Walkers drömträff ordnade kryss på Ullevi

• 19 mars 2016

Kevin Walkers drömträff gav ett kryss för Djurgården i träningsmatchen på Ullevi i en match där Göteborg började bäst men där Djurgården stod för en stark avslutning.

DIF begav sig ner till västkusten för näst sista matchen innan den allsvenska starten där ett under försäsongen obesegrat IFK Göteborg väntade. Trots en viss skadefrånvaro kunde Pelle Olsson och tränarteamet ändå matcha en stark trupp där Hampus Nilsson, Marcus Hansson, Seon-Min Moon, Alexander Faltsetas  och Sam Johnson var nya namn i startelvan jämfört med senaste matchen mot Elfsborg.

Djurgården inledde starkt och redan i första minuten skapades en het chans när Sam Johnson klackade bollen till Michael Olunga vars vänsterskott sedan tippades till hörna via Alvbåge fingerspetsar. Men hemmalaget åt sig gradvis in i matchen och blev så när bjudna på ett ledningsmål när Olungas hemåtpassning blev till en sk. indianare som gav friläge för Tobias Hysén. Skottet smet dock lyckligtvis någon decimeter utanför Hampus Nilssons vänstra stolpe.

DIF-keepern skulle få mer att jobba med och Hampus stod för en fin räddning när Hysén vinklade Salomonssons inlägg mot mål med halva halvleken spelad. Kort därpå var Hysén framme för tredje gången efter en smart djupledsboll och den här gången fick ”Hampe” hjälp av stolpen på IFK-anfallarens avslut.

Djurgården stack förvisso emellan med en del bra anfall, ofta via Elliot Käck och Daniel Berntsen på vänsterkanten, men det ledde inte till några riktigt vassa chanser. De tillföll istället hemmalaget men Hampus Nilsson hade uppenbarligen bestämt sig för att spika igen och han var snabbt nere och klistrade Haitam Aleesamis farliga avslut efter en hörna.

0-0 i halvtid var kanske inte helt rättvist sett till chansfördelningen men Alexander Faltsetas tyckte ändå att det var en godkänd blårandig insats, trots viss hemmapress.
– Den är fullt godkänd. Det handlar mycket om att täcka ytor men vi har ändå ett bra spel och måste bara komma till lite hetare chanser. Vi kommer runt bra på kanterna i början och skapar en del men efter det gör de det bra och trycker ner oss lite i slutet av halvleken. Men vi ska tugga på, komma runt och våga spela bollen längs marken, sa ”Falle” till C More i pausen.

Pausvilan verkade dock göra gott för Djurgården som kom ut med bättre fart i andra halvlek. Bättre bolltempo och en del fina kombinationer ledde till en del halvchanser där Moon kom närmast i en omställning i 55:e minuten, men ett försvarande ben hann emellan i sista stund.

Istället var det Göteborg som skulle få retroaktiv utdelning på sin första halvlek. Efter en bollvinst på mittfältet för hemmalaget hamnade bollen hos Sören Rieks vars inlägg från vänster enkelt kunde stötas i mål av Jakob Ankersen.

Underläge för Pelle Olsson som skakade om i laget och bytte in Tino Kadewere till vänster istället för Daniel Berntsen och till höger fortsatte Seon-Min Moon att göra avtryck. DIF:s sydkoreanske mittfältare  var mycket nära att vinkla in kvitteringen med tjugo minuter kvar av matchen, men skottet smet centimetrar utanför.

Även Amadou Jawo kom in och bidrog med energi och fick även ett bra läge på Elliots Käck vänsterinlägg där nicken dessvärre gick utanför. Näste man att nosa på mål var sedan Omar Colley som nickskarvade Walkers hörna strax över.

Men en välförtjänt kvittering skulle till slut komma. Amadou Jawos högerinlägg nickades undan av Blåvitts försvar men Kevin Walker fanns på plats och drog iväg ett drömskott från distans som seglade in bakom en chanslös Alvbåge.

I DIF-målet var som sagt Hampus Nilsson duktig och i 84:e minuten var han ute och avstyrde ett friläge för Mikael Boman när IFK ville återta initiativet. Men Djurgården hade kopplat greppet om matchen mot slutet och satte tryck på Blåvitt som var nära att göra självmål i slutminuten och på den efterföljande hörnan var Elliot Käck farligt framme med ett skott som Alvbåge räddade.

Allra bästa chansen till ett segermål fick Tino Kadewere på övertid men fri med en utrusande Alvbåge lobbade han bollen ett par meter utanför. Summa summarum ett ganska rättvist resultat sett till hela matchen där DIF avslutade starkt. Ett steg framåt, resonerade Pelle Olsson efteråt för C More.
– En ganska gedigen insats över nittio minuter, tycker jag där vi fick ett bättre grepp på matchen mot slutet. Det var en bra andra halvlek av oss rakt igenom där vi hade en liten downperiod runt målet. Men annars gör vi en bra match, säger Pelle som gjorde en del justeringar i halvtid.
– Det var några saker i vårt passningsspel som blev lugnare i andra halvlek och då fick vi ett längre bollinehav som gav ett visst grepp om det hela. På så sätt tonades problemen i försvarsspelet ner lite grann också. Sedan gäller det att hålla den nivån i så många minuter som möjligt under matcherna som kommer. Men det här var i alla fall ett steg framåt, summerar Pelle.

19 mars, lördag 15:00Ullevi