Kryss i genrepet mot BP

• Damer
  • 18 feb 2023

Det blev 1-1 på Grimsta där Tilde Lindwall stod för Djurgårdens mål i sista försäsongsmatchen innan cupstarten nästa helg.

Startelvan i genrepet inför cuppremiären mönstrades enligt följande:

Hedvig Lindahl
Matilda Plan, Sanna Kullberg, Emelie Lövgren
Alexsandra Lobanova, Tilde Lindwall, Nellie Lilja, Tove Almqvist, Ebba Hed
Flavine Mawete, Lova Lundin

Ett antal spelare saknades på grund av landslagsspel: StinaLisa Johansson, Portia Boakye, Kamilla Karlsen, Elvira Björklund och Olivia Ländin Sjöblom. Även Ebba Wieder saknades på grund av sjukdom.

Med en vecka kvar till en laddad derbypremiär mot AIK i Svenska Cupen innebar matchen en generalrepetition för att finputsa inför tävlingsstarten. Väderleken på Grimsta bjöd på enstaka plusgrader och på andra sidan väntade ett BP med tre raka segrar under försäsongen, även om nivån på motståndet varierade.

Det blev lite inledande sparrande mellan lagen där BP startade piggt. I 11:e minuten kom också ett ledningsmål då Julia Olsson höll sig framme på en retur efter en frispark och satte 1-0 för hemmalaget.

Djurgården hade en hel del boll men kom mest till nåstan-lägen. Med kvarten spelad kom ett flackt inspel från vänster där Lova Lundin och Flavine Mawete jagade i boxen utan att nå fram till bollen. Det var bättre fart på DIF nu under en period som ofta sökte sig fram via kanterna och Alexsandra Lobanova stod för en fin raid och hotade med ett nytt farligt inspel strax efter.

BP var emellertid fortsatt inspirerade och stack emellan med ett anfall i 21:a minuten där Klara Andrup gick på skott, men Hedvig Lindahl greppade säkert i skopan. Matchen böljade vidare men det var relativt glest med heta chanser. Ett hyfsat farlig nickläge BP dök upp med halvtimmen spelad men bollen gick än en gång rakt i nyporna på Lindahl. DIF svarade med ett fint nickläge för Flavine Mawete efter ett högerinlägg som kunde mynnat ut i något.

Men kvitteringen skulle komma minuten senare. Tilde Lindwall höll sig framme på en hörna och skallade distinkt in 1-1 och därmed var det utjämnat. Jämnt var det även sett till matchbilden där BP stundtals visade spets framåt och riktigt farligt blev det i efter ett bolltapp högt upp i banan som sedan utmynnade i ett skottläge i boxen, där bollen lyckligtvis gick över ribban.

De sista minuterna av halvleken förlöpte sedan utan större dramatik och med 45 minuter spelade satte domare Cecilia Ekwall pipan i munnen och blåste av,

Alice Bergström klev in på vänsterkanten efter pausen och DIF inledde piggt med bra tryck under de första minuterna. BP:s körde å sin sida vidare med sin höga press som krympte marginalerna i uppspelsfasen och ibland stressade fram bollerövringar.

I övrigt var den tighta matchbilden sig lik från första halvlek där lagen turades om att anfalla, men utan att nå hela vägen fram. BP matade in en del inlägg från kanterna med DIF-defensiven städade undan bollarna effektivt. Framåt fortsatte Djurgården att hitta fina ytor på vänsterkanten och inbytta Alice Bergström satte hemmalagets backlinje i en hel del arbete när hon utmanade

Med timmen spelad blev det DIF-byten där Julia Walentowicz, Sara Lilja Vidlund och Agnes Hedman kom in i spel och bidrog med ny energi. Målchanserna var dock fortsatt fåtaliga och förutom några lätt oroande hörnor jagade Djurgården vidare efter slutprodukter.

Matchen puttrade på och Hedvig Lindahl skapade trygghet i de bakre leden genom att ständigt stå rätt, vilket genererade säkra rutiningripanden när BP försökte ta sig igenom. Ytterligare ett byte följde där Louise Hvarfner kom in i spel med dryga karten kvar av matchen. Djurgården hade mycket boll mot slutet och försökte hitta vägar genom den rödsvarta defensiven, men fastnade återigen ofta på sista tredjedelen.

Det mesta pekade på kryss när matchen gick in i slutfasen men en farlig djupledsboll från BP höll på att ställa till det, Hedvig Lindahl tvingades rusa ut långt för att avvärja vilket också renderade ett gult kort. Den efterföljande frisparken var inte helt ofarligt och strax efter fick Hedvig parera ett nytt avslut efter att BP brutit sig igenom på högerkanten.

Värre än så blev det dock inte bakåt och Djurgården svarade upp med tre raka hörnor mot slutet som skapade ett visst kaos i hemmalagets box, men bollen ville inte leta sig in i mål. Slutsignalen ljöd över Grimsta och 1-1 i genrepet kändes ändå hyfsat rättvist sett till matchbilden totalt, där man bör ha med sig att DIF saknade ett antal spelare som var iväg på landslagsuppdrag.

Därmed väntar en veckas träning innan det blir skarpt läge på lördag 25 februari då det vankas derby mot AIK i premiären av Svenska Cupen.

18 februari, lördag 11:00Grimsta IP