Förlust mot IFK Värnamo i genrepet

• 14 feb 2023

Det blev förlust med 4-1 på Tele2 Arenas nylagda matta i sista försäsongsmatchen innan cuppremiären mot Landskrona.

För merparten av de spelare som inte startade mot Sirius i lördags vankades det nu 90 tilltänkta minuter (förutsatt att de var redo för det) och elvan mönstrades på följande sätt:

Tommi Vaiho
Theo Bergvall, Marcus Danielson, Pierre Neurath Bengtsson, Elliot Käck
Wilmer Odefalk, Hampus Finndell, Lucas Bergvall
Victor Edvardsen, Jacob Bergström, Haris Radetinac

Djurgården klev ut på den nylagda mattan på Tele2 Arena där underlaget nu var något långsammare och mindre studsigt, enligt kommentarer från spelarna efter söndagens träning på det nya konstgräset. Ingen publik fanns på plats denna gång men väl ett starkt motståndarlag i form av IFK Värnamo som hade vunnit sina två tidigare försäsongsmatcher mot Trelleborg och Djurgårdens kommande cupmotståndare Landskrona.

En glädjande comeback kunde noteras i och med att Marcus Danielson gjorde sin första match sedan november 2022 och ”Mackan” konstaterade att: ”kroppen mår bra och jag är redo för att spela match igen” inför avspark. Även Elliot Käck gjorde sin första start sedan sitt långa skadeuppehåll, comebacken var emellertid redan avklarad efter att han spelade andra halvleken mot Las Palmas.

Det frånvarande publiktrycket gav lite corona deja-vu men DIF öste på bra ändå initialt och redan i tredje minuten kom ett utmärkt läge. Victor Edvardsen hittade Jacob Bergström i boxen med ett välslaget inlägg, nicken gick tyvärr i famnen på Pilip Vaitsiakovich.

Värnamo låg å sin sida på med hög press och efter en bollvinst efter lite slarv i Djurgården uppspelfas erövrade de också bollen. Den spelades sedan vidare till Ajdin Zeljkovics som dunkade in den otagbart bakom Tommi Vaiho.

Underläge med enbart sex minuter spelade av matchen och bara att börja jaga ikapp. Gradvis fick blåränderna igång sina offensiva ambitioner där det unga mittfältet (snittålder 18,7 år) började få lite bättre grepp om matchen. Målchanserna var dock fåtaliga och med halva halvleken spelad var det fortsatt underläge.

Ingen riktig rytm i spelet och en hel del felbeslut, från båda lagen, gjorde att matchen inte sköt fart. Men ytterligare ett mål för Värnamo skulle det bli efter att bortalaget ställde om snabbt och ett missförstånd i DIF-försvaret innebar ett olyckligt självmål.

Tvåmålsunderläge med halvtimmen spelad och det kunde blivit ännu mer strax därpå när Ajdin Zelkovich blev frispelad - i misstänkt offsideposition. Tommi Vaiho parerade dock avslutet med en fin benparad och Marcus Danielson skallade undan returen från Marco Bustos.

DIF tryckte på i jakt på en reducering men lyckades inte skapa några högkaratiga chanser, där annars goda offensiva ambitioner fallerade på sista passningen. Värnamo skapade mer framåt och Viktor Berg tvingade fram en ny räddning från Vaiho med ett lurigt volleyskott på en hörna i 40:e minuten. Strax efter fick Emin Grozdanic friläge på en inläggsfrispark men avslutet gick utanför den gången.

En sista gratischans för gästerna kom sedan i sista matchminuten för aktive Zelkovich. Men Vaiho stoppade även det skottet och därmed stannade siffrorna på 0-2 efter en halvlek där blåränderna inte alls fick igång maskineriet och Värnamos ledning var långt ifrån orättvis.

Det blev ett par byten inför andra där Marcus Danielson fick vila efter sina första 45 minuter för året och Carlos Moros Gracia ersatte. Även Besard Sabovic klev in för sin första försäsongsmatch 2023 och Hampus Finndell klev av.

Oavsett om det inte var några poäng på spel fanns det ändå all anledning att gå ut och försöka vända underläget. Energinivån var också hög från start och blåränderna skapade tryck omgående under de första fem minuterna.
En del nästan-lägen skapades och i 53:e fyllde Joel Asoro på med pigga ben samtidigt som Jacob Bergström klev av. Djurgården fortsatte att äga boll och känslan var att ett reduceringsmål kröp allt närmare.

Även Elliot Käck tackade för sig med timmen spelad och Jesper Löfgren gick in som mittback medan Pierre Neurath Bengtsson klev ut som vänsterback. Haris Radetinac testade skott i 63:e minuten som smet en bit över och DIF jagade vidare efter en reducering.

Den skulle också komma minuten efter när Victor Edvardsen slog en fin inläggsfrispark som Carlos Moros Gracia elegant nickskarvade i mål. Första målet i den blårandiga tröjan för Carlos och kontakt igen.

1-2 på resultattavlan och inte alls ologiskt sett till matchbilden där det var Djurgården som hade greppet om matchen. Men Värnamo var fortsatt spetsiga framåt och i 72:a minuten smög Emin Grozdanic upp vid bortre stolpen och skallade in ett svepande inlägg från välbekante Albion Ademi.

Tvåmålsunderläge ånyo och ett sista byte kom när Isak Alemayehu klev in och ersatte Lucas Bergvall. Dryga kvarten återstod och efter bra presspel, där Alemayehu vann boll högt upp, kom ett bra läge för Victor Edvardsen vars curlade skott strök högra stolpen.

DIF fortsatte med aggressiv press och även Joel Asoro fick ett läge med vänstern efter ny bollerövring, men skottet flög dessvärre metern över ribban. Ett bra frisparksläge för Besard Sabovic samt en potentiell straff - där Haris Radetinac gick omkull efter en duell i straffområdet - kunde även plussas på chanskontot.

En tydlig DIF-forcering där Carlos Moros Gracia var nära att bli tvåmålsskytt efter ett smart inlägg från Edvardsen, den blårandige spanjoren kom dessvärre lite fel till bollen. Istället var det gästerna som skulle utöka när de utnyttjade ett slarvigt uppspel och Jesper Dickman kunde bryta in i boxen och rulla in 4-1 för Värnamo.

Definitivt game over, även om en reducering inte var långt borta på övertid när Victor Edvardsen slog en fin yttersida till Joel Asoro som bromsades av en Värnamo-försvarare i sista steget på väg igenom till ett friläge.

Strax efter gick slutsignalen och därmed blev det en tydlig förlust mot ett inspirerat Värnamo. Den klassiska klyschan om dåliga genrep som genererar bra premiärer kan ju vara något att luta sig mot rent resultatmässigt. Men samtidigt ska kanske inte för stora växlar dras med tanke på att det handlar om försäsongsmatchande.
– Den andra halvleken var bättre än den första och vi sa i halvtid att det inte kunde bli sämre än det var i första. Men vi är inte tillräckligt bra sett till hela matchen och slarvar en del. Jag vet ändå att vi har mycket mer att ge och kommer att steppa upp när det bli poäng att spela om, konstaterade Haris Radetinac för discovery+ efter matchen.

Därmed är det färdigrepeterat inför tävlingssäsongen som drar igång på måndag med premiär i Svenska Cupen mot Landskrona. Var på plats då, har du ännu inte köpt biljett än gör du det här.

14 februari, tisdag 14:00Tele2 Arena