Överkörning i hemmapremiären

• 7 apr 2016

Årets första allsvenska match hemma på Tele2 Arena var efterlängtad. Men det blev aldrig någon match. Djurgården var helt överlägset Falkenberg och vann med hela 5-0 (2-0) i regnet.

Den första kvarten var ett enda långt Djurgårdsanfall och innan det var över stod det 2-0 på resultattavlan. Redan i den sjätte minuten stötte Sam Johnson in första målet, perfekt framspelad av Elliot Käck. Ett samarbete vi skulle få se mer av denna torsdagskväll.

I och med tidiga 1-0-målet hade Falkenbergs ursprungsplan, att hålla tätt bakåt, spruckit redan efter dryga fem minuter, och hemmalaget fortsatte att ösa på i anfall efter anfall. Ett inspel från Seon-Min Moon på högerkanten träffade Johannes Valls arm i straffområde och i och med att armen var utsträckt från kroppen blåste domaren Magnus Lindgren för straffspark.

– Jag är säker på straffar men får slå dem alldeles för sällan, sa Mathias Rangie men den här gången fick han chansen av lagkaptenen och förste straffskytten Kevin Walker.

– Han fick den. Jag tar nästa, sa Walker efter matchen.

Ranegie tackade med en straff som inte var särskilt hård men välplacerad och därmed var Djurgården i en tvåmålsledning redan efter 13 minuter.

– Vi gör det bra och får in ett mål i början vilket gör det rätt lätt för oss. Efter det kan vi bara fortsätta att trycka på och dominera, sa Mathias Ranegie som bröt matchen i halvtid på grund av smärtor i ljumsken som uppenbarat sig redan på uppvärmningen.

Även om det blev något längre mellan målchanserna mot slutet av första halvlek hade Djurgården fullständig kontroll. Falkenberg kom inte till ett enda avslut under de första 45 minuterna.

– Det enda positiva är att det inte blir fler än två mål, sa Falkenbergs lagkapten David Svensson.

Andra halvlek började, lite oväntat, i ett rasande tempo. Gästerna försökte chocka sig tillbaka in i matchen och tvingade också Kenneth Höge till en första räddning i matchen på Akseli Pelvas skott. Innan dess var Mathias Rangies ersättare Michael Olunga centimetrar från att nicka in Elliot Käcks inspel.

Tio minuter senare kom Elliot Käck farande igen och slog ett inlägg så fulländat att Sam Johnson inte hade minsta möjlighet att missa. Djurgårdens tredje mål för kvällen var Sam Johnsons tredje för säsongen, men spelarna ville bjuda den röststarka publiken på mer.

– Vi tar vara på de ytor som bjuds och tummar inte på arbetet, sa Kevin Walker som var högst delaktig i den fortsatta målproduktionen. Först slog han en hörna direkt i mål och sedan prickade han mittbacken Omar Colleys panna fram samma hörnflagga. Kevin Walkers hörnor höll lika hög klass som Elliot Käcks inlägg

Faktum är att slutresultatet 5-0 mycket väl hade kunnat vara ännu mer. Michael Olungas brända friläge i slutminuterna var bara ett av många bra lägen som skapades av ett inspirerat Djurgården. Trots 7-0 på två matcher och serieledning är det enligt lagkaptenen ingen risk för högmod inför söndagens match mot Gefle.

– Det är ödmjukhet som gäller. Vi har fötterna på jorden, säger Kevin Walker.

Frågan är om han får med sig sin centrala mittfältskollega till Gavlevallen. Alexander Faltsetas knäskadades i en närkamp med Thomas Juel Nilsson och tvingades bryta matchen efter en dryg timme. Tino Kadewere kom in i hans ställe och gjorde ett bra jobb i ett jämnstarkt och mycket välbalanserat Djurgården. Hemmapremiären blev precis den festkväll som alla Djurgårdare hade hoppats på, en kväll som inleddes med ett formidabelt tifo innan spelarnas grannlåt tog vid.

7 april, torsdag 19:00Tele2 Arena