Delad pott i Borås

• 4 juni 2023

Djurgården och Elfsborg spelade 1-1 (0-0) i en underhållande match på Borås Arena på söndagskvällen. Inhopparen Victor Edvardsen ordnade en poäng för DIF med sitt kvitteringsmål i den 73.e minuten.

För fjärde gången på två veckor ställdes Djurgården mot ett svartgult motstånd. Skulle serieledande Elfsborg kunna sätta stopp för den blårandiga vinstsviten som var uppe i tre raka matcher inför söndagens drabbning på Borås Arena?

Med Gustav Wikheim, Hampus Finndell, Theo Bergvall, Wilmer Odefalk och Elliot Käck otillgängliga på grund av skador matchades en elva med Jacob Widell Zetterström i målet bakom en backlinje med Piotr Johansson, Jesper Löfgren, Marcus Danielson och Elias Andersson. På mittfältet huserade lagkaptenen Magnus Eriksson tillsammans med Rasmus Schüller och Lucas Bergvall medan Haris Radetinac och Oskar Fallenius återfanns i anfallet på var sin sida om Oliver Berg.Med andra ord var startuppställningen till stora delar oförändrad jämfört med elvan i förra söndagens segerderby mot AIK.

Det syntes tydligt att det var två av allsvenskans formstarkaste lag som ställdes mot varandra i ett toppmöte. Under de första 45 minuterna lyckade ett för dagen helvitt Djurgården stoppa hemmalagets erkänt skickliga omställningsspel med ett högt stående försvarsspel. Att serieledarna inte fick iväg ett enda avslut på mål innan halvtidsvilan säger mycket om DIF:s försvarsinsats. Ett skott någon meter utanför stolpen i matchens inledning var så gott som den enda farligheten framför Jacob Widell Zetterström i DIF-målet.

Djurgården hade mycket boll men kunde inte omsätta spelövertaget i särskilt många målchanser. Lucas Bergvall testade Elfsborgs-keepern Hákon Valdimarsson med ett skott i mitten av halvleken men träffades strax efter av Michael Baidoo knä över låret och kom att bryta matchen i halvtid.

Den bästa DIF-chansen hade Oskar Fallenius som bröt in från vänster och fick utrymme att ladda bössan men bollen steg snabbt och for högt över Valdimarssons ribba. Även Magnus Eriksson fick ett bra läge efter ett inspel från Haris Radetinac men Elfsborgsmålvakten kunde rädda till hörna.

– Vi har full kontroll och äger hela matchen men måste bli bättre på sista tredjedelen. Sista passen måste sitta bättre och vi behöver ha in mer folk i boxen, konstaterade Haris Radetinac.

Om första halvlek kan beskrivas som ganska chansfattig hände desto mer efter pausvilan. Tyvärr hade den andra halvleken knappt sparkats igång innan Elfsborg tog ledningen genom Johan Larsson. Efter en missad hemåtpassning blev det för första gången rörigt i Djurgårdens försvar varpå Elfsborgskaptenen kunde driva in med bollen straffområdet. Larssons avslut gick rakt på Jacob Widell Zetterströms men for under målvaktens ben och in i mål.

Efter målet hade Elfsborg en bra period med ett par riktigt vassa lägen att utöka ledningen. Bland annat träffade Ahmed Qasem övre delen av ribban med en nick. Även Jeppe Møldrup Okkels fick ett gyllene läge på sin vänsterkant men den här gången hamnade bollen utanför ramen.

I stället kunde Djurgården utjämna i den 73:e minuten. Joel Asoro, som byttes in i stället för Lucas Bergvall  hann före Hákon Valdimarsson på en långboll från Elias Andersson. Asoro skickade bollen mot mål där en framrusande Victor Edvarsen gav den en extra skjuts över mållinjen.

– Jag vågade inte chansa på att den skulle gå in. Det är en liten Inzaghi-fuling av mig, men skönt att få komma in och bidra, sa målskytten som liksom Asoro gjorde ett starkt inhopp och förändrade matchbilden till Djurgårdens fördel.

Innan dess hade Joel Asoro spelats fri av Rasmus Schüller men Valdimarsson gjorde sig stor och avvärjde. Efter ett av flera bra inspel från Edvardsen fick sedan Oliver Berg fick möjligheten att skjuta gästerna i ledning men Hákon Valdimarsson räddade med vänsterhanden. Med tio minuter kvar blev Haris Radetinac liggande i straffområdet efter en rejäl smäll från en utrusande Valdimarsson. Djurgården ropade på straff men domaren Kristoffer Karlsson friade.

– Målvakterna får ju i princip vad de vill i svensk fotboll och det har de fått göra länge, sa DIF-tränaren Kim Bergstrand.

1-1 får ändå bedömas vara ett rättvist slutresultat. Bortsett från svackan under andra halvekens första 20 minuter gjorde Djurgården en bra insats i en ganska tuff holmgång med många dueller.

Nu återstår en match innan Allsvenskan gör ett sommaruppehåll. På söndag den 11 juni tar Djurgården emot Norrköping på Tele2 Arena med start 17.30. Här köper du biljetter.

4 juni, söndag 17:30Borås Arena