Tung förlust på Strandvallen

• 10 apr 2022

Årets första bortamatch i Allsvenskan slutade med förlust. Mjällby vann med 1-0 på Strandvallen efter ett mål i andra halvlek av Mamudu Moro.

Trots flera byten på grund av skador under premiärmatchen mot Degerfors var samtliga spelare förutom Frank Odhiambo tillgängliga för spel mot Mjällby. Tränare Bergstrand/Lagerlöf formerade en elva där Jacob Widell Zetterström fick förnyat förtroende i målet bakom en backlinje med Piotr Johansson och Pierre Bengtsson på kanterna och Hjalmar Ekdal och Jesper Löfgren i mitten. På mittfältet återfanns trion Rasmus Schüller, Magnus Eriksson och Hampus Finndell medan Haris Radetinac, Victor Edvardsen och Sead Haksabanovic tog hand om platserna i anfallet.

Ett friläge, ett ribbskott och en utebliven straffspark. Det var inget snack om att det var Djurgården som var det bättre laget i den första mållösa halvleken på Strandvallen. Även om underlaget sänkte farten i passningsspelet jämfört med konstgräset på Tele2 Arena så var det långa stunder spel mot ett mål - Mjällbys.

I den 11:e minuten fick Sead Haksaboanvic bollen i ett riktigt bra läge i straffområdet, men gjordes ner bakifrån av en halkande Mjällbyspelare i form av Adam Ståhl. Det såg ut som en klar straffspark men domaren Andreas Ekberg friade.

Djurgården fortsatte att mala på i offensiven och spelade sig fram till ett friläge för Victor Edvardsen några minuter senare. Samuel Brolin, AIK-lånet i Mjällbys mål, lyckades emellertid hålla ihop benen och rädda Edvardsens avslut till hörna. Minuten efter agerade Edvarsen framspelare och släppte bollen bakåt till Hampus Finndell. DIF-mittfältaren fick bra träff men såg bollen hamna strax utanför den bortre stolpen.

Blåränderna var framgånsrika i presspelet, men nästa farliga målchans dröjde till den 39 minuten då ett avslut från Sead Haksabanovic styrdes över Samuel Brolin av en Mjällby-försvarare och träffade ribban.

Mjällby noterades för sitt första riktiga anfall först i halvlekens slutminut då Mamudo Moro kom först på ett inlägg och nickade utanför. Något avslut på mål blev det aldrig för hemmalaget medan Djurgården mäktade med två stycken innan halvleken var över.

Efter sidbytet hade Mjällby vinden i ryggen vilket verkade ha en avgörande betydelse. Djurgården lyckades inte längre skapa samma tryck med långa anfall och tillät de gulsvarta att flytta upp positionerna. Efter en dryg timme fick DIF i alla fall ett bra frisparksläge sedan Rasmus Schüller fått en knuff strax utanför straffområdet, men Sead Haksabanovics frispark träffade den uppställda muren varefter returen hamnade utanför målet.

Strax efter slarvade Djurgården med passningsspelet i backlinjen med ett onödigt Mjällby-inkast som följd. Det skulle visa sig bli ödesdigert då bollen som kastades in framför mål studsade fram till Mamudo Moro som tryckte in 1-0 i bortre krysset. En kalldusch i minut 67 som de blårandiga aldrig riktigt hämtade sig ifrån. Det var också hemmalagets enda avslut på mål under hela matchen.

Med 1-0 på resultattavlan blev Djurgårdens passningsspel ofta stressat men tio minuter efter målet skickade Schüller fram en välriktad boll till Haksaboanovic i straffområdet. Vänsteryttern tycktes dock fastna i gräset i skottögonblicket och fick inte någon bra träff. Haksabanovic var inblandad i mycket av Djurgårdens anfallsspel och tog fem minuter senare ett nytt avslut efter förarbete av Piotr Johansson, men även denna gång blev resultatet en inspark för Mjällby.

Tiden gick fort för Blåränderna som snart jagade ett kvitteringsmål på övertid. Inbytte Gustav Wikheim gick på kraft när han kom loss på högerkanten men inlägget gick över samtliga spelare till inspark. I den tredje övertidsminuten såg det ändå ut som att Djurgårdens kvittering var ett faktum efter en vunnen nickduell i Mjällbys straffområde. Hampus Finndell avslutade kliniskt men var dessvärre offside vilket även linjedomaren hade upptäckt. En situation som var mycket symptomatisk för en kväll när Djurgården inte hade några marginaler med sig.

Efter sammanlagt fem övertidsminuter var matchen slut. Mjällbys enda avslut på mål räckte för tre poäng och Djurgården får åka hem och ladda om för lördagens hemmamatch mot Norrköping.

10 april, söndag 17:30Strandvallen