Tre sköna poäng i tight match mot Elfsborg

• 29 aug 2022

Hjalmar Ekdal och Hampus Finndell stod för målen när Elfsborg besegrades med 2-1 i en nervig och intensiv tillställning på Tele2 Arena.

Kim & Tolle mönstrade en elva med Jacob Widell Zetterström i mål bakom en backlinje bestående av Piotr Johansson, Marcus Danielson, Hjalmar Ekdal och Elias Andersson.

På mittfältet var det den välbekanta trion Rasmus Schüller, Hampus Finndell och Magnus Eriksson som kamperade ihop och längst fram tog Joel Asoro och Gustav Wikheim hand om varsin kant med Victor Edvardsen centralt.

Med nästan en hel förberedande träningsvecka i ryggen, efter det dramatiska avancemanget i Conference League mot Apoel, kunde Djurgården kliva ut med hyfsat fräscha ben för att ta sig an gästande Elfsborg. Ett som alltid knepigt motstånd som i år varit allsvenskans mest kryssande lag, där 9 av 20 matcher slutat oavgjort.

Uppbackningen från läktarhåll var som vanligt stark och med ett sedvanligt, massivt publikstöd i ryggen kickade matchen igång. Inledningen blev dock chockartad med en oerhört farlig chans för Elfsborg redan efter 15 sekunder, där Jacob Widell Zetterström räddade ett skott från nära håll av Per Frick med tillhörande farlig retur. Strax efter kom ett vänsterinlägg som nickades strax över av Frick och hjärtat satt i halsgropen redan efter två minuters spel.

Men Djurgården letade sig tillbaka in i matchen och i sjätte minuten kom ett farligt inspel från Joel Asoro som letade sig igenom hela boxen och smet strax utanför Hákon Valdimarssons högra stolpe. På andra kanten skapade såphala Gustav Wikheim stora problem för Simon Strand och vann också en frispark i bra läge med tio minuter spelade.

Den förvaltades på bästa sätt av Magnus Eriksson som servade Hjalmar Ekdal vars nick satt perfekt i nät utom räckhåll för Valdemarsson.

Ett förlösande mål och en skön jubelorkan steg på arenan. Mycket känslor på läktarna blev det också när Hjalmar Ekdal åkte på en armbåge i ansiktet strax efter men Hjalmar klarade sig lyckligtvis bra och kunde fortsätta.

DIF öste på och tvåan var inte långt borta kort därpå när Magnus Eriksson fick läge i boxen, men skottet styrde precis utanför via ett Elfsborgs-ben. Nu var Djurgården på gång och ett smart utkast från JWZ skapade ett två-mot-en-läge som var nära att resultera. DIF-omställningarna var fortsatt vassa och nytt läge följde där Hampus Finndell var nära att få fritt skottläge mitt i boxen, men han skulle få revansch senare.

Djurgården hade tagit över matchen nu och 2-0 skulle komma i den 25:e minuten. Den här gången var det Elias Anderssons tur att visa upp sin välkalibrerade vänsterfot som hittade in till en fristående Hampus Finndell som behärskat nickade in bollen i mål.

Elfsborg hade dock inte gett upp och JWZ fick sträcka ut på ett tungt skott från Alexander Bernhardsson i 33:e minuten. I 37.e osade det katt bakåt på nytt på en farlig inläggsfrispark, men flaggan kom upp för offside samtidigt som bollen flipprade runt oroande i straffområdet.

Det var fortsatt hetsigt och intensivt hela vägen in i slutminuterna och nära ett tredje DIF-mål när Joel Asoro drog en vänster mot första stolpe som Valdimarsson tippade till hörna. Klockan tickade på mot pausvila och tre övertidsminuter signalerades som förflöt utan några riktigt skarpa chanser. Men ledning med 2-0 kändes ytterst rimligt efter en tight, tempostark och lite småstökig första halvlek.

Med 45 återstående minuter gällde det att säkra segern men Elfsborg inledde ånyo med en farlighet när André Römer sköt strax över i bra läge. Gästerna gick för en tidig reducering men DIF-defensiven höll emot, även om det var oroligt på nytt när Alexander Bernhardsson dribblade sig fram och sköt ovanför överliggaren.

Djurgården svarade med en snabb omställning där Gustav Wikheim fick läge, men skottet gick rakt i skopan på Valdimarsson. DIF fick sedan lite lugn när laget följde upp med en lugnande period av bollinnehav, men gästernas kontringar var hotfulla och Marcus Danielson visade prov på sina skills han redde upp en svår en-mot-en-situation.

Kvaliteten på matchen var lägre nu - med mycket felbeslut från båda håll - men matchuret jobbade på till blårändernas fördel. Med timmen spelad var det fortfarande tvåmålsledning och den kunde ha utökats när Gustav Wikheim spelade in till Victor Edvardsen vars skott visslade precis utanför krysset.

Det blev Edvardsens sista insats i matchen innan han och Hampus Finndell klev av och ersattes av Haris Radetinac och Besard Sabovic. Publiken öste på nu men det blev oroligt på nytt bakåt när Per Frick försökte cykelspark in ett inlägg.

Chanserna kom tätare nu åt båda hål och Joel Asoro svarade å sin sida med ett genombrott där vänsterskottet dock gick rakt på Valdimarsson. Men marginalerna var ändå på Djurgårdens sida strax efter när ett bolltapp gav Emmanuel Boateng skottläge och bollen dunkades i stolpens insida.

Djurgården sjönk dock inte tillbaka, utan höll spelet uppe, och Gustav Wikheim fortsatte att terrorisera Simon Strand som drog på sig ett antal frisparkar när han försökte stoppa den kvickfotade norrmannen. Vid det här laget återstod en knapp kvart av ordinarie tid och en liten vittring av tre poäng började närma sig.

Dessvärre tvingades Rasmus Schuller kliva av i den 78:e minuten men Emmanuel Banda fanns redo och klev in för att jobba hårt på mittfältet, samtidigt som Besard Sabovic klev ner som 6:a. Men mer olycka skulle tyvärr komma två minuter senare när Elfsborg fick ett farligt frisparksläge som Jacob Ondrejka omsatte till 2-1.

En oskön nerv smög sig in i matchen och gästerna forcerade medan minuterna tickade långsamt. I 86:e fick Marcus Danielson agera räddande ängel på nytt med en viktig brytning i sista stund och det var rejält oroligt. Jesper Löfgren klev in för att hjälpa till med stängningen av matchen och hela fem minuters stopptid kom upp,

Sekunderna släpade sig fram men bollvinster och lite välkomna spelavbrott fick tiden att gå. Trycket var hårt på slutet och det blev rejält gastkramande, men till slut kom den efterlängtade slutsignalen som innebar att DIF plockade en synnerligen viktig trepoängare. Därmed kliver blåränderna förbi Hammarby och tar över andraplatsen i tabellen.

Nu närmast väntar en viktig kvalmatch till Svenska Cupens gruppspel på torsdag då Örebro Syrianska står för motståndet på Behrn Arena. Matchbonanzan rullar sedan vidare med allsvensk bortamatch på söndag mot Sirius innan gruppspelet i Conference League drar igång nästa vecka.

29 augusti, måndag 19:00Tele2 Arena