksson slog en för snål passning på mittplan som Christoffer Nyman bröt och drev framåt men ett lugnt och säkra agerande från våra mittbackar styrde av situationen innan den blev farlig.

Med kvarten spelad var det en jämn matchbild spelmässigt men målchanserna lös med sin frånvaro från båda håll och det var endast en nick utan kraft mot Jacob som räknades in i spalten ”avslut på mål” så här långt.

Det var en match med en del närkamper som smällde på bra, men sjysst, och därmed knappt några avbrott i matchen som fortgick med gott flyt i spelet. Gustav Wikheim var pigg på sin vänsterkant och när han höll på att springa ifrån sin back på mittplan drogs han ner och matchens första varning tilldelades Linus Wahlqvist.

Norrköping anföll nästan uteslutande på högerkanten och Jonathan Levi var den som slog samtliga inlägg för hemmalaget. Dock var de oftast för långa under de första 25 minuterna, men där hittade Norrköping ett sätt att nå farligheter som de konsekvent sökte. Djurgården å andra sidan anföll mestadels på Wikheims vänsterkant men inget av lagen hade ännu skapat någon direkt målchans.

Hampus Finndell stod för halvlekens första ordentliga målchans när han med bollen strax utanför straffområdet drog på ett avslut som träffade stolpen men studsade ut till inspark.

Matchen fortsatte dock att snåla med målchanser och när klockan tickade upp mot 40 spelade minuter var det Djurgården som tagit tillbaka initiativet sedan en period tillbaka. Men Norrköping stack upp genom Arnor Sigurdsson som avslutade hårt och bra mot första stolpen men Jacob var där och avstyrde med en fin räddning. 1-1 i målchanser men fortsatt mållöst i matchen när domaren blåste för halvtid.

Inga byten i paus för Djurgården som klev ut på planen med lite högre frenesi och tempo i spelet i andra halvlek. Matchen tände till både på planen och läktaren, med samma fysiska duellspel som i den första halvleken.

Den första kvarten av halvleken bjöd emellertid på lika många farliga chanser som hela första halvlek. Djurgården hade mest boll och intiativ första kvarten men Norrköping skapade den farligaste chansen där Sigurdsson både hade ett avslutsläge och sedermera ett inspel som var nära att petas in men rann utanför Jacobs högra stolpe. Strax därefter avslutade Hampus från långt håll men bollen passerade strax över ribban.

Norrköping tog sig fram till lägen allt mer och inspelen kom från båda kanterna. Danielson petade undan ett farligt inspel längs marken i den 65:e minuten och på den efterföljande hörnan kom en Norrköping-spelare upp fint men nickade över. Strax därefter plockade Jacob i målet ner ett inspel och det var mycket spel förlagt till vår planhalva för en stund.

Vid sidlinjen värmde samtliga spelare på Djurgårdsbänken upp under hela andra halvlek och först att få äntra planen blev Joel Asoro och Besard Sabovic som ersatte Gustav Wikheim respektive Rasmus Schüller i den 67:e minuten.

Duellerna på plan blev allt fler och i vissa fall tuffare, och när Arnor Sigurdsson inte fick frispark i en situation och framförde sina åsikter kring det fick domaren nog och delade ut matchens andra varning. Då hände något på Norrköpings bänk där tränaren Glen Riddersholm fick ett gult kort. Han reagerade med applåder riktade mot domaren och fick då sin andra varning på ett par sekunder. Minut 71 var en händelserik minut på Platinumcars Arena.

Minuten senare ersatte Jesper Löfgren och Hjalmar Ekdal, och Emmanuel Banda ersatte Hampus Finndell. Även Norrköping gjorde ett par byten under den här perioden i matchen.

Intensiteten i matchen skruvades upp ytterligare med kvarten kvar och båda lagen fortsatte att gå framåt för ett ledningsmål, men två bra försvar såg till att det blev mest nästan-chanser och avslut från svåra lägen. Haris Radetinac sprang frenetiskt i pressen men fick inte riktigt grepp på hemmaförsvaret tillsammans med laget. Ett spelskickligt Norrköping tog sig ur pressen gång på gång.

När klockan tickade upp på 85 spelade minuter genomförde Kim och Tolle Djurgårdens femte byte när Kalle Holmberg ersatte Victor Edvardsen.

Arnor Sigurdsson gjorde en fin andra halvlek och när han kom loss på kanten med Piotr Johansson på efterkälken tog Piotr en varning för att stoppa den framrusande anfallaren. Den efterföljande frisparken nickades över.

”Kämpa Djurgården!” växel-skanderade den tillresta bortapubliken när klockan tickade upp på 90 minuter och fortsatt kändes det som att inget lag var nöjda med krysset. Norrköping ägde mest boll nu och när tilläggstiden aviserades till hela 10 minuter (avbrott i början av halvleken på grund av pyroteknik) fanns fortsatt gott om tid för mål i matchen.

Sigurdsson fortsatte att hota på sin vänsterkant och slog ett fint inlägg till en framstörtande Christoffer Nyman som fick ett fint läge men nickade strax över i 93:e minuten.

Efter det var det dags för en Djurgårdsperiod i matchen och Magnus Eriksson avslutade bland annat från distans. Haris Radetinac sprang outtröttligt hela matchen i sin press, och när klockan tickade upp på 97 minuter hamnade bollen vid hans fötter någon meter in i straffområdet. Trotjänaren som gjorde sin 199:e allsvenska match i Djurgården nöp till och satte bollen vid första stolpen. 1-0 till Djurgården!

Mycket mer än så hann inte hända i matchen som alltså slutade 1-0 till Djurgården och därmed var andraplatsen i Allsvenskan 2022 säkrad. Djurgården – bäst i stan!

Härnäst väntar ett par dagars återhämtning innan det är dags att knyta ihop säcken i Europa Conference League. Shamrock Rovers gästar i den sista gruppspelsmatchen på torsdag och även om DIF redan är klara gruppsegrare står det både ära, poäng, och pengar på spel. Biljett till matchen köper du här.

31 oktober, måndag 19:10Platinumcars Arena