Företag

Dags för cupfinal

  • Herrar
  • A-lag
  • 7 nov 2002

I morgon, lördag, är det dags att avrunda det nationella fotbollsåret. Då spelas finalen i Svenska Cupen. Djurgården möter AIK på Råsunda. Matchen börjar klockan 15.30.


Det är den 47:e cupfinalen sedan Svenska Cupen instiftades 1941. Då satte Gustaf V upp en pokal som vandrade mellan lagen till och med 1953. Därefter gjorde cupen ett uppehåll och återuppstod först 1966, med en ny pokal: Gustaf VI Adolfs pokal. Denna pokal vandrade fram till 1984 då Svenska Cupen blev Skandiacupen fram till 1997. Sedan dess heter cupen åter Svenska Cupen. Årets nyhet har varit att cupen i likhet med Allsvenskan spelas från vår till höst. I och med det nya konceptet har man åter instiftat Gustaf VI Adolfs pokal. Frågan är om pokalen på lördagen går till Djurgården eller AIK. 

- Veckan har varit ganska hektisk, det har hänt mycket, men jag tycker att det ser bra ut, gubbarna är pigga, säger Stefan Rehn som tidigare vunnit två cupguld med Lausanne och ett med IFK Göteborg.
- Lausanne kanske inte är världens största fotbollsstad men när det gällde cupen var alla med, där hade den riktig status. Alla laddade för finalen i veckor, det var lika stort som att vinna ligan, berättar Rehn.
Både Djurgården och AIK är redan före finalen klara för Europaspel nästa år, men Rehn framhåller ändå att cupen är ett bra sätt för ett lag att ta sig ut i Europa.
- Det är en genväg till Europa. I morgon spelar vi vår sjätte cupmatch i år. Jämför det med Allsvenskan då 26 matcher ska spelas innan det är klart.

- Vi ska göra vårt bästa, så får vi hoppas att det räcker, säger AIK:s Stefan Ishizaki som minns de tidigare två mötena mellan lagen i årets Allsvenska.
AIK vann det första mötet med 4-3 och Djurgården det andra med 3-0.
- Det första mötet var en svängig historia. I det andra var Djurgården för stora för oss, säger han.
AIK:s tränare Dusan Uhrin säger att han ser fram emot matchen.
- Jag tror att det blir fin fotboll, där båda lagen är motiverade. Det blir en teknisk och publikvänlig fotboll, säger han.
- Jag tror att det blir mycket kamp till en början, AIK har nog respekt för vårt passningsspel, säger Sören Åkeby som i första hand koncentrerar sig på Djurgårdens spel.
- Vi kanske tittar 5 procent på våra motståndare, i övrigt utgår vi från oss själva. Vi försöker att utveckla oss på det viset, förklarar Åkeby.

- Ett SM-guld slår högt, men kan man ta dubbeln så är det jättebra, säger Stefan Rehn och lovar att Djurgården ska göra sitt bästa för att ta hem ännu en buckla.
Någon guldmättnad känner han inte.
- När man är på plan vill man alltid vinna. Och då måste man vara taggad till 100 procent. Det går inte att vinna mot ett allsvenskt lag om man bara satsar till 90 procent, säger Stefan.

Klockan 14 på fredagseftermiddagen var 33 316 biljetter sålda till cupfinalen.

Djurgårdens lag mot AIK:
Isaksson, Alé, Rasck, Henriksson, Eriksson Ohlsson, Karlsson, Dorsin, Chanko, Rehn, Johansson, Källström, Makondele, Stefanidis, Elmander, Wowoah, Mattiasson Startelvan presenteras under lördagen

Av Johanna Lundeberg, © DIF Fotboll

9 november, lördag 15:30Råsunda fotbollsstadion

DjurgårdenAIK
1-0 (0-0)

  • MålskyttarLouay Chanko 99'
  • Gula kortSamuel WowoahNiclas RasckPatrik Eriksson-Ohlsson
  • Domare Martin Ingvarsson
  • Publik 33727 (Råsunda fotbollsstadion)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat