Kapten Kullberg segerskytt mot BP

• 8 juni 2022

BP tog ledningen, men Djurgården tog hand om alla tre poängen i onsdagens match i OBOS Damallsvenskan. Blåränderna vann med 2-1 (1-1) sedan lagkaptenen Sanna Kullberg avgjort matchen med sitt första mål i DIF-tröjan.

Startelvan innehöll en ändring jämfört med överkörningen mot IFK Kalmar för en vecka sedan. Julia Walentowicz, som tvingades bryta den matchen på grund av skada, satt på bänken medan Kamilla Karlsen tog en plats i backlinjen. Sara Olai skiftade därmed åter sida och blev högerback.

Kelsey Daugherty
Sara Olai, Emelie Lövgren, Sanną Kullberg, Kamilla Karlsen
Tove Almqvist, Nellie Lilja, Linda Motlhalo
Tilde Lindwall, Hayley Dowd, StinaLisa Johansson

Djurgården började matchen lite trevande. Kanske var det ovanan att spela en hemmamatch mot BP på Grimsta (Stadion är upptaget av hästhoppning) som spelade in men påfallande ofta valdes ett för svårt alternativ i stället för en enkel lösning i passningsspelet. ”Kom igen tjejer, enkla passningar” ropade DIF-tränaren Magnus Pålsson, men Djurgården lyckades aldrig skaffa sig ett ordentligt grepp om den första halvleken.

Efter en knapp kvart skapades ändå en målchans av ganska hög kvalitet när BP-försvaret avvaktade och lät Hayley Dowd komma till avslut i straffområdet. Det är ingen bra idé med tanke på Dowds målsinne, men Lovisa Koss i BP-målet kunde rädda till hörna.

I stället var det ”gästerna” som tog ledningen i den 19:e minuten. Sanna Kullberg fick bollen på handen i straffområdet och Alice Ahlberg var säkerheten själv från elva meter. Det var knappast ett mål som hängde i luften, men heller inte helt oväntat med tanke på DIF:s något tveksamma inledning.

– Det är en slarvig hands som helt enkelt får ske, sa Sanna Kullberg självkritiskt.

Efter detta sjönk BP långt ner i planen och överlät det mesta av bollinnehavet till Djurgården. Om taktiken var att på så sätt försvara ledningen i 70 minuter var den misslyckad. Knappt tio minuter senare var det nämligen kvitterat sedan en omarkerad Tilde Lindvall nickat in Hayley Dowds utmärkta inlägg.

Det var en snabb replik som gav förhoppningar om ett mer harmoniskt DIF fortsättningsvis, men märkligt nog var det i stället de rödsvarta som kom tillbaka och var närmast ett ledningsmål innan halvtleken var över. BP-forwarden Matilda Johansson Prakt opererade i straffområdet med bravur men lyckades inte få avslutet på mål. Med tanke på det var 1-1 ett rättvist halvtidsresultat även om Djurgården hade ett övertag i bollinnehav och avslut (5-3).

BP, som bara har AIK bakom sig i den allsvenska tabellen, hade anledning att vara nöjda med den första halvleken men efter sidbytet tog Djurgården över matchen. Den blårandiga dominansen på mittfältet var markant där Linda Motlhalo, Tove Almqvist och Nellie Lilja vann så gott som varje boll. Den sistnämnda ådrog sig tyvärr ett gult kort redan innan paus och är avstängd i nästa omgång mot Piteå.

I den 59:e minuten fälldes Linda Mothlalo mitt på BP:s planhalva vilket skulle bli avgörande för matchen. Den efterföljande frisparken från Tove Almqvist var av högsta klass och när den damp ner i straffområdet kunde lagkaptenen Sanna Kullberg göra sitt första mål i DIF-tröjan. Mittbacken slog till på volley med en bredsida och Lovisa Koss var chanslös.

Skulle BP resa sig igen, som efter Djurgårdens kvittering? Nej, nu var det Djurgården för hela slanten och ett avgörande, tredje mål kändes inte långt borta. Närmast var inhopparen Sara Lilja Vidlund som liksom Sanna Kullberg slog till med en bredside-volley, men den hår gången träffades ribbans överdel.

Hayley Dowd jagade sitt åttonde allsvenska mål för året och försökte, som det anstår en skyttedrottning, med avslut i både möjliga och omöjliga lägen. När hon serverades bollen i straffområdet av Linda Mothlalo var det riktigt nära men en BP-försvarare hann emellan i sista stund.

Med tanke på spelövertaget borde Djurgården ha avgjort matchen, men när det tredje målet uteblev kunde BP ändå forcera för en kvittering i matchens slutskede. Frida Thörnqvist, Ella Reidy och Jennifer Sjösten fick alla varsin chans men Kelsey Daugherty lyckades hålla målet fritt från ytterligare påhälsning. Därmed var årets sjätte trepoängare inkasserad.

– Ärligt talat tycker jag inte att vi gör en speciellt bra match. Det känns som att energinivån i laget är väldigt låg. Men vi kommer ut bättre i andra och har många spelare som kan göra mål även när vi spelmässigt inte är på topp. Det var skönt för mig att få göra mål som kompensation för straffen, sa Sanna Kullberg.

I nästa match som spelas måndagen den 13 juni blir det midnattsfotboll på Lombia IP. Djurgården ställs mot Piteå IF med avspark 23.00.

8 juni, onsdag 19:00Grimsta IP