Olunga visade vägen mot MFF

• 18 sep 2017

Två mål från glödhete Michael “Ingenjören” Olunga såg till att DIF fick en drömstart på Superveckan när Malmö FF besegrades med 3-1 på Tele2 Arena.

Ett Djurgården i medvind inledde Superveckan på ett strålande sätt mot ett motstånd av tuffast möjliga kaliber när serieledande MFF gästade Tele2 Arena. Det blev en förändring i startelvan där tillfrisknade Tim Björkström var tillbaka på högerbacksplatsen i en match som startade på bästa möjliga sätt:

Djurgården fick en frispark halvvägs in på Malmös planhalva i 6:e minuten. Kevin Walker var artig nog att lämna över läget till Magnus Eriksson vars tunga vänsterskott styrdes in i mål via ett MFF-ben.

En drömstart för DIF som var nära tvåan direkt efter med en hörna som flipprade runt farligt i skåningarnas straffområde. Men det skulle komma mer inom kort…

Glödhete Michael Olunga klev fram, snodde bollen smart på mittplanen och satte full fart mot Johan Wiland. Avslutet var hur kyligt som helst när ”Ingenjören” smekte in sitt sjätte mål på lika många matcher och DIF satt behagligt i förarsätet med kvarten spelad.

Men måljublet hann dock knappt klinga av innan en reducering kom. Ett inspel i straffområdet till en fristående Magnus Wolff Eikrem förvaltades väl av MFF-mittfältaren som satte ett otagbart skott bakom Andreas Isaksson.

DIF-maskineriet med firma Olunga/Ranégie på topp lät sig dock inte hindras av detta och nästa läge kom i 28:e när Mathias Ranégie vräkte sig igenom i djupled och var nära att överlista Wiland. Returen hamnade sedan hos Olunga men hans skott blockades av en MFF-försvarare.

Gästerna skapade också en del framåt i den mycket underhållande halvleken och födelsedagsfirande  Elliot Käck fick kliva in och agera räddande ängel på mållinjen efter ett tungt distansskott av Yoshimar Yotun i 34:e minuten.

Tempot var fortsatt högt och en potentiell straffsituation där Mange Eriksson drogs ner, ett bra 3-mot-2-läge för DIF och en mycket farlig nick från Alexander Jeremejeff hanns också med innan domare Al-Hakim blåste av de första 45 minuterna.

Andra halvleken inleddes på samma intensiva sätt där Ranégie omgående rullade fram Olunga till ett nytt friläge. En diskret knuff fick dock ”Ingenjören” ur balans precis i skottögonblicket, men det hedrar Olunga att han inte gick omkull utan stod upp och försökte fullfölja med ett nytt avslut.

“Ingenjören” var sedan farligt framme igen i 56:e efter en fint inspel från Othman El Kabir i ett läge där det var mycket bollinnehav för MFF som tryckte på för en kvittering och också skapade vissa halvchanser.

Bollinhav i all ära, men fotboll handlar om att göra mål och i Djurgården finns en viss spelare med smeknamnet ”Ingenjören” som kanske är Allsvenskans hetaste anfallare just nu. Än en gång var det en elegant yttersida från El Kabir som gav Olunga utrymme strax utanför straffområdet och skottet avlossades med en precision värdig en nyutexaminerad KTH-student.

3-1 till DIF på ett kokande Tele2 Arena med en lyckligt hoppande publik som satte igång – och markerade – känslorna inför onsdagens derby.Det var dock inte tal om någon regelrätt bussparkering för DIF som fortsatte jaga på med ett frenetiskt presspel och i 69:e minuten var den stenhårt jobbande ”Mange” Eriksson nära att lobba in fyran efter att en bollvinst utanför gästernas straffområde.

Malmö öste i sin tur på för en reducering och skapade ett visst tryck men det blårandiga försvaret var väl samlat och Alexander Faltsetas hockeyblockering på ett närskott i 76:e symboliserade den järnkaminsvilja som DIF-spelarna visade under hela matchen.

Den sista kvarten blev sedan behagligt chansfattig – mycket tack var den utmärkta blårandiga defensiven – där Kevin Walker var den som var närmast ett mål efter en dribblingsraid in i straffområdet i 86:e minuten.

Efter fyra övertidsminuter gick sedan pipan och DIF kunde inkassera en tung skalp och tre viktiga poäng som gör att avståndet till kvalstrecket nu är nio poäng. Dessutom en grym inledning på den sk Superveckan där det härnäst vankas derby för ett Djurgården med ett starkt självförtroende efter en grymt uppoffrande insats av hela laget. Ett bra utgångsläge för DIF och en stark prestation, enligt en belåten Mark Dempsey.
– Vi var magnifika idag. Vi mötte ett skickligt lag men vi är också ett skickligt lag och det visade spelarna idag och gav supportrarna en prestation med både stolthet och passion. Det är en fantastiskt grupp vi har och idag så kämpade alla för varje boll. Jag var inställd på en vinst idag precis som jag är inställd på en vinst på onsdag i derbyt och det ska vi jobba stenhårt för, säger Mark Dempsey som naturligtvis var nöjd med Michael Olungas insats.
– Michael var strålande idag. Han var ett hot hela matchen och jobbar stenhårt för laget. Han har fortfarande mycket att lära men vill också lära sig så han är på väg att utvecklas till en riktigt bra spelare.

18 september, söndag 17:30Tele2 Arena