Piotr med sent segermål borta mot Örebro

• 26 feb 2023

Ett mål per halvlek och fint spel av Jacob Widell Zetterström räckte till vinst mot Örebro och fortsatt ledning i gruppen i Svenska Cupen.

Efter en bekväm 6-1-vinst i första gruppspelsmatchen i Svenska Cupen var det dags att möta Örebro SK under söndagen. Örebro, som i sin första match i gruppen slog Brommapojkarna på bortaplan med 2-1, kom till spel med Kevin Walker i startelvan i en 3-4-3-uppställning.

Djurgårdens startelva var densamma som mot Landskrona, med enda undantaget att Hampus Finndell ersatte Oliver Berg från start. Startelvan i sin helhet således: Jacob Widell Zetterström i mål med en backlinje framför sig bestående av Piotr Johansson, Carlos Moros Gracia, Marcus Danielson, och Elias Andersson. Mittfältstrion bestod av Magnus Eriksson, Rasmus Schüller, och Hampus Finndell. Längst fram startade Victor Edvardsen centralt med Joel Asoro till höger och Gustav Wikheim till vänster om sig.

Förutsättningarna i Svenska Cupen är att endast gruppvinnaren går vidare till kvartsfinal. Blir man dessutom en av de fyra bästa gruppettorna får man hemmaplansfördel i kvartsfinalen. Med det i åtanke var det vinst som gällde för båda lagen när Mohammed Al-Hakim blåste igång matchen på Behrn Arena.

Matchen inleddes med hög intensitet och flera tuffa dueller där Örebro inledde med mycket boll på offensiv planhalva. Vissa problem för Djurgården backlinje initialt men i matchens först blårandiga anfall i den sjunde minuten skulle ledningsmålet komma. Edvardsen fick bollen till vänster utanför straffområdet och stack ned bollen mot Asoro som diagonallöpte ner mot kortsidan och klackade bollen inåt plan till Gustav Wikheim som drog till på ett tillslag högt och säkert. 1-0 till DIF!

Fortsatt duell-tätt efter målet och Örebro fortsatte i samma offensivlusta. Farligaste chansen kom efter en kvart när Kevin Walker slog en slug flack frispark som klackades strax över av en framrusande ÖSK-spelare. Något senare kom ett hårt avslut från distans men utan att träffa målramen och därmed inte skapa några bekymmer för Widell Zetterström i målet.

Efter att Örebro fört spelet under den första kvarten svängde pendeln till Djurgårdens fördel efter det och allt fler anfall tog sig hela vägen in i straffområdet till nästan-chanser. Bättre kontroll på matchen innebar färre defensiva löpningar och mer kombinerande offensivt medan Örebro fick jaga bollen under ganska låna perioder. Anfallen kom främst på Wikheims kant men där Örebros backlinje förtjänstfullt lyckades rensa undan gång på gång innan det blev farligt.

Med en halvtimme spelad stod det fortfarande 1-0 till Djurgården och var fortsatt tuffa närkamper på planen där något gult kort ännu inte fått se dagens ljus även om det kändes nära ett par gånger – åt båda håll.

Matchens bästa chans kom efter 33 minuters spel när Elias Andersson överlappade fint runt Wikheim som släppte bollen perfekt så att Elias kunde vandra in i straffområdet. Inspelet nådde fram till Joel Asoro som avslutade hårt och lågt men dessvärre fanns ett par Örebro-spelare som sista utposter på mållinjen varav en av dom gjorde en fin benparad centimeter innan bollen var över linjen.

Resterande del av halvleken bjöd inte på några större målchanser, men anfall från båda lagen och flera hörnor för Örebro men utan större farligheter. Halvtidsvila för lagen att snacka ihop sig och en chans för den stora mängd Djurgårdssupportrar på plats att införskaffa en kopp java att värma sig med i kylan.

Inga byten i paus när de båd lagen äntrade planen för andra halvlek och matchen fortsatte med jämnt fördelat bollinnehav. Örebro visade att dom ville framåt och i den 53:e minuten kom kvitteringen. Efter att ha spelat fram bollen på högerkanten kom ett inlägg in i straffområdet som Noel Milleskog mötte med löpningen men snyggt skarvade mot bortre stolpen med huvudet. Stolpe in och 1-1 på Behrn Arena.

Strax efter målet fick Örebro en frispark i farligt läge strax utanför området och Kevin Walker stegade upp och gick på avslut. Widell Zetterström i målet med en fin räddning som styrde bollen ut mot kortlinjen.

Annat läge i matchen nu där Djurgården gick framåt tydligare och fyllde på med något mer folk i anfallen. Trippelbyte i DIF i den 64:e minuten. Magnus Eriksson, Joel Asoro, och Elias Andersson lämnade planen till förmån för Oliver Berg, Haris Radetinac, och Pierre Neurath Bengtsson. Lagkaptensbindeln tog Marcus Danielson hand om.

I den 65:e minuten slog Rasmus Schüller en fin boll i djupled när Örebro låg högt. Wikheim stack i djupled och drev hela vägen in i  straffområdet men var under uppvaktning och avslutet gick relativt rakt på målvakten som räddade. Högre press och fler tidiga återerövringar av boll från Djurgårdens sida nu och en period i matchen där vi bet oss fast kring Örebros straffområde. Schüller sköt från distans men strax utanför, och fortfarande skapade vi inte de där riktigt farliga chanserna innan Örebros backlinje kunde avstyra. Örebro å sin sida täckte ytor smart, låg kompakt i försvaret, och stack upp på kontringar vid ett par tillfällen. En av kontringarna nådde hela vägen till avslut i den 78:e minuten men Widell Zetterström räddade fint.

Målchanserna framåt var få även om bollinnehavet var tydligt i blårandig favör, och med tio minuter kvar kom nästa byte när Besard Sabovic ersatte Hampus Finndell. Ytterligare några minuter senare, i minut 85, ersatte Jacob Bergström Victor Edvardsen.

Tydlig press av Djurgården när klockan tickade kvickt upp mot 90 och på en hörna från höger nådde Marcus Danielson högst men nicken gick utanför mål. Minuten senare upprepades samma scenario fast avslutet kom från foten, men målvakten kunde rädda utan problem.

Fem minuter tillägg aviserades och nu var det bråttom värre för att ha chans att bli en av de fyra bästa gruppsegrarna. Och bara 30 sekunder in på tilläggstiden kom också segermålet! Oliver Berg spelade fram bollen till Piotr Johansson som tagit sig in centralt och tämligen överraskande drog han iväg ett avslut med bättre fart än riktning, så att säga. Ett hårt skott som målvakten såg ut att ha kontroll på men inte kunde hålla, och bollen gick in i nät. 2-1 till Djurgården i den 91:a minuten!

Ett par minuter senare blev det dock svettigt när en lång lyftning från Örebro renderade i en fin nick från nära håll med Widell Zetterström gjorde ytterligare en fin reflexräddning och höll ledningen intakt. Örebro gick framåt ordentligt efter ledningsmålet och det blev så där rivigt och böljande och chansartat som det blir i slutskedet när ett lag jagar kvittering, men Djurgården höll ut och kunde återvända till huvudstaden med tre poäng och ledning i gruppen!

26 februari, söndag 17:30Behrn Arena