Inga poäng med hem från Tunavallen

• Damer
  • 28 aug 2022

Djurgården fick inte igång maskineriet mot ett defensivt skickligt Eskilstuna som vann med 1-0.

Det blev ett par förändringar i startelvan som klev ut på Tunavallen där Hedvig Lindahl åter tog plats mellan stolparna bakom en backlinje bestående av Julia Walentowicz, Emelie Lövgren, Kamilla Karlsen och Ebba Hed.

På mittfältet kamperade den välbekanta trion Linda Motlhalo, Nellie Lilja och Tove Almqvist och längst fram återfanns en offensiv med Lova Lundin centralt samt Tilde Lindwall och StinaLisa Johansson på höger- respektive vänsterkanten.

Efter två inledande förluster sedan återstarten var det ett revanschlystet DIF som klev ut för att plocka med sig poäng hem till Stockholm. På motståndarsidan väntade ett Eskilstuna som också haft en trög inledning med noll poäng efter sommaruppehållet och nu var frågan vem som skulle gå segrande ur drabbningen i det ihärdiga regnet på Tunavallen.

Den bistra väderleken var dock inget som stoppade en mängd nedresta DIF-supportrar som fanns på plats för att backa upp laget. De fick se en matchinledning där Djurgården pressade högt under de första minuterna och sedan etablerade offensiv med visst tryck på hemmalagets planhalva.

En bra start även om Eskilstuna inte var ofarliga och en uppoffrande glidtackling från Julia Walentowicz hindrade Paulina Nyström från att ta sig igenom mot mål i nionde minuten. Ett par halvfarliga hörnor från hemmalaget följde men mycket mer fanns inte att rapportera i chansväg under den första kvarten.

I 17:e hettade det i alla fall till framåt för DIF efter ett par fina framstötar från Tilde Lindwall. Men i övrigt var det glest med lägen och mestadels ställningskrig.
Med halva halvleken spelad kom sedan två fina lögen för Djurgården - först kom Lova Lundin loss i djupled och sköt strax utanför och sedan satte Ebba Hed Milica Kostic i arbete med en tung vänsterslägga.

Eskilstuna följde upp med en bra period och Sonia Okobi-Okeoghene oroade med ett distansskott som dök strax ovanför ribban. Klockan tickade upp mot halvtimmen spelad och Tove Almqvist försökte placera in en boll som stack metern utanför, men det saknades fortfarande heta chanser för båda lagen i den tillknäppta matchen.

Det skulle dock ändras i den 38:e minuten när ett högerinlägg nådde fram till Sonia Okobi-Okeoghene som tog ner och rullade in bollen vid första stolpen. Tungt för Djurgården som nu fick fokusera på att jaga ikapp under de avslutande minuterna av halvleken.

Det var dock Eskilstuna som var närmast ytterligare nätkänning med ett lobbskott från Felicia Saving som tog i ribbans överkant. Mycket mer än så hände inte i en chansfattig halvlek med ganska lågt underhållningsvärde och nu gällde det att skruva upp energinivån och skapa mer framåt under de kommande 45 minuterna.

Det var fortsatt höstruggigt på Tunavallen inför den avslutande halvleken och för Djurgården var uppdraget tydligt - kvitteringsjakt, helst följt av ytterligare en fullträff. Elvan var oförändrad och en smart djupledsboll i 47:e gav Lova Lundin yta, men dessvärre tappade hon balansen i duell med en hemmaförsvarare.

Eskilstuna svarade med några minuters tryck framåt, men det var fortfarande en ganska lam känsla på matchen med en hel del felbeslut och individuella misstag för Djurgårdens del. Hemmalaget skapade desto mer framåt och Hedvig Lindahl fick sträcka ut rejält på ett lurigt slott Elin Rombing och Ebba Hed rensade returen förtjänstfullt framför framrusande Sonia Okobi-Okeoghene.

Klockan tickade upp på timmen spelad och Djurgården rullade runt med en hel del bollinnehav men hade svårt att omsätta det i skarpa lägen. Läge att kasta in pigga ben således där Alice Bergström, Sara Olai och Louise Hvarfner ersatte Tilde Lindwall, Julia Walentowicz och Nellie Lilja.

Halva halvleken återstod och det fanns gott om tid för att gå för en kvittering. Djurgården flyttade upp laget men fick inte till slutprodukter och Felicia Rogic var närmare med ett avslut som smet strax över i 72:a minuten. Strax efter kom en farlig nick av Paulina Nyström och Eskilstuna låg närmast nästa mål.

Det kunde kommit med kvarten kvar men lyckligtvis sköt Felicia Rogic över ribban när hon fick ett jätteläge på ett högerinspel. Därefter kom ett nytt byte i 77:e när Lova Lundin klev av efter en smäll och Sara Lilja Vidlund kom in.

Nu började det bli rejält bråttom att få igång forceringen. Men det var hemmalaget som fortsatte att skapa och matchen levde vidare tack vara en kvick benparad från Hedvig Lindahl när Rogic avslutade på nytt. Minuterna rann iväg fort och Ebba Wieder fyllde på med ett byte i 86:e, fyra övertidsminuter kom upp på skylten och på ett signifikativt sätt för matchen var det Hedvig Lindahl som skapade den enda vassa kvitteringschansen när hon stack upp på en hörna i 92:a och nickade metern över.

Summa summarum en inte alls orättvis seger för Eskilstuna, sett till matchbilden och avslutsstatistiken, och Djurgården får fokusera på att gnugga igång maskineriet igen under det kommande landslagsuppehållet som väntar. Efter det är det dags för ny hemmamatch måndag den 12 september då Vittsjö gästar Stadion då vi hoppas att poängen trillar in.

28 augusti, söndag 15:00Tunavallen