Olycksminuter ledde till förlust mot KIF Örebro

• 2 apr 2023

Två mål inom loppet av några minuter blev matchens enda när KIF Örebro lämnade Grimsta IP med alla tre poäng.

Efter en tung skalp mot Häcken i första omgången var det nu dags för damallsvensk hemmapremiär. De senaste veckornas bistra vinterväder innebar dessvärre att Stadions gräsmatta inte var redo för spel och istället var det Grimstas konstgräs som gällde.
Motståndarmässigt väntade en ny tuff utmaning mot ett KIF Örebro som blivit lite av ett bogey team för DIF med tre raka förluster i OBOD Damallsvenskan, en trend som det var dags att försöka vända på nu.

Djurgården mönstrade en oförändrad startelva i hemmapremiären:
Hedvig Lindahl
Matilda Plan, Sanna Kullberg, Portia Boakye
Alice Bergström, Nellie Lilja, Kamilla Karlsen, Tove Almqvist, Ebba Hed
Tilde Lindwall, StinaLisa Johansson

Djurgården såg hungriga ut direkt från start med ett snabbt anfall via vänsterkanten med ett lurigt inspel av Ebba Hed. Även på högersidan var Alice Bergström aktiv och DIF hittade ytor på kanterna initialt.
Men även gästerna var aktiva framåt och hotade stundtals framåt med några farliga framstötar, ofta i regi av spelskickliga Heidi Kollanen.

Med kvarten spelad var det dock fortfarande glest med heta chanser, trots att det var två lag med offensiva ambitioner på banan. Matchen puttrade vidare men det fortsatte att vara händelsefattigt, även om Alice Bergström hotade på nytt med ett farligt inspel i 24:e minuten. Strax efter fick Hedvig Lindahl rycka in med en räddning på ett distansskott men med halvtimmen spelad var det fortsatt 0-0 i solgasset på Grimsta.

Sett till att det var två välorganiserade försvar som ställdes mot varandra var det inte helt överraskande med mållöst en halvtimme in i matchen och även om Djurgården rullade boll skickligt var det svårt att karva fram högkaratiga målchanser.

I 41:a minuten hettade det emellertid till framåt när Sanna Kullberg nickade en välslagen hörna från Ebba Hed mot mål, men Tove Enblom var i vägen och greppade avslutet. Även StinaLisa Johansson oroade gästerna i ett en-mot-en-läge i skutminuten men skottet smet utanför målramen.

Mycket mer fanns inte att rapportera från en halvlek som slutade mållös, vilket inte alls kändes ologiskt sett till matchbilden.

Inga byten i paus för Djurgården som nu anföll åt det håll där klacken stod positionerad på långsidan för dagen och höll igång bra med ramsor och sånger.

Endast ett par minuter in i matchen kom Örebro i en omställning där de blev övertaliga i numerär. Bollen spelades ut brett till höger där Katarina Kosola slog ett inlägg i den farliga ytan mellan backlinje och målvakt. Portia Boakye rensade – men inte bättre än att bollen nådde till Maja Bodin som från någon meters håll nickade in bollen bakom en chanslös Hedvig Lindahl.

Bara ett par minuter senare hamnade bollen i mål igen efter en rörig situation efter en hörna. Undertecknad med flera var övertygad om att målet skulle dömas bort för offside, men efter att huvuddomare och linjedomare konfererat en stund godkändes målet. Repriserna stärker tesen om att målet borde ha dömts bort för offside, men det är å andra sidan irrelevant: 0-2 på resultattavlan och en riktigt tuff inledning på den andra halvleken för blårandigt.

Reaktionen från Djurgårdshåll var tydlig: fokus på matchen och lyfta upp laget för att jaga mål. Även två byten genomfördes där Ebba Hed lämnade planen till förmån för Sara Lilja Vidlund, samt att Nellie Lilja ersattes av Hayley Dowd.

KIF Örebro kom i ett nytt anfall och inspel från höger men där avslutet från nära håll gick rakt på Hedvig som räddade lugnt och tryggt.

Spelmässigt förändrades matchbilden till det bättre med dryga timmen spelad där vi tog hand om bollen till större del och förde matchen, men utan att skapa några ordentliga chanser för reducering. KIF Örebro var på väg igenom ett par gånger på omställningar men Djurgårds-försvaret avstyrde. I den 72:a minuten kom vår bästa chans under halvleken då Tilde Lindwall snodde åt sig bollen efter hög press och avslutade från en bit utanför straffområdet, men bollen gick precis utanför stolpen.

80:e minuten nu och Djurgårdens tredje byte när Alexandra Lobanova ersatte Alice Bergström. Fortsatt svårigheter för Djurgården att skapa farliga avslutslägen, och ju längre matchen led ju mer öppnades kontringsmöjligheter för KIF Örebro. KIF kom till ett par avslut men Hedvig Lindahl kunde rädda och sätta igång spelet snabbt.

I den 87:e minuten gjorde Djurgården matchens sista två byten när Flawine Mawete och Agnes Hedman ersatte Matilda Plan och Kamilla Karlsen. Men någon riktig anstormning lyckades vi inte att uppbringa och KIF Örebro spelade fortsatt smart och effektivt på sin tvåmålsledning där de låg kompakt och försvarade sig med många spelare och ställde om när tillfälle gavs.

Matchen slutade 0-2 och vi har inlett säsongen med en vinst och en förlust. Nästa match spelas fredagen den 14 april hemma mot FC Rosengård.

2 april, söndag 15:00Grimsta IP