Förlust mot effektiv Jönköpings Södra

• 24 okt 2016

Det blev inga poäng för Djurgården mot ett effektivt och bollskickligt Jönköpings Södra som vann med 2-0 i en match där DIF aldrig var riktigt nära segern.

Djurgården ställde upp med en hel del förändringar i startelvan inför säsongens näst sista hemmamatch mot Jönköpings Södra. Mest uppseendeväckande var givetvis 19-årige Oscar Jonssons A-lagsdebut i målet men även Mihlali Mayambela fick en första allsvensk start och utöver det var även Tino Kadewere samt Tim Björkström tillbaka i startelvan.

– Oscar är en duktig målvakt och det är nyttigt för en ung spelare att få pröva på den här nivån så jag tyckte att det var ett bra tillfälle att ge honom en möjlighet ikväll. Jag ville även ge några av de unga spelarna en chans samtidigt som till exempel Michael Olunga haft lite låg energi sedan återkomsten från landslagsspelet, sa Mark Dempsey om laguttagningen.

Det blev en trevande start på matchen men Oscar Jonson lyckades ändå knipa några inledande applåder med några rutiningripanden. Men ett par blårandiga chanser skulle komma och både Magnus Eriksson och Tino Kadewere hade varsitt utmärkt skottläge med tio minuter spelade men Damir Mehic i J-Södrakassen stod i vägen båda gångerna.

DIF fortsatte att trycka på och oroade i gästernas straffomåde med ett visst tryck. Det snabba bollrullandet ledde dock inte fram till de riktigt heta chanserna utan de grönklädda försvararna lyckades rensa och blocka det mesta.

Men nära var det ändå när Elliot Käcks flacka högerskott med halvtimmen smet bara decimetern utanför Mehics högerstolpe.

Under sista kvarten av halvleken mattades sedan tempot något och de flesta var nog inställda på ett mållöst halvtidsresultat. Men i sista övertidsminuten slog Jonathan Tamimi in en lyra mot straffområdet där Daryl Smylie mötte med pannan och kunde ge Jönköping ledningen på deras enda målchans under halvleken.

Ett oerhört tungt mål att få emot sig och det blev än värre fem minuter in i andra halvleken där gästerna fick till en snabb omställning. Bollen landade hos Dzenis Kozica som fri med Oscar Jonsson kunde stöta in 2-0 för Jönköping.

Målen gav de grönklädda självförtroende och de kunde rulla runt sitt vårdade kortpassningsspel med ett annat lugn samtidig som DIF, med i halvtid inbytta Daniel Berntsen och Michael Olunga, fick jaga och hade svårt att få ordning på spelet.

Till detta tillkom en stark J Södra-defensiv, anförda av ex-djurgårdaren André Calisir, som gjorde det svårt att bryta sig igenom och det blev enstaka skott och inlägg men inga riktigt vassa lägen och istället en hel del felpassningar och missförstånd.

Men publiken gav aldrig upp och i och med Amadou Jawos entre med kvarten kvar så rullade sången konstant och DIF började trycka på för en reducering.

Men den påbörjade forceringen kom aldrig riktigt igång, passningsprocenten föll tillbaka igen och DIF var egentligen aldrig nära att vända matchen medan Jönköping avslutade den genom att fortsätta spela kvickt med snabba passningstrianglar och hålla undan till slutsignalen.

Ingen tillbakastuds efter derbyt för DIF således och Mark Dempsey var av förklarliga skäl inte alltför nöjd med prestationen och gav följande analys efteråt:
– Jönköping förtjänade segern och det här var min största besvikelse rent spelmässigt sedan jag kom hit till Djurgården. Det var en dålig dag på jobbet, helt enkelt och jag hoppas att jag kan få en bättre respons från laget på torsdag mot Helsingborg. Vi har ett ansvar mot den här föreningen och publiken som höll igång hela matchen. Vi har också ett ansvar att avsluta så högt upp i tabellen som möjligt. Så vi måste prestera bättre än vad vi gjorde idag. Vi såg skarpa ut under träningarna i veckan men levde inte upp till det ikväll. Så vi får göra det bättre på torsdag och i de avslutande matcherna. summerade Mark.

24 oktober, måndag 19:00Tele2 Arena