Snöplig förlust i derbyt

• 10 sep 2023

Det blev en intensiv, jämn och tight match mot Hammarby på Tele2 Arena men ett olyckligt självmål skulle fälla avgörandet, vilket innebar förlust med 1-0 trots en gedigen prestation.

Djurgården mönstrade följande lag i derbyt:

Katelin Talbert
Alexsandra Lobanova, Matilda Plan (k), Beata Kollmats, Ebba ed
Sessy Åsland, Nellie Lilja
Alice Bergström, Tove Almqvist, StinaLisa Johansson
Hayley Dowd

Portia Boakye (avstängd) samt skadade Flavine Mawete och Sara Lilja Vidlund var de spelare som inte fanns tillgängliga för matchtruppen.

Årets andra damallsvenska derby väntade under söndagen där Djurgården klev ut på Tele2 Arena för att ta sig an ett formstarkt Hammarby. Inramningen var derbymässig och uppbackade av stödet på Sofialäktaren gällde det för Djurgårdens del gällde det att ”omfamna läget och gå in med rätt anspänningsnivå”, enligt tränare Marcelo Fernandez.

Det blev en intensiv matchinledning med mycket bollinnehav för Hammarby initialt, men matchens första avslut stod Sessy Åsland för när hon försökte sig på ett lobbskott från distans. Anna Tamminen var emellertid med på noterna och kunde greppa bollen.

Det var fysiskt och tufft spel med mycket dueller där Djurgården gick in och tryckte till distinkt i närkamperna. Chanserna var dock fåtaliga under den första kvarten, men i 16:e minuten hotade Djurgården med ett fint anfall där StinaLisa Johanssons inlägg motades undan av Tamminen och returen studsade till Tove Almqvist. Dessvärre kom ett grönvitt ben i vägen när Tove skulle trycka in returen.

DIF följde upp med några nya bra sekvenser och i 21:a minuten kom nästa läge när StinaLisa Johansson vann boll högt upp och hittade Hayley Dowd, avslutet från amerikanskan gick dessvärre utanför. Strax efter kom de grönvitas första möjlighet med en snabb omställning där Alexsandra Lobanova var snabbast hem och rensade förtjänstfullt.

I övrigt var det Djurgården som tog över matchen nu och skapade nya fina chanser. Alice Bergström var ytterst nära att nicka in ett vänsterinlägg och strax efter drog Sessy Åsland iväg en högerkanon som Anna  Tamminen tippade i ribban.

4-0 i avslutsstatistiken till blåränderna och bra tryck men tyvärr ingen boll i nät med halvtimmen spelad. Defensivt var det dock fortsatt stabilt även om Hammarby hade mer bollinnehav under de följande minuterna - fram tills den 37:e minuten då de grönvita skulle ta ledningen på deras första egentliga målchans.
Ett vänsterinspel från Jonna Andersson skulle rensas undan av Matilda Plan som dessvärre fick en snedträff och bollen styrde olyckligt in i eget mål.

Givetvis blytungt sett till matchbilden men inte mycket mer att göra än att gå för kvitteringen. Hammarby fick å sin sida energi av målet och fick ett visst tryck minuterna efter målet. Matchbilden jämnade sedan ut sig men i sista tilläggsminuten osade det dock katt på nytt när Vilde Hausund bjöds på en gratischans och sköt strax utanför via ett DIF-ben.

Strax efter gick sedan halvtidsvisslan och Djurgården fick ta paus i underläge efter en halvlek där blåränderna stod för de flesta vassa chanserna men Hammarby var i ledning.

Elvan var oförändrad inför de avslutande 45 minuterna och Djurgården klev ut för att jaga ikapp. Intensiteten var intakt och precis som i första halvleken var det övervikt i bollinnehav för Hammarby inledningsvis. Några chanser ledde det inte till men samtidigt behövde DIF flytta upp positionerna för att få till en kvittering.

I 53:e minuten kom sedan det första bytet där Kamilla Karlsen ersatte Tove Almqvist vilket kunde ge Sessy Åsland mer utrymme i offensiven. Strax efter blev det lite oroligt bakåt när Ellen Wangerheim löpte loss i djupled, men Katelin Talbert var dock snabbt ute och avvärjde.

Kort därpå var det farligt på nytt bakåt när Emma Westin slog ett inlägg som Matilda Plan lyckades rensa. Även den efterföljande hörnan blev farlig och Djurgården var under tryck nu med timmen spelad där de grönvita skapade ett antal lägen.

En scenförändring behövdes och dubbelbyte följde där Lova Lundin och Tilde Lindwall klev in medan StinaLisa Johansson och Hayley Dowd klev av. Effekt kom direkt med en fint anfall som tyvärr rann ut i sanden och minuten efter var det nära på nytt. Tilde Lindwall fick en fin boll av Sessy Åsland och fick läge, Anna Tamminen stod tyvärr för en vass räddning på avslutet.

Nu var det DIF som hade greppet och skapade tryck. Beata Kollmats var nära att nå fram på en hörna men nicken smet utanför. DIF radade upp hörnor och matchen sköt fart i tempo, även Hammarby skapade lägen där Ebba Hed nickskarvade undan ett inlägg i grevens tid. Kort därpå bjöds Matilda Vinberg på ett gratisläge, Katelin Talbert räddade dock akrobatiskt.

Dramatiken tätnade och kvarten återstod av matchen. Djurgården behövde få igång en forcering nu och en hårt trängd Lova Lundin försökte nickskarva in bollen som dessvärre smet utanför. DIF skapade hörnor nu och Beata Kollmats steg till väders och nickade decimetern över ribban.

Nytt byte följde där Julia Walentowicz kom in som högerback. Nu gällde det att lyfta långt och Matilda Plan flyttade upp i offensiven. Minuterna tickade tyvärr iväg fort men fem minuters tillägg kom upp på skylten. Hammarby gjorde vad de kunde för att slösa minuter och DIF fick inte igång något tryck.

Till slut kom också slutsignalen som innebar förlust i ett tight och jämnt derby där avslutsstatistiken var 7-7 men där marginaler på rätt sida - och även effektiviteten framåt - saknades för Djurgårdens del.
Därmed får fokus riktas framåt och härnäst väntar en ny tuff utmaning då serieledande BK Häcken väntar på Grimsta nästa söndag, (Stadion är inte tillgänglig för spel). Var på plats och backa laget då, biljett köper du här.

10 september, söndag 15:00Tele2 Arena