Vinst mot Karlslund säkrade gruppspel i Svenska Cupen 2022

• 18 aug 2021

Vinst och säkrat avancemang till Svenska Cupens gruppspel 2022 efter 4-0 borta mot Karlslunds IF.

Vi begav oss västerut mot Örebro under onsdagen för match mot division 2-laget Karlslund i en direkt avgörande match där vinnaren säkrade en plats i gruppspelet i Svenska Cupen 2022. På tränarposten i Karlslund finns ett bekant Djurgårdsansikte i Samuel Wowoah som berättade om sin roll i en intervju inför matchen som du kan läsa här.

Aleksandr Vasyutin, Linus Tagesson, Edward Chilufya, och Hampus Finndell var inte uttagningsbara till truppen inför matchen och under dagen tillkom även Jacob Une Larsson och Rasmus Schüller på den listan på grund av förkylning. Även Chilufya och Finndells frånvaro var på grund av förkylning.

Namnkunnigt var det ändå i den startelva som tränarteamet ställde upp med där Tommi Vaiho vaktade målet med en backlinje framför sig som från vänster såg ut som följer: Jesper Nyholm, Hjalmar Ekdal, Jesper Löfgren, Leo Cornic.

På mittfältet startade Magnus Eriksson, Emmanuel Banda och Curtis Edwards. Längst fram flankerades Emir Kujovic av Albion Ademi och Haris Radetinac.

Avbytare: Jacob Widell Zetterström, Isak Hien, Melker Jonsson, Joel Asoro, Kalle Holmberg, Kofi Fosuhene Asare.

Vi tog hand om bollen direkt och i den andra minuten kom ett inspel från höger som Emir Kujovic bröstade ner fint till Magnus Eriksson som avslutade på täckande spelare och ut till hörna. Bollen förblev i vår ägo och efter en stunds spel slog Haris Radetinac ett inlägg som Banda nickade över.

Första 8-10 minuterna parkerade vi omkring motståndarnas straffområdet och hade ett par inspel och avslut som inte nådde hela vägen fram till mål. Matchens första avslut på mål var hemmalagets på en av två kontringar de stack upp på. Vårat första avslut på mål kom efter en kvart när Mange Eriksson inte riktigt fick träff på inlägget på den bortre stolpen och Karlslunds målvakt Oscar Franck kunde göra sin första räddning.

Minuten senare hamnade bollen hos Magnus Eriksson igen och precis som i Allsvenskan visade han prov på sin fina passningsfot när han från ganska långt håll slog en boll mot Albion Ademi till vänster i straffområdet som avslutade hårt och högt på halv-volley vid första stolpen och där kom matchens första mål. 1-0 till oss i den 17:e minuten!

Bara fyra minuter senare kom 2-0 och även denna gång var det Magnus Eriksson som assisterade. Långt ut till höger, i ytterbacksposition, slog han ett flackt inlägg som träffade perfekt vid straffpunkten och där dök Hjalmar Ekdal upp och nickade in bollen lungt och säkert och otagbart för hemmamålvakten.

Det var hög variation i anfallspelet där längre bollar varvades med kortare passningsspel och anfallsuppbyggnaderna kom från båda kanter, ett energisk Djurgården som visade att inställningen till matchen var på plats.

Karlslunds första anfall med bollinnehav och systematisk anfallsuppbyggnad kom med halvtimmen spelad och hemmalaget fick vila lite med bollen efter en intensiv matchinledning som bestått av mycket jagande för deras del. Minuten senare kom de i ett snabbare anfall i en halv-omställning och efter fint kombinationsspel avslutade Ebrima Jaiteh vasst och Vaiho fick sträcka ut ordentligt för att rädda det fina avslutet högt till vänster. Klart bästa målchansen för Karlslund dittills.

Istället var det Djurgården som fortsatte att föra matchen och efter en hörna från vänster hamnade bollen ute hos Haris Radetinac till höger och nytt inspel kom. Återigen ett välriktat inlägg mot straffpunkten och återigen var det Hjalmar Ekdal som nickade in bollen till 3-0 i den 40:e minuten.

Halvleken avslutades med dubbelhörna för oss men utan att resultera i någon målchans. 3-0 var siffrorna i halvtid.

När lagen kom ut till andra halvlek var det utan Magnus Eriksson och Haris Radetinac i Djurgården. Istället fick Melker Jonsson och Kofi Asare chansen. Kofi ersatte Haris rakt av medan Melker tog hand om vänsterbacksplatsen och Hjalmar Ekdal tog Magnus Erikssons plats på mittfältet.

Matchbilden var densamma som i första halvlek med blårandigt bollinnehav. Anfallen kom mestadels längs kanterna och Emir Kujovic blev relativt sysslolös centralt. Trycket mot hemmalaget var inte lika kompakt som i den första halvleken och Karlslund hade ett par anfall och ett fint skott som Vaiho greppade säkert upp mot sitt vänstra kryss.

På vändande anfall var det istället dags för nästa mål från vår sida när Emmanuel Banda slog ett inlägg från vänsterkanten mot bortre stolpen där Albion Ademi nickade in sitt andra mål för dagen. I samma veva blev han utbytt mot Joel Asoro. 4-0 i den 59:e minuten.

Även hemmalaget genomförde ett par byten och tempot i matchen gick ner en aning. Karlslund gick upp i högre press och hade större bollinnehav nu än i första halvlek, men kom inte till några farliga målchanser. Matchen över lag bjöd inte på några direkta målchanser och klockan tickade upp på 75 spelade minuter. Kalle Holmberg och Isak Hien ersatte Hjalmar Ekdal och Jesper Löfgren. Holmberg tog plats på mittfältet och Isak Hien som mittback.

Kvällssolen tittade fram och sken lågt över Karlslunds Arena, tillresta Djurgårdare höll flaggor vajande i vinden, och det var en fin sensommarkväll som inramade matchen som nu mest handlade om ifall hemmalaget skulle få spräcka nollan eller inte. De hade ett par hörnor där de flyttade fram det mesta på planen men Djurgårdsförsvaret fredade straffområdet förtjänstfullt. Vaiho stod för en vältajmad utrusning i den 89:e minuten och höll alltjämt nollan intakt.

Matchen slutade 4-0 och vi är därmed klara för gruppspel i Svenska Cupen 2022.

Nästa match är i Allsvenskan hemma mot Mjällby på måndag den 23 augusti.
18 augusti, onsdag 18:30Karlslunds Arena