Företag

Flygande start för Djurgårdens Skol IF

  • Föreningen
  • Skol IF
  • 29 dec 2020

”Att jag lätt får upp min dotter kl. 06.00 är nog det bästa beviset”. Både barn och vårdnadshavare uppskattar verksamheten inom Djurgårdens Skolidrottsförening och tillväxten har varit stark under första året.

Våren 2020, precis när covid-19 tog ett grepp om vårt älskade Stockholm, så låg Djurgården i startgropen för att lansera en ny modell för samverkan mellan idrott och skola. Genom bildandet av Djurgårdens IF Skolidrottsförening skulle vi, i samverkan med skolor, med stöd av Stockholm Stad och partners placera ut heltidsanställda Djurgårdsledare som enkom arbetade med att öka mängden fysisk aktivitet i skolan.

Arbetet med Skolidrottsförening hade förberetts noggrant innan det äntligen var dags att göra slag i saken. Pandemin ställde såklart till lite oreda och rådande situation gjorde att våren fick bli lite av en smygstart, men redan till hösten var vi igång ordentligt på tio skolor i Stockholm.

När vi nu summerar 2020 kan vi blicka tillbaka på ett år, som de flesta skulle instämma i, definierats av en pandemi som kommit att innebära stora utmaningar för hela samhället, idrott och skola inkluderat. Därför är det särskilt glädjande att vår modell stått pall för prövningarna och levererat goda resultat. Trots rasande pandemi har vi organiserat över 2 500 pass och haft över 30 000 deltagare! Det motsvarar alltså ett helt utsålt Tele2 Arena och nästan fyra fullsatta Hovet.

Organisationen har fungerat, den ekonomiska modellen är stabil och kanske viktigast av allt, skolorna, barnen och vårdnadshavarna är mycket nöjda med vårt första verksamhetsår. Trots det är vi bara i början menar skolidrottsföreningens verksamhetschef Staffan Holmberg:
– Vi är stolta över vad vi presterat men vi är inte nöjda eller färdiga för det. Vi har covid-anpassat verksamheten och fått ha nästan samtlig verksamhet utomhus vilket så klart är en utmaning på våra breddgrader, särskilt i november och december. Trots detta har vi haft löpgrupper med högstadieungdomar som träffats klockan 07.00 för att springa tillsammans och barn som bett om att få komma tidigare till skolan för att delta i aktiviteter på en dåligt upplyst grusplan. Det är i mitt tycke ett bevis på vilken oerhörd kvalitet våra ledare levererar ute på skolorna.

Nu tar skolidrottsföreningen nästa steg. Under 2021 kommer vi att växla upp ytterligare. För att förstå vilken efterfrågan och tillväxt vår uppsökande idrott har så räcker det att gå tillbaka tre år i tiden. När Mini-Camperna lanserades 2018 bestod verksamheten av en halvtidstjänst. 2019 utökades det till två heltidstjänster. Under 2020, med skolidrottsföreningens uppstart har vi varit 14 heltidsanställda och under 2021 kommer vi vara totalt 25 heltidsanställda! Samtliga anställda och avlönade i skolidrottsföreningen. Samtidigt kommer vi utöka antalet skolor vi samverkar med från 10 till 21.
– Jag vill dock lugna alla Djurgårdare därute när ni ser tillväxttakten, vi är fullt ut finansierade och ser ett ökat intresse från olika typer av finansiärer för den här verksamheten. Så den ekonomiska risken bedöms vara låg samtidigt som nyttan är hög. Det är många års erfarenheter, en del akademisk teori men framförallt mycket tålamod och hårt praktiskt arbete varje dag i flera år som har gett oss de här förutsättningarna. Vi är ödmjuka men också beslutsamma inför framtiden. Djurgårdens IF Skolidrottsförening är på många sätt framtidens idrottsförening, vi verkar i direkt anslutning till skoldagen och i skolans lokaler. Det innebär att vi når alla barn oavsett familjesituation och att vi underlättar för föräldrarna att få ihop livspusslet, säger Staffan Holmberg.

Filip Lundberg Verendel, Hållbarhetsansvarig i Djurgårdens Fotboll, Djurgården Hockey och Djurgården Skolidrott summerar:
– Genom framgångarna för vår skolidrottsförening så kan vi nu konstatera att vi lyckats med vår målsättning att integrera vår uppsökande idrott som en del i föreningens kärnverksamhet bortom projekt och kommunikation. Vi är uthålliga och vi gör avtryck på riktigt. Vi växer på så sätt föreningens relevans för stockholmarna, positionerar oss som en attraktiv samarbetspartner för stad och näringsliv samtidigt som vi gör massor av nytta för vår stad, Stockholm. Vår skolidrott kommer att spela en viktig roll för Djurgården, för skolorna, för stockholmarna och vår gemensamma stad i framtiden.

Vi befinner oss i en tillväxtfas och ser med spänning fram emot vad 2021 kommer erbjuda - Full Fart Framåt!

I samband med terminsavslutet så skickades det ut några jul- och nyårshälsningar från våra ledare till elever och föräldrar och responsen har varit överväldigande. Här är ett litet axplock av de kommentarer vi fått till oss och som vi tänkte dela med er:

”Vilken fantastisk insats du gjort! Båda våra barn har börjat spela tennis efter att ha testat i skolan. Så roligt! Vilken fantastisk möjlighet att få pröva olika sporter och aktiviteter i anslutning till skoltid, och en stor lättnad för oss osportiga föräldrar att du gett barnen detta. TACK! God Jul!”

”Tack för i år! Jag har sett hur du lyckats engagera såväl min son i 3an och som lärare i 7a i att sätta ihop ett fotbollslag och vilja möta andra skolor. Styrgruppen kommer säkert göra stordåd under 2021. Men först, en riktigt god jul till dig.”

”God Jul! Ville bara lämna en liten kommentar om vilket fantastiskt jobb du gör, barnen älskar alla aktiviteter. Vi ser fram emot en ny termin med massa skojigt skol IF. Ha det bäst!”

”God Jul och Gott nytt år! Instämmer med övriga, du gör ett fantastiskt jobb och barnen älskar det! Att jag lätt får upp min dotter kl. 06 är nog det bästa beviset.”

Senaste nyheter

Relaterat