Bister sorti ur Conference League mot Luzern

• 3 aug 2023

Djurgården hade 1-1 i halvtid, drev matchen och skapade drösvis med chanser i andra halvlek. Men bollen ville inte in i mål och FC Luzern avancerar därmed i UECL med sammanlagt 3-2.

Djurgården mönstrade följande startelva i returen:

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Jacob Une Larsson, Marcus Danielson, Samuel Dahl
Hampus Finndell, Oliver Berg, Rasmus Schüller
Oskar Fallenius, Joel Asoro, Gustav Wikheim

Pierre Neurath Bengtsson, André Picornell, Elliot Käck, Theo Bergvall och Isak Alemayehu var de spelare som inte fanns med i matchtruppen.

Förutsättningarna var enkla när Djurgården klev ut för returmatch på Swisspoarena - vinna eller försvinna, där ett underläge 1-2 behövde vändas till seger. En svår, men inte alls omöjlig uppgift, mot ett skickligt schweiziskt motstånd och leveransen i de avgörande momenten stod i fokus, enligt tränare Thomas Lagerlöf som ville se effektivare slutprodukter och minskade misstag i defensiven.

Över tusen DIF-supportrar fanns på plats för att backa laget och det var en påtagligt laddad stämning inför avsparken. Tempot var högt och Djurgården fick en obehaglig start när Luzern bjöds på en hyperfarlig frispark decimetern utanför straffområdeslinjen.

Lyckligtvis styrde Jacob Une Larsson undan bollen till hörna och de för dagen vitklädda DIF-spelarna kunde andas ut. Djurgården fick energi och svarade upp med några bra minuter, men i nionde minuten osade der katt på nytt. Martin Frydek fick skottläge på ett inlägg men Marcus Danielson dök upp som räddande ängel och rensade på mållinjen.

En nervig start men DIF replikerade strax efter med ett skottläge för Gustav Wikheim där bollen smet metern utanför. Djurgården öste vidare framåt och skapade lite tryck och det fanns en positiv grundkänsla med kvarten spelad.

En småryckig och chansfattig period följde med ett visst övertag för hemmalaget som skapade en farlig chans i 25:e minuten som lyckligtvis inte förvaltades. Det gjorde dessvärre chansen efter när en andraboll lyftes in på bortre stolpen efter en hörna, där Marco Burch dök upp och kunde rulla in 1-0.

Blytungt givetvis och därmed ett tvåmålsunderläge sammanlagt som behövde hämtas upp. Luzern kände av medvinden och fortsatte att trycka på framåt, DIF samlade emellertid ihop sig och började jobba mer framåtlutat. Ett streck i räkningen kom dock när Oskar Fallenius kapades bryskt i 34:e minuten och tvingades kliva av.

Tråkiga scener och Musa Gurbanli klev in och ersatte samtidigt som Joel Asoro tog hand om högerkanten. Men Djurgården fick inte igång maskineriet och det mest uppseendeväckande som hände var det gula kort som Rasmus Schüller drog på sig i 41:a minuten.

Det var hetsigt i duellerna mot slutet och fyra stopptidsminuter väntade. En annan dag hade kanske Gustav Wikheim fått med sig en straff efter att han drogs ner i hörnet av straffområdet, men det gjorde mindre för kvitteringen skulle ändå komma i slutsekunderna. DIF ställde om och Oliver Berg la ut bollen till Joel Asoro som avancerade och pricksköt kliniskt i bortre hörnet.

Vilt jubel bland de tillresta DIF-suppotrarna och oerhört viktigt syre inför andra halvlek. Domare Genc Nuza blåste sedan av matchen precis efter och det fanns hopp inför de avslutande 45.

Den sista halvleken rullade igång och nu var det full fart framåt som gällde - med tillhörande håll tätt bakåt. DIF rullade på bra med mycket bollinnehav och försökte såga sig igenom det täta hemmaförsvaret.

Det fanns gott om offensiva intentioner men några skarpa lägen uppstod inte initialt. Men i 56:e minuten kom en grym chans när Jacob Une Larssons nick på hörna gav en retur tillbaka i bra läge som Une tyvärr sköt ovanför målramen.

Dubbelbyte följde sedan med knappa timmen spelad där Magnus Eriksson och Haris Radetinac klev in och Oliver Berg och Gustav Wikheim klev ut. En fin chans kom på en inläggsfrispark från Magnus Eriksson och bollen styrdes till hörna. En hörna som blev hyperfarlig där Manges serve nådde en fristående Rasmus Schüller som drog bollen på volley ynka centimetrar utanför stolpen.

Ruggigt nära samtidigt som blickarna började kastas med viss oro på klockan. I 65:e kom dock ett nytt fint läge för Joel Asoro som ånyo försökte nypa in bollen i bortre, denna gång smet skottet dock strax utanför. Nu var det tungt DIF-tryck och Luzern försvarade sig lågt.

Kort därpå replikerade schweizarna med ett friläge för Kevin Spadanuda där Jacob Widell Zetterström kom ut vältajmad och avstyrde med hjälp av Samuel Dahl. Klockan tickade fort och dramatiken tätnade där Djurgården skapade halvchanser och Luzern-spelarna försökte att dra ner tempot på diverse olika sätt.

Forceringen var intensiv och DIF svärmade runt straffområdet, men Luzern rensade effektivt. I 83:e minuten var det ruggigt nära igen när Hampus Finndell nickade precis utanför på ett inlägg från Haris Radetinac. Dessvärre ingen nätkänning och nu återstod bara fem ordinarie minuter.

Det var nästan som en förbannelse och på en hörna fick Hampus Finndell fritt skottläge men Pascal Loretz stod för en vass enhandsräddning. Dramat ökade ytterligare när Max Meyer brände ett superbt friläge för hemmalaget och strax efter kom fem stopptidsminuter upp på skylten.

Ett par minuter rann iväg men sedan kom ännu en grym chans när Loretz stod för en ny räddning på en nick och bollen rann undan precis framför fötterna på Joel Asoro parallellt med mållinjen. Det här var helt enkelt en sådan kväll där bollen inte ville in och DIF föll definitivt med flaggan i topp, efter en stark andra halvlek där laget förtjänade mer.

Därmed tar årets Europa-äventyr slut för Djurgården och nu riktas fullt fokus mot att gå för en topp 3-placering i Allsvenskan för att ordna en ny biljett ut i Europa nästa år. Härnäst väntar bortamöte mot IFK Göteborg nästa söndag på Gamla Ullevi.

3 augusti, torsdag 20:45Swisspoarena