Seger mot Apollon i första träningsmatchen

• 1 feb 2023

Djurgården stod för en stabil insats och vann med 2-0 mot de cypriotiska ligaledarna efter mål från debuterande Matilda Plan samt StinaLisa Johansson.

Första träningsmatchen för året brukar innebära jämnt fördelad speltid och mötet mot Apollon var inget undantag med en halvlek per spelare utlovad, ett fåtal matchades lite längre. Likväl mönstrades ändå en startelva och den formerades enligt den nya 3-5-2-uppställningen:

Elvira Björklund
Matilda Plan, Sanna Kullberg, Johanna Husbom
Aleksandra Lobanova, Tilde Lindvall, Ebba Wieder, Nellie Lilja, Sara Lilja Vidlund
Flavine Mawete, Lova Lundin

Hedvig Lindahl, Hayley Dowd, Agnes Hedman, Nea Flyborg och Louise Hvarfner fanns inte tillgängliga för spel.

Det bjöds på ett förvisso något varmare medelhavsklimat än det man annars brukar förknippa med årets inledande träningsmatch, men det var ändå ett intensivt regn som föll över Djurgården när laget klev ut för att ta sig an cypriotiska ligaledarna Apollon Ladies. Ett relativt svårbedömt motstånd för den som inte är expert på den cypriotiska damfotbollen, men bevisligen ett vinnande lag sett till serien och en intressant värdemätare.

För Djurgårdens del handlade mycket om att trimma in det nya 3-5-2-systemet som testats lite under 2022. Med ett antal veckors försäsongsträning i ryggen fanns en gynnsam möjlighet att förbereda laget och nu skulle formationen testas i skarpt läge med speltid 2 x 40 minuter.

Djurgården inledde energiskt och fick omgående ett bra bett i sitt presspel med den nya uppställningen. Utöver det blev det en fin resultatmässig start på matchen när Matilda Plan presenterade sig på bästa sätt i sin debutmatch i den blårandiga tröjan. Matilda steg till väders på en inläggsfrispark från Ebba Wieder och skallade in ledningsmålet med tio minuter spelad.

Ett mål som innebar ett grepp om matchen och defensivt var det stabilt bakåt för DIF där mittbackarna kändes trygga med boll samtidigt som vingbackarna tryckte på aggresivt. Spelmässigt gav det ett övertag under större delen av halvleken och även om det var en relativt tight tillställning med ganska få heta chanser så hade DIF bud på ytterligare ett mål när Lova Lundin kastade sig fram på ett flackt inspel från vänster. Dessvärre nådde inte Lova fram helt vid bortre stolpen och bollen smet vidare parallellt längst mållinjen.

Mot slutet växlade dock Apollon upp och hade några hyfsat farliga lägen och ett par fasta situationer som hotade. Men Elvira Björklunds nolla hölls intakt med stabil defensiv och Djurgården kunde gå ta halvtidspaus i ledning efter en halvlek med många positiva tendenser.

Det blev ett antal förutbestämda byten inför andra halvlek med en till stora delar ny elva på planen:

Julia Walentowicz, Emelie Lövgren, Portia Boakye
Alice Bergström, Nellie Lilja, Kamilla Karlsen, Tove Almqvist, Ebba Hed
Olivia Ländin Sjöblom, StinaLisa Johansson

En helt ny elva klev ut och DIF fick inte riktigt samma kontroll på spelet inledningsvis där Apollon hade en del tryck framåt. Dock utan att skapa riktigt heta lägen och det blev inga avslut på mål.

Även om blåränderna hade något mindre bollinnehav nu var anfallen ändå spetsiga. En bra chans till att utöka ledningen kom sedan när Nellie Lilja, som klivit ut på högerkanten, slog ett fint inspel till StinaLisa Johansson i boxen som dessvärre sköt över målramen. Ytterligare en vass möjlighet kom några minuter senare när Emelie Lövgren nådde högst på en inläggsfrispark men hemmakeepern Maria Mattheou räddade nicken skickligt.

Mot slutet fick aktiva Nellie Lilja lite välförtjänt vila när hon bytte med Sara Lilja Vidlund som kom tillbaka in i spel. Sara tackade för förnyat förtroende genom att under en smart kontring skarva bollen vidare till StinaLisa Johansson som satte 2-0 för Djurgården.

Apollon var inte alls ofarliga och Emelie Lövgren stod för en viktig brytning när cyprioterna ställde om snabbt och gick för en reducering. Men Djurgården höll emot på ett övertygande sätt och låg närmast ytterligare ett mål mot slutet när pigga StinaLisa Johansson stod för en elegant dribblingsraid på kanten och avslutade strax utanför stolpen.

Seger med 2-0 räckte dock gott och för tränare Magnus Pålsson fanns det många intressanta intryck att bearbeta efter vinsten.
– Det kändes som att vi hade kontroll på matchen och i första halvlek hade vi ändå en hel del chanser. I andra halvlek skapade vi något färre men hade ändå kvar kontrollen. Apollon var duktiga på att hålla i bollen och spela runt men kom egentligen ingenstans, så jag skulle säga att det var 55/45 i bollinnehav för oss och ganska kontrollerat matchen igenom. Sett till målchanser hade vi 5-6 riktigt bra lägen och de hade någon halvchans. Vi hade ju bland annat en jättebra kontring i andra halvlek som gick ruskigt snabbt där vi gjorde mål och ganska många inlägg och inspel som kunde gett utdelning. Så en skön start för oss och en betydligt bättre inledning än förra året, summerar Magnus.

Nu närmast väntar resa hem till Stockholm och redan på lördag är det dags för match igen då Djurgården tar sig an damallsvenska nykomlingen IFK Norrköping på bortaplan kl. 14.30.

1 februari, onsdag 16:00Parekklisia Community Stadium