Komfortabel seger mot IFK Kalmar

• 1 juni 2022

Tre snabba mål på de första 20 minuterna gav DIF slagläge och blåränderna kunde sedan utöka till 4-0 i slutet och säkra tre sköna poäng på Stadion.

Startelvan innehöll en ändring där StinaLisa Johansson var tillbaka från start igen till vänster i anfallet, efter att endast gjort ett inhopp mot Häcken på grund av en känning som begränsade minuterna. I övrigt var laget intakt från matchen mot Häcken intakt.

Kelsey Daugherty
Julia Walentowicz, Emelie Lövgren, Sanną Kullberg, Sara Olai
Tove Almqvist, Nellie Lilja, Linda Motlhalo
Tilde Lindwall, Hayley Dowd, StinaLisa Johansson

Det var tätt på given med bara några dagars återhämtning efter mötet mot Häcken i söndags, men Djurgården hade bra fart från start när matchen kickades igång på ett försommarsoligt Stadion. Viktiga poäng stod på spel och DIF skulle också få en dröminledning på matchen med mål redan i sjunde minuten.

I en snabb omställning hittade Tove Almqvist fram till Tilde Lindwall på högerkanten. Tilde lyfte sedan in bollen till en framrusande StinaLisa Johansson som vackert dunkade in ledningsmålet på volley i nättaket.

Stort jubel på Stadion och ett viktigt initiativ. Men det skulle komma mer kort därpå… Formstarka Hayley Dowd snodde åt sig bollen på offensiv planhalva, drev framåt och stänkte in 2-0 medan matchurets minutvisare knappt hade passerat tvåsiffrigt.

Ett lätt chockat Kalmar flyttade upp positionerna och började jaga reducering. Ett visst tryck blev det under en period men DIF-defensiven var solid och Kelsey Daugherty plockade ner de inlägg som dök upp. Istället var det Djurgården som skulle utöka på nytt.

Julia Walentowicz bröt ett Kalmar-uppspel och bollen rullades fram tilll Tilde Lindwall som satte fart. Till höger kom sedan Tove Almqvist löpande och Tilde serverade sin andra assist för kvällen till Tove som behärskat placerade in 3-0.

En rejäl blårandig urladdning och ytterligare glädje på Stadion, som dock grusades en smula när Julia Walentowicz fick kliva av i den 23:e minuten efter översyn av fysteamet. Kamilla Karlsen klev in och ersatte efter att DIF spelad med reducerad numerär under ett antal minuter.

Men med full styrka på planen kom DIF i nya offensiva vågor och efter ett fint kombinerande fick Hayley Dowd ett fint läge i boxen men den här gången räddade Aubrei Corder avslutet skickligt. Nästa chans var dock Kalmars där Alyssa Walker sprang sig fri i djupled men Kelsey Daugherty var på hugget och hann ut och avstyrde.

Halvleken avslutades med blårandig fotbollsunderhållning där det fanns bra rörlighet och snabbt kombinerande och det var inte långt från fyran när Linda Motlhalo drog ett skott på distans som visslade förbi precis utanför Corders högra stolpe. Även Sanna Kullberg var målsugen med en farlig nick på hörna i 41.a minuten men publiken fick nöja sig med tremålsledning när Laura Rapp blåste av för halvtid efter två tilläggsminuter.

Det blev ett byte inför de kommande 45 minuterna där Alice Bergström ersatte StinaLisa Johansson. Med 3-0 i ryggen kändes det hyfsat komfortabelt men DIF gick för mer och Tilde Lindwall laddade med vänstern i 48:e minuten, avslutet gick dock halvmetern över målramen.

De blårandiga attackerna kom ändå lite glesare nu och tempot gick ner i matchen. Kalmar ville - och var tvungna - att gå framåt i banan medan DIF höll emot. Fast ändå var det Djurgården som var närmast ytterligare ett mål när Sanna Kullberg skarvnickade Tove Almqvist precisa hörna strax utanför.

Alice Bergström visade sina kvaliteter och skapade oro i gästernas försvar, men i övrigt var det mer utav ett lågintensivt bevakande av resultatet för Djurgårdens del. Kalmar testade en del distansskott och inlägg men hittade sällan igenom den alltmer samtrimmade blårandiga backlinjen.

I 65:e minuten var det dags för dubbelbyte när Sara Lilja Vidlund och Lova Lundin klev in. Ny energi på planen med en fjärdedel av matchen kvar och det kändes fortfarande komfortabelt - även om en välslagen Kalmar-hörna skapade lite oreda bakåt.

Nerven I matchen var inte särskilt påtaglig men Kalmar hade inte kastat in handduken och Kelsey Daugherty fick rycka ut med en ny utrusning vid ett friläge för de vitklädda. En väckarklocka och ännu farligare blev det minuten efter när Juliette Kemppi sköt över i ett utmärkt läge ett par meter framför mål.

Men värre än så blev det inte och när matchuret tickat upp mot 80 var det dags för lite välförtjänt vila för Tove Almqvist efter en ny stark insats och Louise Hvarfner klev in och ersatte.

Vid det här laget var det game over men det skulle bjudas på en sista godbit. Louise Hvarfner hittade Sara Lilja Vidlund på högerkanten som i sin tur spelade fram Lova Lundin i boxen. Avslutet satt excellent i nät och det visade sig vara matchens näst sista spark eftersom slutsignalen gick precis efter den efterföljande avsparken.

Tre poäng bärgade som innebär att Djurgården avancerar uppåt i tabellen och ökar glappet till sju poäng ner till IFK Kalmar och övriga lag i den nedre regionen. Nu väntar en hel träningsvecka innan nästa hemmamatch som spelas mot BP på onsdag med Grimsta som arena, detta eftersom Stadion inte är tillgänglig på grund av hopptävlingar. Var på plats då!

1 juni, onsdag 19:00Stockholms Stadion