Tung uddamålsförlust mot MFF

• 24 apr 2016

Det blev en tight och tuff match mot MFF där hemmalaget för första gången sedan 2012 tog hand om alla tre poäng på Swedbank Stadion efter att Felipe Carvalho nickat in en hörna i andra halvleken.

Det var ett revanschlystet DIF som klev ut för en tuff utmaning i form av MFF på bortaplan. Kevin Walker var tillbaka i laget med kaptensbindeln på armen och dessutom gick Stefan Karlsson in i startelvan som höger yttermittfältare i en match där tempot var högt från start.

Redan i första matchminuten åkte Marcus Hansson på ett gult kort efter en tackling vid en MFF-omställning. Några minuter senare hade DIF en farlig frispark där Omar Colley inte fick kontroll på bollen i ett mycket bra läge och därefter var Malmö farligt framme på en hörna som flipprade runt i straffområdet.

Det blev en ganska märklig och fortsatt händelserik halvlek och i 13:e minuten fick sedan Jo Inge Berget en bra chans efter en hörnvariant, men sköt över. Kort därpå följde en av många huvudskador i halvleken när det blev ett blodvite för Mathias Ranégie som skallade ihop med Rasmus Bengtsson vid en hörna. DIF-anfallaren fick ta några stygn vid sidan och det skulle tyvärr visa sig svårt att sy ihop Ranégie.

Malmö fick i och med händelsen ett temporärt numerärt överläge i tio minuter vilket resulterade i ett tryck på Djurgården och MFF var sedan farligt framme när Magnus Wolff Eikrem var nära att spela sig igenom. Strax därefter passade MFF sig igenom DIF-försvaret på nytt men Omar Colley stod för en superb brytning i sista stund när Vidar Örn Kjartansson skulle avsluta fri framför Höie.

Dessvärre gick det inte att få till en fungerande omplåstring av Ranégie, som hade svårt att se på grund av stygnen, och Michael ”Ingenjören” Olunga fick istället kliva in i 31:a minuten. Precis efter bytet var sedan Sam Johnson ytterst nära att nå Olunga med ett vänsterinlägg, men Rasmus Bengtsson hann få bort bollen precis framför den framrusande Ingenjören.

Strax därpå var det mycket nära ett DIF-mål igen efter kalabalik i straffområdet i samband med en inläggsfrispark från Kevin Walker som dessvärre ledde till nästa blodflöde: Alexander Faltsetas åkte på en smäll i ansiktet och  tvingades kliva av för översyn. ”Falle” kunde dock återvända omplåstrad till planen några minuter senare.Näste man att åka på en smäll i de övre regionerna blev MFF:s Rasmus Bengtsson som fick kliva av pga huvudskada och med en man mer på planen kunde Djurgården skapa nästa chans när Olunga gick upp på Stefan Karlssons fina högerinlägg. Dessvärre styrde nicken rakt på Johan Wiland.

De många huvudskadorna innebar sex minuters tillägg på halvleken och Michael Olunga hann med att skapa en sista farlighet när han så när lyckades bryta sig fri i djupled, men Luis Felipe Carvalho da Silva fick ut ett rensande ben i sista stund.

Det blev inga býten i paus och DIF fick en lovande start i andra halvleken när Sam Johnson omgående drog iväg ett lurigt skott som tvingade Wiland till en svettig räddning. Bara minuten senare fick Wiland jobba hårt igen när han motade Kevin Walkers distinkta frispark till hörna.

Halvleken fortsatte sedan i samma, lite ryckiga, stil som den första med en hel del felpass och tuffa tacklingar och precis som i den första blev det mycket fasta situationer. Och det var just en av dessa som gav Malmö initiativet i matchen: Felipe Carvalho gick upp på en högerhörna och nickade in 1-0 i 61:a minuten.

Tungt för DIF medan MFF fick självförtroende av målet och två minuter sprang Kjartansson sig lös i djupled och tvingade Höie till en viktig räddning.

Även Djurgården försökte öka trycket i kvitteringsjakten och i 72:a minuten plockade Pelle Olsson in Seon-Min Moon istället för Stefan Karlsson. Kort därpå blev det även dags för allsvensk debut för Besard Sabovic när forceringen skulle påbörjas och blåränderna skapade också ett visst tryck men kom inte fram i de riktig heta lägena.

Men en stor chans skulle komma i 89:e minuten när Moon fick fritt skottläge efter ett vänsterinlägg från Berntsen. Tyvärr drog sydkoreanen skottet en bit utanför och några fler heta möjligheter skapades inte av DIF.

Med tre spelade tilläggsminuter blåste sedan domare Al-Hakim av matchen och Pelle Olsson och hans manskap fick återvända tomhänta till Stockholm.
– Det var en tuff match och mycket saker som hände i första halvlek som förryckte det lite för oss. Vi spelade med en man mindre i tio minuter och det kändes som att vi skulle få in Ranégie, men sedan fick vi besked om att han inte kunde spela vidare. Efter det fick vi Faltsetas skadad några minuter också och det är klart att det påverkar just i den fasen när vi börjar komma in i spelet. Vi fick istället spela ett slags boxplay kändes det som, konstaterar Pelle som tyckte att de fasta situationerna blev avgörande i matchen.
– Planen är ju otroligt svårspelad. Den är stenhård och studsig vilket gör att det är lättare att försvara än att anfalla. Så nu blev det laget som hade bäst leveranser på fasta situationer som gör första målet och då är det en knepig situation för oss när vi ska jaga. Hade vi haft lite bättre kvalitet på våra fasta hade vi haft större chans att kvittera, men i själva spelet var det svårt att gräva fram målchanser. Det var få avslut under hela matchen och det kändes som en match som slutar 0-0. Vi har vunnit några såna matcher tidigare i år men nu förlorar vi i en sådan match, summerar Pelle.