Målfest i omstarten

• 26 juni 2022

Djurgården körde över GIF Sundsvall med 5-2 på NP3 Arena efter en blixtvändning av matchen med tre mål på sju minuter i första halvlek.

Startelvan i omstarten formerades med Jacob Widell Zetterström mellan stolparna bakom en backlinje bestående av Piotr Johansson, Isak Hien, Hjalmar Ekdal och Pierre Neurath Bengtsson.

På mittfältet kamperade Hampus Finndell, Elias Andersson och Magnus Eriksson med anfallstrion Joel Asoro, Victor Edvardsen och Haris Radetinac framför sig.

Tre spelare var icke uttagningsbara: Rasmus Schüller (avstängd), Elliot Käck (skada) och Sead Haksabanovic (känning).

Ett massivt högtryck ramade in den allsvenska omstarten när Djurgården klev ut för avspark i solgasset på NP3 Arena. På andra planhalvan väntade ett GIF Sundsvall som hade en tuff start av Allsvenskan men som avslutade serien med ett par starka prestationer som varslade om att det här eventuellt kunde bli en tuff utmaning för DIF.

Det hettade till omgående även på planen när Djurgården fick ett farligt läge redan i första minuten då Piotr Johansson var ytterst nära att nå fram till en framrusande Haris Radetinac i boxen. En pigg start från DIF som fortsatte att trycka på framåt och skapa lägen.

Men istället skulle det smälla till åt andra hållet i femte minuten när Sundsvall drev upp på vänsterkanten. Saku Ylätupas inlägg hittade fram till Ronaldo Damus som ohotad kunde nicka in 1-0 för hemmalaget.

En ovälkommen kalldusch i den närmast tropiska värmen och nu gällde det att replikera så fort som möjligt. Vilket sedan var nära att ske i den 11:e minuten när pigge Joel Asoro stack i djupled, utmanade sin försvarare och sköt, Andreas Andersson parerade dock avslutet med en vass reflexräddning.

På den efterföljande hörnan skulle dock Andersson tvingas till kapitulation. En smart, kort hörnvariant gav Joel Asoro inläggsläge och i boxen fanns Hjalmar Ekdal som även han var ohotad och kunde skalla in kvitteringen distinkt.

Stort jubel bland de tillresta DIF-supportrarna och DIF-offensiven rullade vidare. Det tog inte lång tid innan det ringde igen. En ny snabb bollvinst på offensiv planhalva från Haris Radetinac gav Hampus Finndell läge att måtta med den känsliga passningsfoten. Framspelningen till Joel Asoro var exemplarisk och Asoros avslut likaså när han kyligt rullade in 2-1.

En blixtvändning som skulle bli ännu mer uppseendeväckande när det rasslade i nätet igen dryga minuten senare. Ett iinlägg från Victor Edvardsen nådde fram till Haris Radetinac som tog emot, vände upp och pangade in 3-1 otagbart för Andersson.

Tre mål på sju minuter och och galen DIF-eufori både på planen och på läktaren. Den explosiva matchinledningen fortsatte i samma stil när Sundsvall hotade med nästa farliga chans på hörna då Ylätupa var nära att reducera. En efterföljande vätskepaus med halva halvleken spelad kändes högst befogat med tanke på både värmen och intensiteten och efter en rejäl vattenpåfyllning rullade matchen vidare.

Djurgården hade ett stadigt grepp nu och rullade runt i jakt på ytor för att skapa nya chanser. Ett vackert väggspel var nära att ge Magnus Eriksson friläge men nästa mål skulle komma från Victor Edvardsen. Ett efterlängtat - och även elegant - mål där Edvardsen sprang sig loss i djupled och vinklade in bollen i bortre krysset.

”Samba Djurgården” sjöngs på läktaren och DIF bjöd på propaganda-fotboll med bud på mer. Hampus Finndell sköt efter en fin aktion av Edvardsen och även Sundsvalls Marcus Burman hade ett utmärkt nickläge för reducering i sista tilläggsminuten. Men fler mål blev det inte och 4-1 kändes ändå stabilt efter en väldigt fint genomförd och underhållande första halvlek.

Det var inga förändringar i elvan inför de avslutande 45 minuterna och med en komfortabel ledning i ryggen kunde Djurgården kliva ut för att hålla fortet. Offensivlustan fanns emellertid kvar och i 51:a var det nära på nytt när Joel Asoro spelade fram Victor Edvardsen vars skott dock parerades av Andreas Andersson.

GIF Sundsvall stack emellan med ett oroande distansskott från Dennis Olsson. Men i övrigt var tempot lägre i matchen nu, där värmen var en bidragande faktor. Pontus Engblom fick nästa läge där en vältajmad glidtackling från Hjalmar Ekdal avstyrde i sista stund och med knappa timmen spelad var det sedan dags för dubbelbyte.

Jesper Löfgren och Emmanuel Banda klev in och ersatte Isak Hien och Hampus Finndel, ett klokt drag med tanke på att båda hade missat söndagens kommande derby vid ytterligare en varning. I övrigt puttrade matchen vidare med en lågintensiv DIF-offensiv, men chanserna var få nu och spänningen hade falnat betänkligt.

Nytt byte följde i 67:e minuten när Gustav Wikheim ersatte Joel Asoro och Wikheim passade på att gå på avslut relativt omgående, men Andreas Andersson hann snabbt ner och plockade skottet. Målfesten var dock inte slut än och Emmanuel Banda skulle bjuda på en delikatess med dryga kvarten kvar. Magnus Eriksson stod för assisten till den allt som oftast skottvillige Banda som elegant smekte in 5-1 i bortre hörnet.

Rubrikmässiga siffror på resultattavlan och ett par avslutande byten följde där Kalle Holmberg och Amadou Doumbouya klev in för spel under sista kvarten. Emmanuel Banda var sedan nära att skruva in ytterligare ett mål från kanten och det blev en trivsam avslutning på NP3 Arena med smånätt bollrullande från Djurgården i kvällssolen.

6-1 var inte långt borta när Doumbouya rullade fram Gustav Wikheim som prickade stolpen men istället var det hemmalaget som skulle reducera i 86:e minuten. Inbytte Pontus Engblom fick en djupledsboll, ryckte loss och var effektiv i avslutet.

5-2 på resultattavlan som kunde blivit mer efter en fin offensiv rusch från evigt unge Haris Radetinac som dessvärre sköt strax över. Det var också det sista som hände och efter tre tilläggsminuter gick slutsignalen som innebär välförtjänt vila efter hettan på planen och tre sköna poäng med i bagaget hem till Stockholm.

Första bortasegern för året bärgad och ett välkommet spelmässigt styrkebesked inför söndagens väntande derby då Hammarby gästar Tele2 Arena. En match som kickas igång 15.00 och som har alla förutsättningar att bjuda på stor dramatik.

GIF Sundsvall meddelar att de inte genomför någon presskonferens efter matchen.

26 juni, söndag 17:30NP3 Arena