Säker seger på Stadshagen

• 13 mars 2021

Ett offensivt Djurgården övertygade i första gruppspelsomgången av Svenska Cupen. Uppsala besegrades med 4-0 (2-0) på Stadshagen.

Djurgårdens damlag har varit skadedrabbat under de senaste åren och även när denna tävlingssäsong drog igång på lördagen saknades flera spelare. En av dessa var nye målvakten Kelsey Daugherty (sjuk) varpå Cornelia Kuoppala från Sätra SK hade plockats in i truppen. Ej tillgängliga för spel var även handskadade Hanna Stokki liksom Malin Diaz och Maria Hovmark.

Djurgården och Uppsala möttes så sent som förra lördagen i en träningsmatch på Uppsala IP, där Blåränderna vann bekvämt med 6-1. En välbehövlig boost för självförtroendet efter förluster mot BP, AIK och Eskilstuna.

DIF inledde lite stressat med ett slarvigt passningspel som bjöd Uppsala på matchens första målchans. Tack vare ett bra försvarsarbete av främst Rachel Bloznalis, lagkapten när Sheila van den Bulk saknades i startelvan, sattes emellertid aldrig Elvira Björklund i DIF-målet på prov.

I stället kunde Djurgården gå till ett anfall som avslutades med en klockren stolpträff sedan Hanna Ekengren spelat in till Hayley Dowd. Nyförvärvet högg som en kobra i straffområdet och det skulle komma mer av den varan inom kort. Efter en djupledsboll från Tilde Lindwall fick Hayley Dowd gott om tid att behärskat och resolut placera in 1-0 vid den bortre stolpen.

–  Efter fem-tio minuter känner vi att vi får väldigt bra kontroll på matchen. Vi kunde hota dem på flera olika sätt, säger DIF-tränaren Pierre Fondin.

Uppsala, som trillade ur Allsvenskan förra säsongen, hade svårt att få stopp på Djurgården som anföll såväl centralt som på kanterna med varierad längd i passningsspelet. Gästerna försökte spela fysiskt men kom ofta sent in i närkamperna. Agnes Dahlström bjöd Louis Hvarfner på en rejäl kapning på mittplan men klarade sig utan varning.

Ett till djurgårdsmål låg i luften och i den 25:e minuten kunde Hanna Ekengren trycka in tvåan sedan den mycket aktive Hayley Dowd förlängt ett vänsterinlägg med pannan. En kylig aktion av Ekengren som såg ut att trivas i en position till höger bakom Dowd, var mycket delaktig i spelet och gick segrande ur de flesta närkamper.

– Hon har inte hunnit träna så mycket på den positionen men gjorde det bra. Hon är en väldigt stark spelare, berömmer Perre Fondin.

DIF slog inte av på tempot utan fortsatte på den inslagna, offensiva linjen. Några minuter efter 2-0-målet nickade Rachel Bloznalis i ribban och innan halvleken var slut hade både Hayley Dowd och Hanna Ekengren riktigt bra chanser att bli tvåmålsskyttar. Dessutom kom Tilde Lindwall och Louis Hwarfner till avslut i farliga lägen utan att näta.

Uppsalas enda chans var ett skott utanför i den tolfte minuten. Djurgårdens 2-0-ledning i halvtid kunde ha varit betydligt större .

– Det är det som man kan vara besviken över. Med tanke på det spelövertag vi hade så borde vi ha stängt matchen redan där.

Efter halvtidsvilan slet Uppsala hårt för att få stopp på Djurgårdens offensiv. Till en början var det lyckosamt men den höga pressen tog på krafterna. När Djurgården fick ny fart på anfallsspelet fanns en del ytor att operera på och Linda Motlhalo kunde sånär frispela Hayley Dowd efter en omställning.

De blårandiga hade ytterligare ett vapen i Portia Boakyes utmärkta hörnor, från både vänster och höger, och när Rachel Bloznalis fick två chanser efter varandra i den 70:e minuten var 3-0 ett faktum. Bollen damp ner precis vid målområdets linje och när inte målvakten Lina Lundqvist kom ut satte den amerikanske mittbacken dit pannan med precision.

Med kvarten kvar att spela blev det en rejäl oreda i Djurgårdens straffområde. Uppsalas Agnes Dahlström fick öppet mål men träffade stolpen. Med mer tur än skicklighet fick DIF-försvaret undan returen.

– Det blev lite Hawaii-fotboll i andra halvlek. Vi ger Uppsala en del onödiga lägen så där finns det lite att jobba på, konstaterade Pierre Fondin.

I den 88:e minuten fastställde Linda Motlhalo slutresultatet till 4-0, fint framspelad av inbytte Louise Larsson. Sammanfattningsvis råder inget tvivel om att Djurgården inledde tävlingssäsongen med en offensiv som på många sätt lovar gott inför fortsättningen.

I nästa omgång av gruppspelet väntar motstånd från Elitettan i form av Hayley Dowds förra klubb Morön BK. Matchen spelas på Electrolux Home Arena i Skellefteå på söndag den 21 mars 13.30.

13 mars, lördag 15:00Stadshagen