Företag

Förlust i derbyt mot AIK

  • Herrar
  • A-lag
  • 3 okt 2021

Det blev förlust med 0-1 i derbyt med två halvlekar med helt olika matchbilder.

Söndagens drabbning innebar årets sista derby när vi begav oss till Solna för match mot AIK på Friends Arena inför 42 539 åskådare. Ett derby med den publiktäta inramning vi vill ha, och våra tilldelade sektioner började sjunga upp gott och väl en timme innan avspark.

Ett glödhett derby mellan serieledarna Djurgården och tabelltrean AIK som hade samma poäng som Malmö FF inför matchen men där skånelaget innehade andraplatsen tack vare bättre målskillnad.

Efter derbyt skulle Malmö FF spela match hemma mot Mjällby – en högintressant fotbollssöndag i den Allsvenska tabelltoppen med andra ord.

Laget

Kim och Tolle mönstrade en startelva med Jacob Widell Zetterström i mål, och Haris Radetinac som högerback. Som mittbackar startade Hjalmar Ekdal och Jacob Une Larsson, och till vänster Elliot Käck. Mittfältet anfördes av lagkapten Magnus Eriksson, där han startade matchen med den duo han haft bredvid sig i princip varje match den här säsongen: Hampus Finndell och Rasmus Schüller.

Långt fram mönstrade tränarduon Kalle Holmberg centralt med Joel Asoro till höger och Edward Chilufya till vänster som utgångspositioner.

Första halvlek

Matchinledningen blev explosiv där AIK ordnade första målchansen redan efter en minut. Stefanelli stod för förspelet till vänster på mittplan och bollen slogs i djupled till Nahil Baohui som fann sig själv med endast Widell Zetterström mellan honom och målet. En utrusande Djurgårdsmålvakt gjorde sig stor och räddade bollen som sedan rensades undan på returen.

Minuten senare spelade Joel Asoro in bollen längs marken till Kalle Holmberg vars avslut blockerades av en AIK-försvarare och Kalle var adressen för bollen även från Elliots fot och kant strax innan, men inget avslut på mål den gången. Intensiteten i matchen var omedelbar och derbykänslorna var påtagliga såväl på planen som på läktarna.

En bra inledning av Djurgården under de första 10 minuterna där Chilufya hade ett övertag ute på sin kant och kom till ett par farliga lägen men där avsluten inte tvingade AIK-målvakten till något ingripande. När matchuret precis slog 11 spelade minuter inträffade en situation på mittplan som skulle förändra balansen i matchen då Rasmus Schüller fick rött kort för stämpling efter en duell med Nicolas Stefanelli.

Upprörda känslor på plan och en injektion för hemmapubliken som började höras allt mer. Intensiteten på planen skruvades upp ytterligare även den. Kalle Holmberg varnades efter en duell med en AIK-spelare som föll efter en knuff. Kvarten spelad och ett Djurgården som hade det mesta av spelet hittills men utan att ha skapat några klara målchanser.

Med 20 minuter spelade hade AIK sitt längsta bollinnehav i matchen och slog ett par inlägg men bollarna nickades bort av Djurgårdsspelare. Hemmalaget tog allt mer initiativ i matchen efter utvisningen och tog över bollinnehavet efter den inledande kvarten då vi styrde stora delar av spelet. Djurgårdsförsvaret stod upp bra och avstyrde de bollar som närmade sig farliga ytor och Jacob Widell Zetterström tog de bollar som nådde fram till honom.

Joel Asoro kom runt på högerkanten efter 27 spelade minuter och tog sig in i straffområdet men föll i duell med Erick Otieno. Ingen åtgärd från domaren.

Minuten senare fick Nicolas Stefanelli gult kort efter en duell med Kalle Holmberg som fick lite behandling av medicinska teamet och spelare och åskådare fick någon halvminuts paus för att hämta andan i en match som bjöd på riktigt mycket derby-ingredienser i form av kamp på planen – och kraftfull läktarsång från båda lagens supportrar.

AIKs frekventa inläggspel fick tränarna att agera i den 37:e minuten då Kalle Holmberg fick lämna planen till förmån för Jesper Löfgren som tog plats centralt i försvaret som numera alltså bestod av tre mittbackar.

Alltjämt 0-0 efter 40 spelade minuter när Joel Asoro försökte sig på en bicykleta men varnades för hög spark. Djurgårdarna på den södra kortsidan fortsatte att mana på sitt lag som krigade på bra med det numerära underläget på plan och gick framåt när tillfälle gavs men låg kompakta bakåt när AIK trummade på med ett flertal hörnor under de sista minuterna av halvlekens ordinarie tid.

Fjärdedomaren visade upp skylten som informerade om att vi skulle spela fem minuters tilläggstid på den första halvleken.

En minut in på tilläggstiden kom chansen för Nicolas Stefanelli, AIKs hetaste spelare under den första halvleken. AIK slog ett inlägg från höger som Widell Zetterström stötte iväg, men den förlupna bollen på bortrestolpen hamnade hos Stefanelli som avslutade hårt vid närmsta stolpen och det stod 1-0 till AIK. Stefanellis målfirande innehöll emellertid en avkastad tröja och därmed fick han sin andra varning i matchen och gick samma öde till mötes som Rasmus Schüller: rött kort.


Halvleken slutade 1-0 till AIK och andra halvlek skulle alltså inledas med två lag med en utvisning vardera.

Andra halvlek

Hemmalaget fortsatte med visst initiativ inledningsvis i halvleken, främst gällande bollinnehav. Med kvitterat i antal utvisningar vågade vi kliva lite högre igen över hela banan, men de första 10 minuterna bjöd inte på några målchanser åt något av hållen.

Hampus Finndell drog på distans i den 57:e minuten och fick en fin innerskruv på bollen som gick precis utanför den borte stolpen.

Timmen spelad när Hjalmar Ekdal fälldes av Sebastian Larsson som fick en varning, samtidigt som Joel Asoro lämnade planen till förmån för Albion Ademi som tog plats till vänster i uppställningen som liknade mer ett tvåmanna-anfall tillsammans med Edward Chilufya nu än den trio i offensiven som var den ursprungliga uppställningen.

Djurgården tog över initiativet och bollinnehavet i matchen och rullade runt bollen fint för att hitta ytor och i första hand nå ett kvitteringsmål. Men fortsatt en chansfattig halvlek som inte nådde upp till det tempo och intensitet som präglade den första halvleken. Många avblåsningar hindrade matchrytmen och minuterna tickade iväg.

Haris fick bollen inne i straffområdet efter att ha vunnit den fysiska kampen med sin bevakare och drog iväg ett avslut på första stolpen som målvakten stod rätt placerad på. 70 minuter spelade nu och ett Djurgården som ägde mycket boll men inte riktigt hittade nycklarna att dyrka upp det kompakta hemmaförsvaret.

Långe Jesper Löfgren klev högre upp i banan och tanken var säkerligen att han skulle bidra med längd och fysik offensivt och erbjuda ett annat typ av offensivt hot än Ademi och Chili som utmanade med bollen på backen i första hand. Ademi avslutade på studsande boll men högt över, nu bara en kvart från 90 minuter på matchklockan.

10 minuter från slutet kom vår första hörna i matchen och Magnus Eriksson sm stegade ut till hörnflaggan på AIKs kortsida möttes inte direkt av applåder. Hörnan nickades dock bort av försvarare och vi fick börja om med bollen men hade fortsatt svårt att skapa chanser på det markanta bollinnehav som präglade den andra halvleken.

Albion Ademi fortsatte att utmana från sin utgångsposition till vänster och vi tog oss allt djupare ner på den sista tredjedelen. Fem minuter kvar till full tid.

Fjärdedomaren visade upp skylten som förkunnade fem tilläggsminuter på matchen i samma veva som AIK stack upp på en kontring och ordnade hörna. Det blev en kort variant för att låta matchuret ticka på men vi fick frispark i kampen om bollen och hade nu fyra minuter kvar att gå för några sista attacker för att nå en reducering.

AIK fick stora ytor att kontra på och när Une Larsson gick ner i backen efter en nickduell kom de två mot en men Hjalmar Ekdal redde ut det tillsammans med Widell som räddade avslutet. Kort därefter en frispark i offensiv position till höger som Magnus Eriksson slog in i straffområdet och resulterade i en hörna. I sekvensen efter slogs ytterligare ett inlägg som Jesper Löfgren slängde sig fram och nickade på men bollen gick tyvärr utanför mål.

Det var det sista som hände i matchen och vi konstaterar en förlust på Friends Arena i en match som exploderade från start på många sätt och där första halvlek innehöll det mesta, medan vi inte fick till någon riktig forcering i andra halvlek.

Nästa match är hemma mot Elfsborg när den Allsvenska upplösningen rullar vidare den 18 oktober i första matchen utan publikrestriktioner. Varmt välkommen då!

3 oktober, söndag 15:00Friends Arena

AIKDjurgården
1-0 (1-0)

  • MålskyttarNicolas Stefanelli 48'
  • Gula kortKalle Holmberg Joel AsoroNicolas StefanelliSebastian LarssonKristoffer NordfeldtRöda kortRasmus SchüllerNicolas Stefanelli
  • Domare Glenn Nyberg
  • Publik (Friends Arena)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat