Förlust på Bravida Arena

• 3 maj 2023

Djurgården tog ledningen men fick till slut se sig besegrade med 4-1 av Häcken som var starkast i andra halvlek.

Djurgården mönstrade följande startelva på Bravida Arena:

Tommi Vaiho
Piotr Johansson, Jesper Löfgren, Marcus Danielson, Elias Andersson
Hampus Finndell, Oliver Berg, Magnus Eriksson (k)
Oskar Fallenius, Joel Asoro, Gustav Wikheim

Följande spelare fanns inte tillgängliga för truppen: Rasmus Schüller, Jacob Widell Zetterström, Elliot Käck och Theo Bergvall.

Det något utnötta uttrycket ”tuff match” behöll ändå sin relevans när Djurgården skulle ta sig an ett formstarkt BK Häcken på bortaplan. Sett med andra ögon fanns det kanske en fördel för DIF i att för en gångs skull slippa vara segertippade, där oddssättningen inför matchen gav en tydlig fingervisning om att Häcken bar favoritskapet. Men så skulle inte bli fallet.

För Djurgårdens del var Hampus Finndell tillbaka efter sjukdom, samtidigt saknades Rasmus Schüller som fick kliva av med bandage runt låret senast. Men denna gång fanns Joel Asoro med från start som central anfallare och det var en förnyad DIF-uppställning på planen när matchen kickades igång i värmande vårsol på Bravida Arena.

Djurgården började energiskt med bra bollrullande varvat med enstaka djupledsleveranser. I femte minuten blev det dock lite oroligt bakåt efter en lurig frisparksvariant från Häcken som var nära att nå fram till Benie Traore.
Matchen böljade fram och tillbaka i bra tempo och hemmalaget visade stundtals sin offensiva spets, men det var DIF som stod för nästa farlighet när Jesper Löfgren bröt modigt och la fram till Magnus Eriksson. DIF-kaptenen avancerade och sköt med högern, fast Peter Abrahamsson räddade dock skickligt.

Det bjöds på bra fotboll i vårsolen och DIF lyckades ofta komma ta sig fram på kanterna och hotade samtidigt med nya djupledsbollar. De vassa chanserna var dock få för båda lagen med halva halvleken spelad och det var lite känsla av tungviktsfight där båda lagen letade blottor hos varandra.

Ett fint skottläge kom i alla fall för Gustav Wikheim efter bra presspel, men skottet blockerades av hemmaförsvaret. Häcken replikerade med ett vasst skott av Lars Orden Larsen strax efter och underhållningvärdet var högt trots att målen saknades.

Mikkel Rygaard slog sedan en hörna i ribbans överkant men ännu större dramatik skulle Tommi Vaiho bjuda på med en djärv överstegsfint en meter från egen mållinje. Djurgården svarade upp med en farlig hörna och sedan var det Häcken tur att skapa ett riktigt oroande läge som Elias Andersson stoppade på bästa sätt.

Hemmalaget hade en bra period nu med dryga halvtimmen spelad och Vaiho fick rycka ut på nytt med en fin räddning på ett tungt distansskott av Larsen, ett inte helt lätt ingripande med solen rakt i ansiktet. Strax efter nickrensade Marcus Danielson i ett farligt läge och den blårandiga defensiven fick slita hårt nu.

Djurgården stack upp med ett par fina anfall men det var fortsatt knepigt att luckra upp Häcken på den sista tredjedelen. Men på tilläggstid skulle genombrottet komma. Efter ett fint kombinerande fick Magnus Eriksson bollen i boxen och chippade in till Joel Asoro som dunkade in bollen i nät.

Ett extremt skönt mål och den gamla klyschan om ”psykologiskt viktiga mål” besannades även den. Därmed väntade en välförtjänt halvtidsvila för DIF efter en spännande och välspelad halvlek mellan två starka lag.

Inga förändringar i elvan och en ledning i ryggen inför de avslutande 45 minuterna. Häcken började emellertid jaga omgående och Tommi Vaiho fick mota ett farligt inspel. Hemmalaget tryckte på och i 49:e excellerade Vaiho på nytt med en fin räddning på ett flackt skott från Benie Traore.

DIF hade å sin sida en del fina omställningslägen, men fick inte ordning på leveransen hela vägen fram. Dessvärre hade Lars Olden Larsen ordning på fötterna och drog iväg ett kliniskt avslut på distans som inte ens Vaiho kunde rå på.

Kvitterat med 55 minuter spelade och Djurgården gjorde ett byte där Haris Radetinac ersatte Oskar Fallenius. Häcken fortsatte att ha mycket boll och DIF fick sjunka lägre och försvara. Med timmen spelad kom dock ett bra DIF-anfall när det gick snabbt framåt och Gustav Wikheim fick ett bra skottläge men inget riktigt tryck i avslutet.

I 65:e minuten följde ett hyfsat farligt skott från Magnus Eriksson efter en DIF-hörna, men strax efter hotade Lars Olden Larsen på nytt med ett rykande skott som Tommi Vaiho tippade till hörna. En hörna som tyvärr skulle nickas i mål av en alltför fristående Even Hovland.

Tungt värre och matchen var därmed vänd. Nu återstod en halv halvlek att jobba ikapp på men Häcken fortsatte att hota med nya giftiga skott från både Larsen och Ammane. Ett riktigt bra läge kom i alla fall för Haris Radetinac som inte fick till nicken efter en fin aktion av Magnus Eriksson. Strax efter kom sedan ett nytt snabbt anfall där Magnus Eriksson spelade fram till Wikheim vars inlägg dock hamnade i händerna på Abrahamsson.

Det kunde varit game over strax efter men en monstruös dubbelräddning av Vaiho höll DIF kvar i matchen. Dubbelbyte följde där Lucas Bergvall och Victor Edvardsen klev in och Djurgården fick igång en intensiv forcering under en period.

Många nästan-lägen uppstod och blåränderna svärmade runt Häckens straffområde. Vilket också öppnade upp blottor bakåt och det ständiga orosmomentet Larsen var nära på nytt i 79:e minuten.

Men i 82:a åkte rullgardinen tyvärr ner lite till när Even Hovland nickade in sitt andra mål för kvällen, även denna gång på hörna. Strax efter smällde det igen när Larsen rullade in 4-1 och därmed var det sista hoppet släckt.

En liten ljusglimt kom i alla fall när Wilmer Odefalk fick göra allsvensk debut i 88:e och fem övertidsminuter annonserades. DIF tryckte på för en reducering men det blev inga skarpa lägen och Häcken hade inga större problem att rulla runt och hålla undan.

Inte mycket mer att säga om förlusten mot ett Häcken som var det bättre laget för kvällen, även om siffrorna kanske rann iväg lite där mycket.

Härnäst väntar hemmamatch på Tele2 Arena då Kalmar FF gästar på måndag. Över 17 000 biljetter är redan sålda och har du ännu inte skaffat biljett kan du göra det här.

3 maj, onsdag 19:00Bravida Arena