Företag

DIF Fotboll fick NPF-utbildning

  • Föreningen
  • 4 mars 2019

Vi tackar Georgios Karpathakis Jaenson som kom förbi och höll en uppskattad föreläsning om ADHD och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar för kanslipersonalen.

Besöket var ett led i arbetet för ökad tillgänglighet där Djurgårdens DAO (Disability Access Officer) Joanna Lundin var behjälplig med att få Georgios Karpathakis Jaenson från organisationen Underbara ADHD att hålla en utbildning för Djurgårdens kanslipersonal.
– Vi har haft en utbildning idag med ”Jojje” Karpathakis som är ett första steg i min roll som DAO för att jobba med tillgänglighet, förklarade Joanna.

En föreläsning där ”Jojje”, som han alltså vanligtvis kallas, berättade om sitt eget liv med ADHD men där han även lät kanslipersonalen prova på det så kallade ADHD-lådan - ett intressant simulation där man får en inblick i hur ett liv med ADHD kan te sig. 
– Jag är jätteglad och stolt över att ha varit här och fått dela med mig av både egna personliga erfarenheter. Men också att få visa upp den digitala ADHD-upplevelsen som har möjlighet att ge alla på kansliet en mer fördjupad förståelse i vad det faktiskt handlar om att ha uppmärksamhetsproblem. Så jag är glad och nöjd att jag fick komma hit och föreläsa och låta alla testa ADHD-lådan, sa ”Jojje” och tillade att det handlar om en vanligt förekommande diagnos.
– Det är lite drygt fem procent av alla landets alla skolbarn och mellan 2-4 procent av alla vuxna som uppskattas ha ADHD, enligt experterna. Även om det inte är så jättemånga rent procentuellt så blir det ändå många individer som det handlar om. Tänker men sedan att varje individ har föräldrar, syskon och vänner så blir det ganska många som direkt, eller indirekt, dagligen möter personer med ADHD. Så det är ett viktigt ämne av många anledningar.

För ”Jojje” var det en bra dag på många sätt med tanke på att han dessutom är en hängiven djurgårdare.
– Det här är drömuppdraget. För mig som lever med ADHD och är superdjurgårdare så finns det ingen större ära än att föreläsa och dela med sig av sina erfarenheter till sin favoritförening. Det varit ett väldigt roligt uppdrag på alla sätt och vis och det gör ju inte saken sämre att jag har fått göra det här på Klocktornet och i pokalrummet tillsammans med hela Djurgårdens personal.

Att föreningen satsar på tillgänglighetsfrågor och har tagit in Joanna Lundin som DAO ser han som ett viktigt steg.
– Jag kör en klassiker och säger: Äntligen! Men för mig för det äntligen och det är ingen kritik mot Djurgården utan mer för att det lyfts upp ännu mer på agendan. Jag tycker att tillgänglighet är ett mycket viktigt ämne och att det nu satsas på att ta tag i tillgänglighetsarbetet är jättebra och positivt. Jag är övertygad om att det kommer att göra Djurgårdens som förening mycket starkare och mer attraktiv. 

Innan ”Jojje” tackade för sig fanns det plats för en sista fråga om hur det går för honom själv med den språkliga impulskontrollen vid besöken på Tele2 Arena med tanke på att fotboll väcker väldigt mycket känslor.
– Den är oftast under kontroll men jag kämpar lite med den biten på läktaren än idag, Fast jag har mycket mer styr på den nu än vad jag hade för tio år sedan, avslutade "Jojje" med ett garv innan han tackades av med DIF-tröja och fotboll.

Tomas af geig´jerstam tackar för föreläsningen med en DIF-tröja.

Senaste nyheter

Relaterat