Inga poäng med hem från Kristianstad

• 19 maj 2023

Det blev seger med 4-1 för ett effektivt Kristianstads DFF i en match där Djurgården hade gott om chanser men bara Flavine Mawete hittade nätet.

Djurgården ställde upp med följande lag mot Kristianstad

Elvira Björklund
Matilda Plan, Sanna Kullberg, Portia Boakye
Alice Bergström, Tilde Lindwall, Nellie Lilja, Tove Almqvist, Ebba Hed
Hayley Dowd, Flavine Mawete

Efter en period av resultatmässigt motlut var poäng av största vikt för Djurgården när laget klev ut på Kristianstads Fotbollsarena under fredagkvällen. På andra planhalvan väntade dock ett starkt hemmalag som även de var i behov av poäng i toppstriden och därmed upplagt för dramatik inför avspark.

Drama blev det redan i första minuten när hemmakeepern Melina Loeck stod för en vass räddning och svepte undan bollen på mållinjen efter en DIF-hörna som skapade kaos i Kristianstads straffområde.

En dynamisk inledning men därefter tog hemmalaget gradvis över bollinnehavet och började rulla runt i jakt på ytor. Men DIF höll emot bra, jämnade ut spelet och med kvarten spelad var det fortsatt mållöst och tunnsått chanser åt båda hållen.

Två välorganiserade försvar, fast i 17:e minuten kom ett jätteläge för Hayley Dowd som fick en fin passning i djupled och kom fri mot mål. Dessvärre parerade dock Loeck avslutet skickligt. Matchen sköt fart för en stund och hemmalaget svarade upp med två bra lägen för Evelyn Viens där båda avsluten dock gick utanför målramen.

Men det var en tillfällig öppning och därefter var det fortsatt tight mellan lagen i jakt på ledningsmålet. Matchklockan tickade över halvtimmen spelad och DIF försökte luckra upp hemmadefensiven, men det gavs ingenting gratis och det blev en hel del avblåsningar för offside i försöken att bryta mönster.

Minuterna tickade på och matchen puttrade vidare där det var fortsatt glest när det gäller heta lägen och mycket talade för en mållös halvlek. Men så blev det inte och i 44:e minuten kom ett läge i boxen för Tabitha Tindell som kunde sätta 1-0 med ett lurigt volleyskott som ställde Elvira Björklund.

Mycket olyckligt inför pausvilan, men det skulle bli ännu värre. På stopptid fick Kristianstads skyttedrottning Evelyn Viens läge efter ett instick i djupled och kunde styra in 2-0.

Extremt tufft och nu var det en brant uppförsbacke som väntade i andra halvlek.

Det var en oförändrad elva som klev ut för att jaga ikapp och det skulle bli kontakt direkt. Tilde Lindwall rullade ut till Alice Bergström som slog ett fint högerinlägg till Flavine Mawete som högg i boxen och tryckte in 2-1.

En utmärkt inledning av halvleken och DIF gick för mer. Hörnor skapades och ett visst tryck uppstod, men även Kristianstad vara fortsatt spetsiga framåt och det gällde att inte bjuda på några ytor bakåt.

Evelyn Viens fick dock en sådan och löpte sig fram till ett bra läge men skottet gick över. Kort därefter kom ett ännu bättre läge för Flavine Mawete som kom helt fri efter ännu en fin framspelning från Alice Bergström. Melina Loeck stod dock för en imponerande fotparad på avslutet.

I 58:e minuten var det sedan dags för första DIF-bytet när StinaLisa Johansson ersatte Hayley Dowd. Djurgården fortsatte att trycka på för kvittering med fina kombinationer och det kändes som att det låg ett mål på lut.

En del blårandiga avslut kom också men riktigt hotfullt blev det inte och minuterna tickade på snabbt. Hemmalaget stack sedan upp i ett anfall där Tabitha Tindell satte Elvira Björklund i arbete och tjugo minuter återstod av matchen.

DIF-forceringen hade bedarrat lite och det var istället mer Kristianstad nu under en period. Men Alice Bergström matade vidare på sin högerkant och det kom farliga inspel därifrån med jämna mellanrum.

Nya DIF-byten följde i 80:e minuten när Sara Lilja Vidlund, Alexsandra Lobanova  och Lova Lundin kom in istället för Ebba Hed, Alice Bergström och Tilde Lindwall. Tio minuter plus stopptid fanns kvar att gå för en kvittering och det kom ett utsökt läge strax efter när StinaLisa Johansson fick fritt läge mot mål efter en smart djupledsboll, men storspelande Melina Loeck kom ut och avvärjde skickligt.

Istället skulle rullgardinen dras ner i 86:e minuten när Evelyn Viens fick utrymme och kunde sätta sitt andra mål för kvällen med ett välplacerat avslut.
Att vända ett tvåmålsunderläge på de återstående minuterna kändes onekligen knepigt och det blev inte lättare när Hlin Eriksdotter sedan kunde rulla in bollen till 4-1 efter en framspelning av Tindell.

Game over och kort därpå gick slutsignalen som innebär att Djurgårdens tunga period fortsätter. Onekligen ett tufft läge men bara att fortsätta kriga på för att vända trenden. Närmast väntar nu ett tio dagars uppehåll innan det är dags för ny hemmamatch på Stadion mot Vittsjö måndag den 29 maj. Biljett till matchen köper du här.

19 maj, fredag 18:00Kristianstads Fotbollsarena