DIF klara för cupsemifinal

• 12 mars 2022

Piotr Johansson visade vägen på sin förra hemmaarena med mål och assist när Kalmar besegrades med 2-0 efter en stabil lagprestation.

Det fanns ett par icke tillgängliga spelare i truppen i form av Gustav Wikheim och Jesper Löfgren som saknades på grund av sjukdom. I övrigt var det friskt manskap och startelvan som mönstrades såg ut på följande sätt:

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Isak Hien, Hjalmar Ekdal, Pierre Bengtsson
Hampus Finndell, Rasmus Schüller, Magnus Eriksson
Emmanuel Banda, Victor Edvardsen, Haris Radetinac

Det var vinna eller försvinna som gällde när Svenska Cupen nu gick in i den rena utslagningsfasen. På andra sidan väntade ett spelskickligt Kalmar FF som nått kvartsfinalen via tre raka segrar i sitt gruppspel. Bäddat för en dramatisk kraftmätning i jakt på en semifinalplats med andra ord när matchen kickades igång i vårsolen på Guldfågeln Arena.

Starten var en intensiv och tempostark med två lag som ville framåt. Djurgården försökte störa Kalmars uppspel tidigt med hög press och hade en del bollvinster högt upp i banan som dock inte kunde omsättas i klara chanser.
I tionde minuten hettade det dock till när DIF kom två mot en i en snabb omställning men den sista passningen från Piotr Johansson hittade inte fram till Haris Radetinac i boxen.

En signal som fick igång DIF-offensiven med bra tryck där Ricardo Friedrich fick sträcka ut ordentligt på ett vänsterskott från Rasmus Schüller. Djurgården pressade ner KFF rejält nu och skapade en del hyfsade lägen.

I 17:e minuten var det hemmalagets tur att hota framåt när Oliver Berg hittade en fri yta på väg mot mål men Isak Hien fick ut ett ben och bröt skickligt. Strax efter var det oroligt igen när Isak Jansson sköt strax över med vänstern. En chansrik och spännande inledning av matchen men ändå mållöst med halvtimmen spelad, även om Hjalmar Ekdal vara nära att vrida in bollen efter lite hörnkalabalik.

Men ledningsmålet skulle komma i anfallet efter. Ett högerinlägg av Piotr Johansson nådde fram till en framrusande Haris Radetinac som skallade in ledningsmålet till de tillresta DIF-supportrarnas stora jubel.

I 35:e minuten var det sedan dags för Piotr Johansson att notera sig i målprotokollet för egen del på sin gamla hemmaarena. En andraboll efter ett inlägg rullade fram till Piotr som klippte till med en pressad högerslägga som gick som en projektil i nät.

Ledning med 2-0, Djurgården i förarsätet och i 42:a minuten var det nära ytterligare ett Piotr-mål efter smart kombinerande. Den här gången smet dock den löpstarke ytterbackens avslut strax utanför stolpen. I 44:e minuten var sedan Emmanuel Banda farligt framme med ett tungt vänsterskott, men även det avslutet gick utanför målramen.

Kort därefter blåste Kaspar Sjöberg av halvleken och DIF kunde ta halvtidspaus med tvåmålsledning.

Djurgården klev ut med oförändrad elva och var på tårna redan från start när Emmanuel Banda var nära att vinkla in bollen redan i första minuten av halvleken. DIF fortsatte att kliva på framåt och verkade inte ha några tankar på att enbart bevaka ledningen i det här skedet.

Bakåt var det stabilt och minuterna tickade iväg i behagligt tempo. Djurgården skapade en del hörnor och halvchanser och matchen puttrade på medan matchuret visade på timmen spelad. I 62:a kom sedan dagens första DIF-byte när Joel Asoro klev in istället för Emmanuel Banda.

Lite oroligt blev det när Oliver Berg tog hand om ett farligt frisparksläge i 65:e men bollen seglade dessbättre över ribban. Matchbilden var också betydligt mer händelsefattig nu, även om det inträffade en olycklig incident när Haris Radetinac träffades i ansiktet av en hög spark. Som tur var kunde Haris fortsätta och vid det här laget återstod endast en dryg kvart av matchen.

Den väntade KFF-forceringen påbörjades men Kalmar hade svårt att hitta vägar igenom den kompakta DIF-defensiven. Ett effektivt stängande av matchen där Djurgården tog jobbet ordentligt för att stoppa Kalmar i uppspelsfasen.

Ett sista byte blev det när Kalle Holmberg ersatte Victor Edvardsen i 87:e minuten men mycket mer uppseendeväckande saker än så hände inte i slutet av matchen. Sex övertidsminuter passerade kvickt och sedan gick slutsignalen som innebar seger och avancemang efter en mycket stabil prestation.

Därmed väntar en semifinal på hemmaplan mot vinnaren i måndagens match Malmö FF-AIK.

12 mars, lördag 13:00Guldfågeln Arena