Bärkroth matchhjälte i vinsten mot Mjällby

• 15 aug 2021

Nicklas Bärkroth var tillbaka i startelvan och tackade för förtroendet med att göra matchens enda mål på Strandvallen.

På grund av sjukdom uteblev DIFTV efter matchen mot Mjällby. Intervju i textform med Nicklas Bärkroth och Kim Bergstrand finns här på DIF.se.

Strandvallen var spelplans för dagens match där Mjällby stod för motståndet i Allsvenskans 15:e omgång av de totala 30. Även nästa match är mot Mjällby, och du som är medlem i Djurgården Fotboll kan köpa biljett, läs mer här.

Vi åkte ner till Mjällby med en trupp där Edward Chilufya ströks under söndagen p.g.a. sjukdom. Därtill har Aslak Witry som bekant gått vidare i sin fotbollskarriär, och Jacob Une Larsson var avstängd efter att ha tilldelats tre gula kort.

Således ommöblering i backlinjen där konstanten Elliot Käck spelade till vänster med Jesper Löfgren och Hjalmar Ekdal i mittförsvaret. Haris Radetinac tog hand om högerbacksplatsen, en position han ju spelat på några gånger tidigare även vi oftast brukar se honom längre fram formationen. Mittfältet var det väntade med Magnus Eriksson, Hampus Finndell, och Rasmus Schüller, och framåt spelade Kalle Holmberg centralt med Joel Asoro och Nicklas Bärkroth på varsin kant.

Målchans direkt i första minuten när Nicklas Bärkroth tog sig förbi på sin kant och spelade in bollen centralt till Kalle Holmberg. Kalle fick dock ingen ren träff på bollen och inte heller Joel Asoro lyckades nå andrabollen. Annars var det Mjällby som hade mest boll under de första fem minuterna.

Matchens första riktiga målchans var hemmalagets efter ett långt inkast. Bollen gick fram till Amin Sarr – lånet från Malmö FF – som fick fritt skottläge från några meter men drog bollen en bra bit över, skönt nog med Djurgårdsögon sett.

Apropå lån är ju även Djurgårdens Elias Andersson i Mjällby säsongen ut, och apropå Djurgårdare är även tidigare Djurgårdsspelaren Sam Johnson numera i Mjällby. Elias Andersson fick inleda på bänken, och Sam Johnson fanns inte med i matchtruppen.

Med en kvart spelade hade matchen satt sig lite grann, och det var en jämn match dittills med många dueller på den blåsiga planen.

Det var två lag som spelade med samma typ av försvarsspel med hög press och försök till återerövring av boll högt upp i planen, något som gjorde att anfallen från båda håll tvingades byggas upp långsamt och metodiskt. Flera gånger lyckades även den höga pressen vilket resulterade i att matchbilden bestod av mycket passningsspel på mitten av planen snarare än långa perioder kring något av straffområdena. Väl i de regionerna var försvaren samlade och kompakta.

Med halvtimmen spelad stod fortsatt Amin Sarrs målchans i den tionde minuten som matchens bästa.

Rasmus Schüller varnades i den 38:e minuten och missar därmed nästa match som även den är mot Mjällby, på hemmaplan den 23 augusti. Läs biljettinformation till den matchen här.

Sista 10-15 minuterna av halvleken tog vi ett grepp om matchen och Kalle Holmberg fick ett läge efter ett inlägg, men fick inte ordning på bollen i avslutsögonblicket. När matchuret tickade upp på 45 minuter kom dock målet! Efter fint passningsspel kring straffområdet släppte Joel Asoro bak bollen till Magnus Eriksson som slog ett skruvat inlägg mot bortre stolpen där Nicklas Bärkroth knoppade in 1-0! I samma veva blåste domaren av matchen: ett så kallat psykologiskt tungt mål för Mjällby att få emot sig precis innan halvtidsvila.

Andra halvlek inleddes med Blårandig läktarsång i form av ”Det hörs ett rop…” eftersom mållfirandet var det sista som hände i första halvleken och spelarna lämnade planen därefter. Spelmässigt var det Mjällby som kom ut determinerade att gå framåt för en kvittering, och tog tag i taktpinnen första kvarten och tog sig in i vårt straffområde några gånger men utan att få till något avslut på mål.

Jesper Löfgren, som mötte sin tidigare klubb, trampades olyckligt på handen efter en glidtackling i den 57:e minuten och fick omvårdnad och kunde spela vidare som tur var. Han och Hjalmar Ekdal hade löst uppgiften med att hålla ordning på snabbe Amin Sarr och övriga offensiva spelare mycket bra under matchen. I den 63:e minuten tog han sig dock loss från Haris Radetinac på egen planhalva och ryckte förbi Löfgren på kanten och kom till ett bra avslut inne i straffområdet, men avslutet gick över.

I den 65:e minuten byttes Emmanuel Banda in mot Joel Asoro. Den zambiska mittfältaren har fått allt mer speltid ju längre säsongen gått, något som eggar honom berättade han i en intervju i veckan som du kan läsa här.

I den 72:a minuten var det dags för Mjällby att göra tre byten, och en av de som byttes in var just Elias Andersson.

Banda kom in bra i matchen direkt och var involverad i mycket framåt i en i matchen där vi återtog initiativet. Från tränarteamets håll gjorde man ytterligare ett byte när Kalle Holmberg byttes ut mot Jesper Nyholm.

Det tuffa duellspelet i matchen fortsatte och Jesper Nyholm visade att han är både orädd och tuff i flera efterföljande situationer. En spark från en liggande Mjällby-spelare som hade tilldömts frispark kunde möjligen ha resulterat i en varning men situationen reddes ut utan bestraffningar från domaren. Det var mycket avblåsningar och dålig rytm i matchen vid det här skedet, när klockan tickade upp på 80 spelade minuter.

Mjällbys anfallsspel blev mer och mer inriktat på inläggspel där de fyllde på med många spelare i boxen och sökte avslut. Vid ett tillfälle i 86:e minuten blev det ordentlig oreda och trångt med spelare kring straffpunkten och det kändes oroligt för en stund. Men vi lyckades reda ut det och komma ur situationen med bollen i vår ägo. Men Mjällby hade merparten av spelet under den sista delen av matchen medan vi fick rikta in oss på att försvara ledningen.

Många och långa avbrott under den andra halvleken gjorde att domaren lade till hela 7 tilläggsminuter på halvleken och nu var det bråttom värre för hemmalaget som fortsatte att lyfta långt mot vårt straffområde, men vi försvarade förtjänstfullt och det var ett allt mer frustrerat Mjällby som tappade fokus på matchen och blev allt mer fysiska och sena i duellerna, något som resulterade i både tillsägningar och till slut en varning på Jesper Gustavsson.

Den riktigt stora målchansen kom aldrig för det kvitteringsjagande hemmalaget och domaren blåste av matchen efter 98 spelade minuter. En tung 1-0-vinst för Blåränderna som åkte hem med alla tre poäng i bagaget.

Nästa match är hemma mot Mjällby den 23 augusti. Biljettinformation hittar du här.

15 augusti, söndag 15:00Strandvallen