Förlust i cupderbyt

• 25 feb 2023

Ett sent segermål för AIK innebar förlust med 2-1 för Djurgården i premiären av Svenska Cupen.

Årets första tävlingsmatch innebar en startelva som mönstrades enligt följande:

Hedvig Lindahl
Matilda Plan, Sanna Kullberg, Portia Boakye
Alexsandra Lobanova, Nellie Lilja, Kamilla Karlsen, Tove Almqvist, Ebba Hed
Tilde Lindwall, StinaLisa Johansson

Efter en lång försäsong med gedigna förberedelser var det nu dags för skarpt läge med rivstart i form av derby i Svenska Cupen. Det var rejält kylslaget och blåsigt på Skytteholms IP när matchen kickades igång, men DIF höll värmen med högt tempo från start och kopplade också ett grepp om matchen.

Ett visst blårandigt tryck uppstod mot ett inte särskilt framåtlutat AIK som samtidigt var snabba i sina omställningar. I 10:e minuten kom sedan ett första fint läge för DIF när StinaLisa Johansson la upp bollen för framrusande Alexsandra Lobanova, avslutet gick dessvärre en bit över.

AIK svarade upp med en småfarlig nick från Sara Nordin på hörna men första kvartens farligaste chans fick Tilde Lindwall som slog till på volley efter en smart inläggsfrispark från Ebba Hed. Serina Backmark i hemmakassen stoppade dock skottet.

DIF fortsatte framåtlutat och kom ofta till inlägg via kanterna där Lobanova och Hed var aktiva. Bakåt var det lugnt så långt, även om en AIK-hörna i 23:e skapade lite oro innan Matilda Plan rensade. Strax efter fick även Hedvig Lindahl gripa in med en fin räddning på en ny fast situation där Jennie Nordin nickade i bra läge.

Matchbilden var lite rörig under en period med en del felbeslut från båda lagen och ingen tydlig struktur på spelet. Men med halvtimmen spelad karvade DIF fram en chans efter ett fint inkast som friställde Tove Almqvist på vänsterkanten. Avslutet greppades dock av Serina Backmark som kom ut och skar av vinkeln.

En positiv injektion för blåränderna och Backmark sattes i arbete minuten efter med ett lurigt skott av Nellie Lilja. Djurgården var på gång nu och en fullträff skulle också komma.
Ebba Hed skickade in ett flackt inlägg på efterspelet av en hörna och Matilda Plan dröjde kvar i boxen. Avslutet med vänstern var distinkt från Matilda och denna gång var Backmark chanslös.

Skönt måljubel bland DIF-supportrarna på plats och ett viktigt initiativ i matchen. I 38:e minuten var det nära tvåan på en farlig hörna där bollen rensades på mållinjen av en AIK-försvarare.

Under de avslutande minuterna hade DIF bra kontroll på matchen och trebackslinjen städade effektivt undan de offensiva ansatserna som kom från hemmalaget. Med 45 minuter spelade satte sedan domare Eva Svärdsudd pipan i munnen och DIF kunde gå till halvtidsvila i en inte alls orättvis ledning.

Det blev ett byte i paus där Alice Bergström ersatte Alexsandra Lobanova och klev in på planen samtidigt som även solen gjorde entré med lite spridda ljusstrålar i vinterkölden.

Spelmässigt var det fortsatt god DIF-kontroll under de inledande minuterna och första farligheten kom när ett inlägg från StinaLisa Johansson var mycket nära att nå fram till Tove Almqvist i boxen. Tilde Lindwall följde upp och hotade i djupled och strax efter fintade sig Alice Bergström fram och drog en vänster som var nära att leta sig in i nät.

Ett knippe bra möjligheter skapades för blåränderna som uppenbarligen gick för utökning. Greppet om matchen var tydligt nu och Tilde Lindwall satte Serina Backmark i arbete på nytt med ett vänsterskott.

Klockan gick upp på timmen spelad, DIF-pressen bet bra i AIK:s uppspelsfas och det stora bollinnehavet gav trygghet. I 65:e minuten smög Matilda Plan upp i offensiven igen och var ytterst nära att bli tvåmålsskytt när hon dundrade ett distansskott i ribban. Även returen blev farlig när StinaLisa Johanssons skot styrde strax utanför.

Men det var trots allt bara ett måls ledning och det blev oroligt bakåt i 69:e minuten när Matilda Nildén snappade upp en andraboll i boxen och sköt metern över. Strax efter kom ett 3-mot-2-läge för AIK och det kändes inte helt säkert längre.
En kvittering kom dessvärre kort därpå när Monica Hagström fick skottläge och satte 1-1 med ett välriktat  distansskott.

Nya premisser och därmed bara att växla upp och jaga ett segermål. AIK hade dock fått blodad tand och inbytta Adelisa Grabus skapade en hel del oro för dem i offensiven.

DIF tuggade emellertid på och ett utmärkt blårandigt läge kom i 77:e minuten efter ett fint kombinerande, där Tilde Lindwall kom fri men sköt utanför.

Intensiteten var hög nu på slutet och båda lagen gick för seger. I 80:e kom nästa fina möjlighet där StinaLisa Johansson fick måtta på en andraboll i boxen men avslutet gick över. I 81:a kom också ett offensivt byte där Hayley Dowd gjorde sina första minuter för året när hon ersatte Nellie Lilja. DIF tryckte på nu och även Alice Bergström fick ett gyllene läge i boxen men sköt över med vänstern.

Istället skulle en ny kalldusch komma i 86:e minuten där AIK bröt fram på vänsterkanten och bollen letade sig till slut fram till Michelle Rojas Flores som kunde stöta den i mål.

Kanske inte helt väntat sett till matchbilden men fotbollen tar som bekant inte hänsyn till sånt. Nu var det bråttom och en DIF-nick på hörna rensades på mållinjen. Tre minuters övertid kom upp på skylten och en sista forcering drogs igång.

AIK kom dock närmast med ett friläge som Hedvig Lindahl räddade skickligt och bara en minut återstod nu. Tiden rann iväg fort och till slut kom signalen som innebar att det blir förlust i cupstarten.Bistert på många sätt och förutom den viktiga derbykopplingen krävs det nu sannolikt två raka segrar i övriga cupmatcher för att avancera vidare i Svenska Cupen.

Nästa match i gruppspelet väntar på söndag då Umeå kommer på besök.

25 februari, lördag 15:00Skytteholms IP