Bister bortaförlust mot Degerfors

• 30 apr 2023

Stora Valla fortsätter att vara en mardrömsarena för Djurgården som hade övertaget spelmässigt. Men Degerfors var effektivast när det gällde målskyttet och vann med 2-1.

Djurgården mönstrade följande manskap på Stora Valla:

Tommi Vaiho
Piotr Johansson, Carlos Moros Gracia, Marcus Danielson, Elias Andersson
Magnus Eriksson, Rasmus Schüller, Oliver Berg
Oskar Fallenius, Victor Edvardsen, Gustav Wikheim

Följande spelare var inte tillgängliga för truppen: Jacob Widell Zetterström, Elliot Käck, Hampus Finndell, Pierre Neurath Bengtsson och Theo Bergvall.

Efter två raka nederlag på bogey-arenan Stora Valla fanns ett behov av trendbrott när Djurgården klev ut för att ta sig an det klassiska brukslaget under en vårsolig och småkylig Valborgsmässoafton. En frodig naturgräsmatta väntade och det gällde att hitta ett klokt sätt att hantera det ovattnade underlaget för att få upp tempot i matchen och kunna skapa tryck på Degerfors.

För Degerfors del saknades ett par viktiga namn i defensiven vilket ledde till en del ommöbleringar i laget. Detsamma gällde dock Djurgården där bland annat interna skyttekungen Hampus Finndell inte kom till spel på grund av sjukdom.

Hemmalaget var på tårna direkt från avspark och Dijan Vukojevic satte Tommi Vaiho i arbete redan i första minuten med ett tungt skott ur snäv vinkel. En tidig varningsklocka och Djurgården hade svårt att hitta rytmen i spelet under matchinledningen.

Gradvis åt sig dock blåränderna in i matchen och började koppla grepp. I 11:e minuten kom sedan ett fint skottläge i boxen för Elias Andersson som tyvärr tvekade i skottögonblicket. Nu var det etablerat DIF-tryck och nästa avslut kom från Victor Edvardsen efter förarbete av Oskar Fallenius, skottet blockerades dock av det rödvita försvaret.

Djurgården fortsatte rulla runt i jakt på öppningar men hemmadefensiven var tät och chanserna få. Istället skulle det komma en kalldusch åt andra hållet efter ett slarvigt uppspel som gav Degerfors möjlighet till en snabb omställning. Dijan Vukojevic fick läget och satte bollen i mål bakom en utrusande Tommi Vaiho.

Ett mål som gav hemmalaget energi samtidigt som det väckte en obehaglig känsla av deja vu från tidigare möten. En kvart återstod av halvleken och DIF fortsatte att äga boll men så långt var det en nolla även i avslutsstatistiken.

I 36:e kom sedan en missräkning när Rasmus Schüller tvingades kliva av med ett bandagerat lår och Magnus Eriksson klev in och ersatte. Minuterna rann iväg fort men Besard Sabovic tänkte inte acceptera en nolla i målkolumnen. En hörna från vänster svepte över hela klungan och landade hos Besard som skottfintade, avlossade vänsterbössan och fick se bollen segla in i bortre krysset.

Galet jubel bland de tillresta DIF-supportrarna och en given kandidat till Årets mål. Mängder med energi in i laget och i sista matchminuten fick även Marcus Danielson ett jätteläge men Abdulkarim Mammar blockerade uppoffrande i boxen.
DIF fortsatte att trycka på under de tre övertidsminuterna och Magnus Eriksson kom också till avslut efter en hörna, men denna gång gick bollen i burgaveln. En stark uppryckning mot slutet av en annars chansfattig halvlek och ändå en känsla av vind i ryggen med in i omklädningsrummet inför den andra halvleken.

Andra halvleken

Det var oförändrat i elvan inför de avslutande 45 och för Djurgården gällde det att bygga vidare på tempot som uppnåddes i slutet av första halvlek. Ett bra läge kom i 48:e när Elias Andersson slog ett lurigt vänsterinlägg som så när nådde fram till framrusande Oskar Fallenius.

I 52:e var det ännu närmare då ett nytt inlägg från Elias Andersson nådde fram till Victor Edvardsen som nickade, men Sondre Lovseth Rossbach reflexräddade skickligt. Degerfors stack emellan med en småfarlig nick från Vukojevic, men det var Djurgården som skapade tryck och Magnus Eriksson testade skott igen efter fint förarbete av Gustav Wikheim.

I 58:e minuten var det sedan dags för dubbelbyte när Haris Radetinac och Jacob Bergström kom in medan Oskar Fallenius och Victor Edvardsen tackade för sig. En halvtimme återstod för att gå för ett segermål, det blev emellertid oroligt bakåt där Piotr Johansson stod för ett heroiskt hemjobb med en rejäl maxlöpning och redde upp en farlig omställning för Degerfors.

Nästa chans kom för DIF då Gustav Wikheim fick fritt fram på vänsterkanten och inspelet styrdes ut till hörna. Även den blev farlig där Carlos Moros Gracia var mycket nära att trycka in bollen i nät. Känslan var att blåränderna började samla ihop till ett avgörande mål.

Nya chanser kom när DIF ångade på framåt men minuterna tickade på i ett raskt tempo. Kvarten återstod och just när man tänkte att forceringen skulle intensifieras var det dags för kalldusch nummer två. Justin Salmon fick skottläge efter en rensning och avslutet styrde olyckligt via ett DIF-ben i mål.

Långt ifrån logiskt men helt i linje med den förbannelse som tycks råda på Stora Valla. Nu handlade det främst om att rädda en poäng och Djurgården mobiliserade framåt. Ett stort antal minuter förflöt när Degerfors excellerade i att fördröja spelet och Djurgården gjorde även ett dubbelbyte där Joel Asoro och Lucas Bergvall kom in.

Sju minuters tilläggstid kom upp på skylten, vilket definitivt var i underkant sett till de många spelavbrotten, och knappt hann övertiden börja innan nästa långa, irriterande spelavbrott kom. DIF tryckte på framåt och i 93:e minuten väntade sig nog de flesta en en straffspark när Joel Asoro drogs omkull precis innaför straffområdet av Abdelkarim Mammar, men det kom ingen signal från domare Granit Maqedonci.

Marginalerna var helt enkelt på fel sida denna kväll och de sista tilläggsminuterna försvann iväg på ett antal tidsödande frisparkar för hemmalaget nere vid hörnflaggan. En sista möjlighet kom ändå i slutsekunderna när Lucas Bergvall fick skottläge boxen, men avslutet hamnade tyvärr utanför målramen.

Slutsignal kom och tredje raka nederlaget på Stora Valla var därmed ett faktum. En extremt tung förlust i en match där Djurgården hade spelövertaget under stora delar av matchen men tyvärr inte effektiviteten att omsätta det till en trepoängare.

Härnäst blir det tätt på given med ny knepig bortamatch redan på onsdag då formstarka BK Häcken står för motståndet på Bravida Arena.

30 april, söndag 17:30Stora Valla