Historien om Kaknäs – som fyller 30 år i år
- Historia
- 25 aug 2021
I höst är det 30-årsjubileum för Djurgården ute på Kaknäs. Många är vi som har besökt träningarna eller DIF-dagen genom åren men få vet hur resan har sett ut, ifrån att det inte ens fanns en fullstor 11-mannaplan till dagens anläggning. Mats Jansson och Kjell Frisk berättar historien om Kaknäs.
I slutet på 80-talet hade vi vår utgångspunkt på Stockholms stadion även om vi ofta tränade på Kaknäs. På den tiden fanns det bara en niomannaplan och det var naturligtvis inte optimalt. Idén om att flytta ut till Kaknäs lades av Göran Aral och Mats Jansson.
– Frågeställningen utgick ifrån varför Stockholm var sämre än andra delar av landet på fotboll. Vi hade människor, vi höll en bra ungdomsnivå, vi hade fotbollar och västar, och bra tränare i till exempel Tommy Söderberg och Hasse Backe. Hade vi en bra anläggning? Nej, säger Mats Jansson.
Det sades att det inte gick att bygga på Kaknäs men Mats Jansson och dåvarande ordförande Bosse ”Cementa-Bosse” Andersson tog kontakt med sjöfartsklubben Kaknäs som drev anläggningen.
– Cementa-Bosse hade en otroligt stor del i det här. Han var driven och hade på egen hand en massa möten med staden. Vi delar Kaknäs med Sjöfartsklubben och erbjudandet var att om vi rustar upp anläggningen så delar vi på den. Ett erbjudande som föreståndaren ”Stickan” Elenius hade en stor roll i. Sjömännen var inte så sugna egentligen men när Stickan tände på idén och såg möjligheterna så lyckades han att övertyga dem. Svenska fotbollsförbundet hjälpte oss och hade en stor del i att överenskommelsen med Stockholms Stad roddes i hamn, återberättar Mats.
Kaknäs sett från Kaknästornet. Foto: Johan Sahlén.
1989-1990 tvångsförflyttades Djurgården till Råsunda då ryttar-VM skulle äga rum på Stockholms stadion.
– I och med flytten så tappade vi mycket publik och den mer eller mindre halverades. Vi kunde inte bevisa att det berodde på flytten men hade goda argument för det. Då staden hade svårt att kompensera oss för det publika och ekonomiska tappet så slöts en överenskommelse om att vi skulle få två stycken fotbollsplaner på Kaknäs istället. Finansieringen av planerna stod Stockholms Stad för, berättar Mats.
1991 invigdes de två fullstora gräsplanerna.
- Utöver detta så ville vi även bygga hus. För att göra det krävs det att man har en certifierad byggledare och det var då Anders Söderberg kom in i bilden – en man som har ställt upp vid alla byggnationer och har en stor del i att Kaknäs gjorts möjligt. Den gamla delen av Kaknäs består av baracker från Södertälje hamn som vi fick mot prestationen att vi transporterade bort dom, och den dealen ska vi tacka dåvarande materialförvaltaren Torbjörn Waax för, berättar Mats.
Transporten stod ingen mindre än Djurgårdslegendaren Lasse Björn för. På vägen ut till Kaknäs sitter det trafikskyltar som begränsar vikten av transporter till 2,5 ton och på bilen kom Lasse körandes med 10 ton. Lasse, som inte hade glasögonen på sig, ringde Mats Jansson på vägen.
– Du, Matte. Jag har inte läsglasögonen på mig. Står det 2,5 eller 25 ton på skylten?, frågade Lasse.
– Jag tror att det står 25, svarade Mats.
– Det tror jag med, jag kommer!, svarade Lasse och la på luren.
Mats Jansson och Rolle Åhman tar ett symboliskt spadtag på Kaknäs.
Med barackerna som grund byggdes huset som blev totalt 169 kvadratmeter. Den största delen byggdes av Kjell Frisk (även målvakt i A-laget vid tidpunkten). Till stor hjälp var Stig Flumé och juniorlagledaren Kjell Andersson. Punktinsatser gjordes av en mängd människor, bland annat var A-lagsprofiler som Fred Persson och Daniel Martinez med på ett hörn.
– Kaknäs är i mångt och mycket ett resultat av det stora engagemanget från Djurgårdare. Såväl gåvor, insamlingar och stort ideellt arbete har varit helt avgörande. I samband med den första byggnationen samlades hela 1,2 miljoner kronor in. Utöver att ha dåtidens penningvärde i åtanke så fanns det varken internet, Swish eller sociala medier som förenklar liknande insamlingar i dag, säger Kjell Frisk.
Utbyggnaden av Kaknäs gjordes 1999 och resulterade i en barack till som inhyste verkstad och utrymme för naprapater. En större utbyggnad påbörjades sedan 2005 och innebar 140 nya kvadratmeter. Den gjordes möjlig tack vare många gåvor från privatpersoner och företag.
I samband med att vi flyttade från Stockholms Stadion till Tele2 Arena gjordes det en överenskommelse om att vi skulle få konstgräs på Kaknäs för att ha möjlighet att träna på samma underlag som vår hemmaplan. Det hade tidigare inte varit möjligt att få till. Konstgräsplanen stod klar till 2013. I samband med flytten söktes även bygglov för nästa utbyggnad som man önskade att utföra på Kaknäs.
– Två nya omklädningsrum och en styrkelokal på 169 kvadrat byggdes till och Kaknäs ser i och med det ut som den gör idag. Det finns planer på att bygga ut Kaknäs ytterligare men hur det kommer att se ut är inte bestämt än, berättar Kjell.
Bild på den då nybyggda nya sektionen på Kaknäs. Foto: Johan Sahlén.
Man kommer att utgå ifrån ett helhetsperspektiv och utifrån möten och önskemål från bland annat sportchef Bosse Andersson. Om det är så att damernas representationslag eller akademin ska flytta ut till Kaknäs så måste det vara förberett för det, oavsett om det händer om 1 eller 5 år. Det måste till exempel finnas möjlighet att tvätta på anläggningen i större volymer än det gör idag då enbart herrarna finns där.
Något som spelarna genom åren ofta nämner i intervjuer är hur familjärt Djurgården är och hur bra stämningen är ute på Kaknäs. Hur öppet det är och att supportrarna kan kliva rakt in på anläggningen för att följa träningarna och komma nära*.
Det är många som har ställt upp med tid, pengar och engagemang genom åren. Företag och privatpersoner som bidrar till att det har varit möjligt att bygga och bygga ut Kaknäs. Det är omöjligt att nämna alla som har bidragit, stort som smått, men tillsammans har det blivit möjligt och förhoppningsvis så är vi inte klara än. Det finns mycket som vi kan och skulle vilja göra, vad det landar i får framtiden utvisa.
*Observera att under pågående pandemi är träningarna fortsatt stängda för allmänheten.
Bli medlem här så får du höstens nummer av medlemstidningen Djurgårdaren, till bredden fylld med intressant Djurgårdsläsning.