DIF PA19 är Ligacupmästare 2023

• Ungdom
  • U19
  • 18 maj 2023

Djurgården bjöd på effektivitet framåt och solid defensiv i en tuff final mot Kalmar som besegrades med 3-0.

DIF PA19 ställde upp med följande lag:

Max Croon
Jakob Bäckström, Philip Rolke, Jack Tagesson, Tom Dahlin
Gideon Granström, Oska Löfström (K), Theo Patjas
Isak Alemayehu, Kalipha Jawla, Oscar Sjöstrand

Ersättare: Sixten Bringtzén, Alieu Atlee Manneh, Lucas Zetterberg, Noah Östberg, Melvin Vucenoviv Persson, Alexandros Garcia Tsotidis.

Det stod en efterlängtad titel på spel när DIF PA19 klev ut på Hjorthagen för att spela final i Ligacupen. En turnering som tar sin början under vintern och efter serieseger i både gruppspelet och slutspelsserien samt vinst i semifinalen mot IFK Norrköping med 2-1 väntade nu ett avgörande mot gästande Kalmar FF.

Startelvan innehöll en mix av spelare födda 04-06 och det var förväntansfull stämning på ett vårsoligt Hjortis med tanke på att det var ett antal år sedan Djurgården tog en titel av U19- karaktär. Att även Kalmar var hungriga på en titel var påtagligt och det blev en tight och ganska tillknäppt inledning på matchen där lagen sparrades mot varandra.

Tio minuter in i matchen tog gästerna gradvis över bollinnehavet mer och hade ett visst tryck framåt. Chanserna för Kalmar var dock fåtaliga och förutom några hörnor, plus en småfarlig inläggsfrispark från Arvin Davoudi-Kia, höll DIF-defensiven emot bra med det solida mittbacksparet Philip Rolke och Jack Tagesson.

För Djurgårdens del var det också glest med avslut så långt men i 23:e minuten skulle ett ledningsmål komma. Vänsterbacken Tom Dahlin slog en smart djupledsboll till Oscar Sjöstrand som sprintade sig loss och dunkade in bollen i mål via ett KFF-ben.

Ett extremt viktig ledningsmål som blev en injektion för DIF. Nu var det mer bett i attackerna och Theo Patjas var nära att näta efter en fin soloraid och strax efter hotade Isak Alemayehu med ett skott. Båda avsluten parerades dock skickligt av Casper Andersson i Kalmar-målet.

Pigge Oscar Sjöstrand fortsatte att utmana på sin kant med ett smart inspel som skapade oror och Kalmars Lorenc Selimi tvingade Max Croon till en fin räddning med ett lurigt skott. Mycket mer hände inte innan halvtidssignalen gick och Djurgården kunde ta paus i ledning.

Det blev inga byten i halvtid och Kalmar gick på kvitteringsjakt omgående med hårt tryck i offensiven. I 50:e minuten blev det också kaotiskt bakåt när Max Croon inte fick grepp om ett inlägg, men bollen rensades undan i sista stund.

Djurgården fick fokusera på att försvara sig nu då Kalmar ägde boll och kunde bygga upp sina anfall relativt obehindrat i uppspelsfasen. Men trots gott om avslutslägen kunde inte gästerna få hål på den täta och hårt jobbande DIF-defensiven.

Fortsatt DIF-ledning med timmen spelad således och det kom även ett ypperligt blårandigt omställningsläge som dessvärre gick om intet på grund av offside. Intressant offensiv spetskvalitet i form av Alexandros Garcia Tsotsidis byttes in strax därpå och Djurgården skapade också ett par hyfsat vassa chanser strax efter.

En indikation på att mer skulle komma, vilket det också gjorde efter en DIF-hörna i 68:e minuten. Den första nicken parerades skickligt av Casper Andersson men på returen högg Philip Rolke som en kobra och tryckte in 2-0.

Greppet kopplat och det skulle komma ännu mer strax efter. En fin framspelning från Isak Alemayehu gav Kalipha Jawla fritt fält i djupled ensam mot mål och han kunde i lugn och ro placera in bollen bakom en utrusande Andersson.

Game over och även om ett bollskickligt Kalmar fortsatte att producera en mängd chanser under sista kvarten gick skotten utanför målramen eller parerades av Max Croon som stod för en solid insats mellan stolparna. Även för Djurgårdens del fanns det möjligheter på slutet att utöka målskörden, där inhopparen Noah Östberg stod för en fin dribblingsaktion, men kom i alltför snäv vinkel när han skulle trycka in avslutet efter att ha rundat Andersson.

Det betydde dock mindre en dag som denna när slutsignalen gick och DIF PA19 är därmed Ligacupmästare 2023. En efterlängtad titel i hamn och ett fint kvitto på att akademiverksamheten rör sig framåt under ledning av Joel Riddez.

Därmed riktar hela föreningen ett stort grattis till laget och tränare Johan Palm, med tillhörande ledarteam, för en välförtjänt titel.