Kryss mot Piteå och sorti ur cupen

• Damer
  • 12 mars 2023

Djurgården hämtade upp ett tvåmålsunderläge efter mål av Ebba Hed och Lova Lundin men 2-2 räckte inte till avancemang.

Djurgården mönstrade följande startelva modell 3-5-2 mot Piteå:

Elvira Björklund
Matilda Plan, Sanna Kullberg, Portia Boakye
Alice Bergström, Nellie Lilja, Kamilla Karlsen, Tove Almqvist, Ebba Hed
Tilde Lindwall, Flavine Mawete

Hedvig Lindahl, Emelie Lövgren och Hayley Dowd fanns inte tillgängliga för spel och även StinaLisa Johansson tvingades lämna ett sent återbuds .

Förutsättningarna var kristallklara inför den sista gruppspelsmatchen där seger var ett måste för Djurgården för att avancera till semifinalen. Inramningen var dock annorlunda med tanke på att matchen flyttades till inomhushallen Nolia Airdome på grund av det bistra vintervädret norröver, istället för den ursprungligen tilltänkta LF Arena.

Den offensiva urladdningen med 7-0 mot Umeå förra helgen var en välkommen injektion i DIF-offensiven. Men nu väntade knepigare motstånd när ett fysiskt starkt Piteå återfanns på andra planhalvan inför avspark.

Djurgården började piggt och framåtlutat under de första minuterna men Piteå visade tidigt att de har offensiv spets och Cecilia Edlund sköt strax utanför i snäv vinkel. I övrigt var det mest tryck från blåränderna med en hel del nästan-lägen.

I sjätte minuten hettade det dock till rejält när aktiva Alice Bergström slog ett inspel som gav Nellie Lilja ett utmärkt skottläge, avslutet blockerades dessvärre till hörna. DIF var på gång nu med tungt offensivt tryck och strax efter prickade Ebba Hed ribban med ett skott/inlägg från vänsterkanten.

En inspirerad första kvart av DIF som med ett bra bollrull spelade sig ut Piteås press och skapade lägen framåt. I 17:e minuten uppstod dock lite oro bakåt när Emma Viklund drog ett tungt vänsterskott strax utanför stolpen, men känslan var att Elvira Björklund ändå hade koll på bollbanan.

Piteå hade en bättre period nu men tappade lite momentum när matchen stoppades sedan upp ett antal minuter efter en smäll i en duell för Matilda Plan som lyckligtvis kunde fortsätta. Lite mer oro följde sedan när Emma Viklund var framme och hotade i boxen ett par gånger.

DIF replikerade med en hyfsat farlig nick från Flavine Mawete och det var bra fart i matchen men fortfarande mållöst med halvtimmen spelad. Även om det var ruggigt nära ett mål för Mawete på en retur från Piteås målvakt Samantha Leshnak Murphy, skottet gick dessvärre över målramen.

Hemmalaget kom högre upp i banan mot slutet och Piteå, som är erkänt starka på fasta situationer, skulle också få utdelning. En hörna från höger nådde fram till Maja Gren vid bortre stolpen som nickade in bollen.

Ett blytungt mål att åka på med bara minuter kvar av halvleken. Speciellt med tanke på att blåränderna stod för en bra prestation och skapade gott om lägen som med lite större effektivitet hade inneburit nätkänning.

Tre övertidsminuter kom upp på skylten men några fler mål blev det inte och DIF fick gå till halvtidsvila i underläge.

Det var en oförändrad elva som klev ut i hopp om att vända matchen. En halvlek fanns kvart att jobba på men uppförsbacken skulle bli ännu brantare när Tuva Skoog löpte fram i boxen och satte 2-0 otagbart för Elvira Björklund.

Därmed krävdes det tre mål på 40 minuter, knepigt men inte omöjligt och bara att kavla upp och jobba hårt. Ett fint läge kom omgående när Ebba Hed rullade fram Alice Bergström till ett bra skottläge, men Samantha Murphy motade avslutet.

På den efterföljande hörnan skulle dock reduceringen komma när Ebba Hed slog en lurig hörna som letade sig rakt in i mål.
Kontakt igen, måljubel och mycket tid kvar att jaga ytterligare fullträffar. DIF sökte ytor framåt men vaskade inte fram några riktigt vassa chanser samtidigt som Piteå var skickliga med bollen och etablerade offensiv.

Med dryga timmen spelad kom första DIF-bytet när Lova Lundin ersatte Flavine Mawete. Ett succébyte skulle det visa sig för i 66:e minuten steg Lova Lundin till väders och nickade in Ebba Heds välavvägda vänsterinlägg.

Nytt vilt jubel och nu saknades bara ett mål för att avancera. Det blev dock oroligt strax efter när Katrina Guillou fick ett utmärkt läge i boxen men sköt metern över. Strax efter fick Elvira Björklund sträcka ut med en fin räddning på ett curlat skott av Cecilia Edlund.

Spänningen steg och det fanns tjugo minuter kvar att jaga ett segermål på. Ytterligare ett byte kom i 77:e minuten när Sara Lilja Vidund klev in och Nellie Lilja klev av. Dags för forcering med knappa kvarten kvar och DIF flyttade upp laget. En ny farlig hörna från Ebba Hed oroade men sedan följde ett längre spelavbrott efter att Maja Gren gått omkull i en duell och till slut tvingades utgå.

Ett längre tillägg att vänta således och matchen hackade vidare där minuterna tickade iväg fort när Piteå tog god tid på sig. Sex minuters övertid blev det och Lova Lundin kunde kanske fått med sig en straff en bättre dag. Men trots forcering och en kanonad av inlägg in i boxen blev det inget riktigt skarpt läge som kunde omsättas till ett mål.

Därmed är Djurgården utslagna ur Svenska Cupen och får fokusera på träningsmatchandet under de kommande veckorna inför den damallsvenska premiären 26 mars borta mot BK Häcken.

12 mars, söndag 13:00Nolia Airdome