Djurgården gjorde jobbet i cupkvalet

• 1 sep 2022

Mål från A-lagsdebuterande Alexandros Garcia Tsotidis och två straffmål från Besard Sabovic och Elias Andersson innebar vinst med 3-0 mot Örebro Syrianska och säkrat gruppspel i Svenska Cupen.

Inte helt oväntat blev det en hel del rotation i startelvan där Aleksandr Vasyutin tog plats mellan stolparna bakom en backlinje bestående av Haris Radetinac, Marcus Danielson (k), Jesper Löfgren och Pierre Neurath Bengtsson.

På mittfältet blev det en ny start för unge guineanen Amadou Doumbouya som kamperade ihop med Besard Sabovic och Emmanuel Banda. I offensiven blev det också en glädjande A-lagsdebut för DIF PA19-anfallaren Alexandros Garcia Tsotidis som klev in som högerytter med Victor Edvardsen på andra kanten och Kalle Holmberg centralt.

Kvalomgång 2 i Svenska Cupen innebär allt som oftast ett par skrällar där lag från lägre divisioner välter större lag i jakt på en plats i vårens gruppspel. Rutinerade DIF-tränarna Kim & Tolle var givetvis väl medvetna om detta faktum inför avspark och underströk också vikten av maximal fokusering inför match för att inte hamna i tidigare nämnda scenario mot Örebro Syrianska - ett rejält taggat divison 1-motstånd som ville försöka ta en skalp.

Det började lite oroligt med ett småfarligt läge för Örebro Syrianska i första minuten och DIF fick inte tag i matchen under inledningen. Men med fem minuter spelade fick Djurgården igång lite bollrullande och började koppla ett visst grepp om händelserna.

Men det var ingen tydlig kontroll och hemmaspelarna löpte intensivt och spelade fysiskt för att stänga ytor. I 16:e minuten kom i alla fall ett läge när Alexandros Garcia Tsotidis slog ett inspel från höger som Konrad Gustafsson styrde mot eget mål, men Kwesi Kawawa reflexräddade. Den efterföljande hörnan skarvade sedan Haris Radetinac strax över ribban, en första vittring på ett ledningsmål.

Men i övrigt var det trögt med det blårandiga chansskapandet och Örebro Syrianska visade stundtals prov på ett kvickt passningsspel som satte DIF i arbete. I 25:e minuten kom det ett nytt läge för Djurgården när Victor Edvardsen slog ett inlägg från vänster som Kalle Holmberg steg till väders på, dessvärre gick nicken en bit utanför.

Därpå följde en fin djupledsbollar från Emmanuel Banda mot en fristående Holmberg men hemmakeepern Kawawa hann ut i sista sekunden och avstyrde. Klockan tickade upp på halvtimmen spelad och det var fortfarande mållöst och glest med heta chanser.

Emmanuel Banda prövade skott på distans som flög strax över men det var en A-lagsdebutant som skulle spräcka nollan. Alexandros Garcia Tsotidis fick bollen till höger i straffområdet, vek in och borrade in bollen i bortre hörnet med vänstern.

Ett vackert och förlösande mål som gav arbetsro efter en lite trevande start. DIF rullade vidare för att hitta nya ytor i hemmadefensiven men utan att skapa alltför mycket. Istället var det Örebro Syrianska som var mest aktiva framåt mot slutet av halvleken och oroade en del under slutminuterna.

På övertid försökte sedan Alexandros Garcia Tsotidis sig på en repris av sitt mål men den här gången smet hans vänsterskott strax utanför stolpen. Därmed fick Djurgården nöja sig med ledning med 1-0 i halvtid och kunde kliva in för en kvarts pausvila.

Det blev ett byte inför andra halvlek där Joel Asoro ersatte Victor Edvardsen. En ledning fanns att bevaka men allra helst skulle den utökas för att säkra greppet om matchen. Det kunde dock gått riktigt illa när Örebro Syrianska fick en superchans redan efter några minuter då Felix Bindelöv sköt över i ett väldigt fint läge.

En väckarklocka för DIF och ny oro blev det efter att fysiske Alfred Ajdarevic gav en tuff tryckare i ryggen på Jesper Löfgren. ”Lövet” kom dock upp på benen till slut och matchen rullade vidare med en fin chans för Kalle Holmberg. Pierre Neurath Bengtsson slog en smart boll i djupled men Holmberg kom ur vinkel och fick inte till avslutet.

I övrigt var det lågt tempo och begränsat underhållningsvärde där ledningen ändå kändes lite väl skör sett till omständigheterna. Spridda halvchanser kom för DIF men inget som kändes riktigt hotande med timmen spelad. Bakåt kändes det emellertid stabilt, även om de rödgula stack upp då och då i enstaka attacker.

Tre fina DIF-lägen skulle dock komma på rad: Besard Sabovic bröt sig fram fint och var nära att lobba fram till en helt fristående Kalle Holmberg, men allra närmast var Garcia Tsotidis som på egen hand dribblade sig igenom hemmaförsvaret och stoppades i sista stund av en utrusande Kwesi Kawawa. Även Joel Asoro sköt i bra läge men fick inte till träffen.

Vid det här laget återstod det 20 minuter av matchen och Örebro Syrianska öste på med sina sista krafter och fortsatte att pressa högt i Djurgårdens uppspelsfas. Det kändes ändå ganska stabilt och det skulle sedan ges en gyllene möjlighet att stänga ner matchen då Konrad Gustafsson stoppade Besards Sabovics skott med armen. Straffspark och dessutom andra gula kortet för Gustafsson som därmed fick syna det röda.

Besard Sabovic tog själv hand om straffen som han dunkade in klockrent. 2-0 och en man mer på planen var ett ypperligt läge för blåränderna och nya pigga ben kom in i form av Hampus Finndell, Elias Andersson och Piotr Johansson.

Minuter senare var det dags för straff igen när Amadou Kalabane fällde Joel Asoro som bröt fram i straffområdet. Den här gången var det Elias Anderssons tur att bli målskytt och elvameterssparken rullades kyligt in mitt i mål, efter att Elias väntat ut Kawawe.

Definitivt game over och bara att rulla klart matchen under de sista tio. Något som genomfördes utan större problem och efter två tilläggsminuter kunde domare Fredrik Alknäs blåsa av matchen. En vinst som innebär att Djurgården därmed är klara för Svenska Cupens gruppspel nästa vår.

Nu väntar två dagars uppladdning inför nästa uppdrag då Djurgården tar sig an Sirius på Studenternas IP på söndag kl. 15.00. Varje poäng i den allsvenska toppstriden är som bekant enormt viktig och siktet är givetvis inställt på en trea med hem i bagaget.

1 september, torsdag 19:00Behrn Arena