Mållöst på Studenternas

• 9 apr 2023

Det blev 0-0 mot Sirius i bortapremiären där ett rött kort på Jacob Widell Zetterström förändrade premisserna i andra halvlek.

Startelvan på Studenternas IP var oförändrad efter premiären och såg således ut på följande sätt:

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Jesper Löfgren, Marcus Danielson, Elias Andersson
Hampus Finndell, Rasmus Schüller, Magnus Eriksson
Victor Edvardsen, Oliver Berg, Gustav Wikheim

Värt att notera är att Magnus Eriksson gjorde sin 200:e allsvenska match.

Vårvärmen och solen hade anlänt lagom till årets första bortamatch i Allsvenskan då Sirius väntade på ett proppfullt Studenternas IP. Tre poäng fanns i ryggen för blåränderna efter premiärsegern hemma mot BP, men nu väntade ett bollskickligt Sirius där det krävdes hårt jobb och fullt fokus för att ro iland en trepoängare.

Dessutom fanns ett sedvanligt starkt bortastöd att luta sig mot för ett för dagen rödklätt Djurgården som kickade igång matchen i det nya bortastället. Det började dock lite oroligt med ett knippe chanser på rad för Sirius redan i andra minuten på deras första hörna.

Djurgårdens svarade med ett fint omställningsläge och det var bra tempo i matchen inledningsvis. I 10:e minuten kom sedan första DIF-chansen när Magnus Eriksson tog ett högerskott som blockerades, returen tog Oliver Berg hand om och drog iväg ett tungt skott som Jakob Tånnander motade med visst besvär.

I anfallet efter tvingades sedan Jacob Widell Zetterström till en fin räddning på ett vänsterskott från Magnus Kaastrup och intensiteten ökade ytterligare. Strax efter var det nära på nytt för de blåsvarta när Joakim Persson var på väg igenom och underhållningsvärdet var högt under den första kvarten.

Att Sirius är passningsskickliga var ingen överraskning och DIF hade stundtals svårt att få riktigt bett presspelet. Istället kom några blåsvarta bollvinster högt upp i planen där Joakim Persson var farligt framme två gånger om. Hemmalaget var inne i en bra period nu medan DIF-chanserna var färre.

Klockan tickade förbi halvtimmen spelad och Rasmus Schüller försökte hetsa igång laget, men drog på sig ett gult kort när han blev lite för het i en duell - det andra för säsongen. Men ansatsen till trots blev det inget flow i DIF-offensiven och avsluten fortsatte lysa med sin frånvaro.

Tempot sjönk mot slutet av halvleken och de avslutande minuterna förflöt utan några alltför uppseendeväckande händelser. 0-0 i halvtid således och ett resultat som kändes tacksamt med tanke på att Sirius hade ett visst övertag i både chansproduktion och bollinnehav.

”Det hackar lite både anfalls- och försvarsmässigt”, konstaterade tränare Kim Bergstrand om spelet i första halvleken och efterlyste dessutom mer energi i duellerna. Elvan var oförändrad och DIF-suppportrarna manade på laget från läktaren.

Sirius höll igång sitt snabba passningsspel och Djurgården hade fortsatt svårt att få igång offensiven initialt. I 50:e minuten kom sedan ytterligare en kalldusch när inbytte Tashreeq Matthews stack iväg fri i  djupled och en utrusande Jacob Widell Zetterström kom sent in och fällde Matthews. Det röda kortet åkte upp från domare Joakim Östling och därmed blev det en snabb allsvensk debut för 19-årige André Picornell som tog plats mellan stolparna, detta samtidigt som Gustav Wikheim klev av.

Reducerat manskap och nya tuffa premisser där DIF nu ställde upp med 4-4-1 och Victor Edvardsen på topp. Matchbilden som följde innebar till en början inte helt oväntat ännu mer bollinnehav för Sirius, samtidigt som DIF försvarade och lurpassade med omställningar.

Men DIF vaskade ändå fram en fin möjlighet i 65:e när Oliver Berg gick på skott som dock blockerades till hörna. I 66:e var det sedan dags för pigga ben i form av Jacob Bergström och Carlos Moros Gracia som bytte av Victor Edvardsen och Oliver Berg.

Dags för fembackslinje och med tjugo minuter kvar på matchklockan var nu fokus mer skiftat till att säkra den befintliga poängen. Paradoxalt nog var det DIF som tog över mer av bollinnehavet nu och Jacob Bergström hotade även i djupled men klämdes bryskt mellan två hemmaförsvarare.

Sirius skapade å sin sida ingenting framåt och med tio minuter kvar kändes det relativt lugnt. I 84:e kom dock ett läge för Melker Heier, men André Picornell tippade bollen över ribban. I övrigt var det välstädat bakåt och minuterna tickade upp mot full tid. I 89:e kändes det lite oroligt när André Alsanati gick på ett avslut som smet strax utanför.

Hela sju minuters tilläggstid kom upp på skylten och nu gällde det att hålla fortet hela vägen. I 93:e uppstod ny problematik när Jesper Löfgren fick en smäll i en duell och tvingades utgå. In kom Besard Sabovic för att hjälpa till att stänga matchen och Djurgården krigade på heroiskt där Picornell agerade med pondus i målet och dessvärre åkte han även på en brysk hockeytackling av Patrick Nwadike, lyckligtvis var André på benen igen efter ett tag.

Vid det här laget var matchuret uppe på tresiffrigt och till slut kom en välkommen slutsignal som innebar en poäng med hem till Stockholm. Kanske inte det som fanns med i tankarna inför match men sett till händelseutvecklingen med det röda kortet ändå ett resultat som kändes helt okej.

Närmast väntar ett nytt bortamöte när Djurgården beger sig till Örjans Vall nästa söndag för att ta sig an Halmstads BK.

9 april, söndag 17:30Studenternas IP