DIF vidare till cupsemi efter straffdrama

• 12 mars 2023

Det bjöds på galen dramatik när MFF besegrades efter 2-2 vid full tid, där Hampus Finndell kvitterade i sista matchminuten, vilket ledde vidare till en rafflande straffläggning där Besard Sabovic fick sista ordet.

Djurgården ställde upp med följande manskap i cupkvarten mot MFF.

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Jesper Löfgren, Marcus Danielson, Elias Andersson
Magnus Eriksson, Rasmus Schüller, Lucas Bergvall
Victor Edvardsen, Jacob Bergström, Gustav Wikheim

Elliot Käck och Isak Alemayehu var inte tillgängliga för spel och även Haris Radetinac lämnade ett sent återbud.

Efter tre raka segrar i gruppspelet väntade nu en matigare utmaning när Malmö FF gästade Tele2 Arena för kvartsfinal i Svenska Cupen. Med bara två dagars återhämtning efter UECL-åttondelen mot Lech Poznan gällde det att sprida belastningen och ett roligt utropstecken var att se 06-födde Lucas Bergvall göra sin första tävlingsstart i den blårandiga tröjan.

Detta inför en hårt taggad hemmapublik som skapade tät atmosfär på läktarna inför det väntande tungviktsmötet. Cup-förutsättningarna med vinna/försvinna-karaktär i jakt på en titel - plus en Europa-plats - gav ytterligare tyngd inför avsparken.

Matchinledningen blev tight och jämn där ett första DIF-läge uppstod i femte minuten för Gustav Wikheim som kom en-mot-en i djupled. Avslutet blockerades dessvärre av en MFF-försvarare. Strax efter kom ett jätteläge i motsatt riktning för Isaac Kiese Thelin, men Jacob Widell Zetterström parerade med en grym enhandsräddning.

Två vassa chanser direkt med högt tempo i matchen och Sebastian Nanasi var näst på tur med en volley som gick metern över. I nionde minuten kom sedan ett ledningsmål för gästerna efter en cutback in i boxen där JWZ räddade första avslutet från Isaac Kiese Thelin, på returen högg dock Anders Christiansen som rullade in bollen.

En tuff start men mycket tid att jaga ikapp på och en fin inläggsfrispark från Magnus Eriksson strax efter var värd ett bättre öde. Blåränderna kopplade grepp om matchen nu under en period och rullade runt i jakt på öppningar där både hyfsade lägen och hörnor producerades.

I 25:e minuten såg det sedan mörkt ut på nytt när Anders Christiansen gjorde en liten piruett i straffområdet efter lätt kontakt med Magnus Eriksson utanför straffområdet, vilket föranledde Adam Ladebäck att peka på straffpunkten. Ett domslut som inte helt oväntat var föga populärt på Tele2 Arena.
Christiansen tog straffen själv och sköt metern över målramen, följt av extatiskt jubel på hemmaläktarna.

Hanterbart underläge således och matchen puttrade vidare i något lägre tempo nu. DIF hade svårt att hitta lägen men i 35:e kom ett fin möjlighet när Victor Edvardsen svepte in ett flackt inspel från höger som tyvärr letade sig förbi de blårandiga spelarna i boxen.

I övrigt var det tunnsått med chanser, åt båda hållen, och MFF var skickliga i sitt passningsspel med en hel del bollinnehav. De sista tio minuterna rann iväg utan några alltför uppseendeväckande händelser och trots ett par längre spelavbrott blev det bara en minuts övertid som även den stack iväg innan det var dags för pausvila.

Det blev ett byte i halvlek där Joel Asoro ersatte Gustav Wikheim. Djurgården inledde energiskt och tryckte på för en kvittering. En positiv känsla infann sig som backades upp av intensiv läktarsång och halvchanser radades upp i väntan på det riktigt heta läget.

En hörna i 55:e skapade lite kaos men Johan Dahlin i MFF-kassen fick fingrarna på bollen till slut. Det kändes ändå som att ett DIF-mål låg i luften och de skånska gästerna skapade i sin tur inget framåt. Med timmen spelad var det sedan dags för nya byten då Hampus Finndell och Oliver Berg kom in medan Lucas Bergvall och Jacob Bergström klev ut.

Matchbilden var intakt med ett massivt bollinnehav för DIF som rullade runt för att såga sig igenom ett lågt stående Malmö. I 67:e kom sedan en jättechans när Joel Asoro kom helt fri i djupled mot Johan Dahlin men MFF-keepern parerade avslutet.

Kort därpå kom nästa byte när Besard Sabovic ersatte Magnus Eriksson och minuterna började ticka bekymmersamt fort. Malmö hade inte särskilt bråttom och det blev stundtals långa spelavbrott. Ny chans kom i den 76:e minuten när Marcus Danielson nickade över på hörna och strax efter nickade även Joel Asoro över målramen på ett inlägg från Edvardsen.

Det tycktes som förgjort att få in bollen i mål trots det enorma spelövertaget men till slut skulle den extremt välförtjänta utdelningen komma. Ett svepande inlägg från Piotr Johansson landade framför fötterna på Elias Andersson som behärskat placerade in bollen i nät.

Extremt skönt och orkanhögt måljubel på arenan. Det kunde blivit ännu bättre strax efter när Victor Edvardsen curlade ett högerskott på distans som strök Dahlins vänstra kryss. Nära, nära, men bara att jobba vidare och sju övertidsminuter kom upp på skylten och DIF gick för seger nu.

Ett nytt superläge kom sedan när Joel Asoro nickade ner till en fristående Oliver Berg, men Johan Dahlin fick upp handsken och reflexräddade skickligt. Den blårandiga anstormningen fortsatte och Besard Sabovic skottade med vänstern och högern, båda avsluten smet tyvärr strax utanför. Elias Andersson hann med en sista vänsterkanon innan signalen för 90 minuter gick och nu väntade en dramatisk förlängning 2 x 15 minuter.

Förlängningen

Djurgården tog vid där de slutade och satte full fart framåt direkt i förlängningen. Men det blev även oroligt bakåt när en MFF-hörna skapade kaos i eget straffområde innan JWZ kunde få fingrarna på bollen.

Den blårandiga offensiven bedarrade sedan en aning, men greppet om matchen bestod. En olycklig kollision tvingade Elias Andersson att kliva av och Pierre Neurath Bengtsson klev in i hans ställe och därmed var sista DIF-bytet gjort.

Ett avbrott som innebar tre övertidsminuter där Djurgården malde på framåt och Oliver Berg hotade med ett distansskott som gick metern över. Fler lägen kom inte och det var fortsatt 1-1 med en sista förlängningskvart kvar att gå för seger för att undvika en oviss straffläggning.

Matchbilden var sig lik inledningsvis under den sista kvarten med stort bollinnehav för DIF som vände spel och gick för segermålet. Malmö var dock mer på bettet nu och i den 114:e matchminuten kom en rejäl kalldusch när Anders Christiansen fick utrymme i boxen och kunde sätta 2-1 för gästerna.

Långt ifrån logiskt men inte mycket mer att göra än att forcera och gå för kvitteringen. Tiden var knapp och det såg mörkt ut men Hampus Finndell ville annorlunda. Matchuret stod på 120 minuter när Hampus fick bollen centralt, klev fram några meter och dunkade in bollen i mål till ett galet jubel på Tele2 Arena.

Minuten efter gick slutsignalen och därmed väntade straffläggning där Malmö bytte in Ismael Diawara som tog plats mellan stolparna. DIF förlorade slantsinglingen och straffarna slogs mot MFF-klacken.

Straffarna

Marcus Danielson tog den första straffen och placerade den säkert mitt i målet medan Dahlin dök åt sidan.

Isaac Kiese Thelin tog Malmös första straff och slog den i ribbans underkant. Initiativet kopplat för DIF.

Oliver Berg tog nästa DIF-straff och dunkade in den i krysset.

MFF svarade med en säker straff från Lasse Nielsen.

Näste man på tur var Joel Asoro som satte bollen i nät via Dahlins händer.

Anders Christiansen tog MFF-straff nummer tre och satte den säkert.

3-2 till DIF nu och Jesper Löfgren var hur behärskad som helst när han dunkade in 4-2.

Extremt nervigt nu och Martin Olsson satte Malmös nästa straff till 4-3.

Besard Sabovic stegade sedan fram med möjlighet att avgöra och gjorde det på bästa sätt. Straffen satt spiksäkert i krysset och vild extas utbröt på Tele2 Arena.

Därmed väntar semifinal nästa helg borta mot BK Häcken och cupresan rullar vidare.

12 mars, söndag 16:00Tele2 Arena