Blytung derbyförlust

• 8 aug 2021

Djurgården blev straffade på fasta situationer tre gånger om mot AIK som vann med 4-1 på Tele2 Arena.

Det var en oförändrad elva som tog sig an AIK med Jacob Widell Zetterström i målet bakom en backlinje bestående av Aslak Witry, Jacob Une Larsson, Jesper Löfgren och Elliot Käck.

Mittfältstrion var välbekant med Hampus Finndell, Rasmus Schüller och kapten Magnus Eriksson och längst fram blev det fortsatt förtroende för Joel Asoro på topp med Edward Chilufya och Haris Radetinac på höger- respektive vänsterkanten.

DIF klev in på ett regnigt Tele2 Arena för att spela ett derby med en mycket speciell inramning där covid-restriktionerna endast tillät drygt 9000 åskådare på plats, vilket innebar att de blårandiga säsongarna prioriterades. Något som onekligen märktes inför avspark då den blåblåa hemmapubliken bjöd på en minst sagt massiv ljudkuliss på arenan.

För Djurgårdens del fanns ett gott självförtroende efter tre raka segrar, men också en medvetenhet om ett svårspelat motståndarlag som är farliga på fasta situationer och svåra att få hål på med sitt kompakta försvarsspel.

Det höll också på att bli en riktig mardrömsstart när Filip Rogic kom helt sopren i djupled redan i andra minuten men Jacob Widell Zetterström kom ut och parerade friläget skickligt. Den efterföljande hörnan blev farlig även den, två snabba väckarklockor för DIF om vikten av att vara på tårna från start.

Men det var dessvärre inte över än. I åttonde minuten kom en ny omställning där ett inspel från höger letade sig fram till Henok Goitom som gav gästerna ledningen med 1-0. En brutal inledning på matchen och därmed var DIF i just det scenario som borde undvikas där AIK fick bevaka en ledning med lågt försvar.

Men bara att kavla upp och jaga ikapp och Joel Asoro var nära en kvittering strax efter när han jagade ifatt en boll i djupled och lobbade över utrusande Budomir Janosevic. Dessvärre smet bollen strax utanför målramen. Kort därpå följde Aslak Witry upp med ett skott strax utanför och DIF började äta sig in i matchen.

I 22:a minuten var det nära på nytt när Edward Chilufya bröt sig fram och stoppades bryskt i straffområdet men domare Mohammed Al-Hakim vinkade avvärjande. Nu var DIF-trycket etablerat och pigge Chilufya serverade Rasmus Schüller men vänsterskottet gick över ribban.

Det kändes som att det låg ett mål i luften och det skulle också komma i 28:e minuten. En inläggsfrispark från Magnus Eriksson nickades vidare av Jesper Löfgren till en framrusande Haris Radetinac. Järnkaminen Haris var hur kylig som helst och rullade in kvitteringen till ett orkanliknande måljubel på Tele2 Arena.

Nu var ett tydligt grepp kopplat och i 33:e minuten var det nära på nytt med en farlig nick från Haris Radetinac och även när Joel Asoro sprintade loss i djupled och sköt strax utanför med vänstern strax efter. AIK hade inte mycket bollinnehav men högg direkt med farliga omställningar vid onödiga blårandiga bolltapp, så det krävdes fortsatt maximal vaksamhet och nogrannhet för att inte åka på fler lägen bakåt.

Men några riktiga farligheter för gästerna blev det inte - och inte för Djurgårdens del heller - och när halvtidssignalen gick var det 1-1 på resultattavlan med möjligheterna öppna inför andra halvlek.

Under pausen sprack himlen upp och en oförändrad startelva klev ut för att jaga ett ledningsmål. Det var mycket dueller men få frisparkar, speciellt för Joel Asoro som fick en hårdhänt behandling matchen igenom. Istället blev det frispark åt andra hållet i ett farligt läge i 49:e minuten när Goitom gick omkull. Dessvärre en fast situation som skulle innebära 2-1 från Sebastian Larsson som slog frisparken direkt i mål när de flesta hade förväntat sig ett inlägg.

En reprisering av chockstarten på den första halvleken och en ny kvitteringsjakt inleddes. Publiken manade på och det fanns minst 35 minuter kvar för att jobba in en boll eller fler i mål. Matchbilden var en lågoddsare med ett lågt stående AIK-försvar och ett DIF som jagade ytor för attacker.

I 59:e minuten var det nära när ett inspel från Chilufya flipprade runt i boxen men ingen Djurgårdare hann först. Strax efter drog Rasmus Schüller en tung vänsterslägga som Janosevic räddade och DIF började jobba ihop till en kvittering.

Helt problemfritt bakåt var det dock inte och Jacob Widell Zetterström fick sträcka ut rejält på Zachary Elbouzedis skott. Men det var ett kort mellanspel i DIF-pressen där farliga hörnor och nästan-lägen radades upp utan att bollen letade sig in i mål.

Dessvärre skulle målet istället komma åt andra hållet i 68:e minuten genom ytterligare en fast situation. Ett långt inkast letade sig fram till Nicholas Stefanelli som fick skottläge och satte 1-3.

Nu var det bråttom värre och DIF gjorde ett dubbelbyte där Emir Kujovic och Emmanuel Banda kom in istället för Hampus Finndell och Joel Asoro. Strax efter kom även Nicklas Bärkroth in och matchuret visade på kvarten kvar plus övertid.

Ett utmärkt reduceringsläge skulle komma när Jacob Une Larsson nickade fram till Emir Kujovic men volleyskottet gick en bit över ribban. Det sista halmstrået skulle dock ryckas undan strax efter. Återigen en fast situation, återigen ett motståndarmål, när Alexander Milosevic nickade in 1-4 på hörna.

Aslak Witry hotade med ett tungt distansskott och Kujovic hade en hyfsat farlig nick men mycket mer framåt blev det inte innan slutsignalen gick denna dystra eftermiddag där Djurgården inte fick spelet att stämma och åkte på en blytung förlust som det nu gäller att skaka av sig så fort som möjligt.

Härnäst väntar Mjällby på Strandvallen nästa söndag, då gäller det att vara uppe på hästen igen.