Företag

Derbyförlust i regnet på Stadion

  • Damer
  • A-lag
  • 1 maj 2023

Ett tidigt mål för Hammarby fällde avgörandet i Stadionpremiären där DIF kom igång i andra halvleken och forcerade intensivt för en kvittering, men utan att få in bollen i nät.

Laget 

Djurgården mönstrade följande startelva i derbyt:

Elvira Björklund 
Matilda Plan Sanna Kullberg Portia Boakye
Alice Bergström, Tilde Lindwall, Kamilla Karlsen, Tove Almqvist, Ebba Hed
Hayley Dowd, StibaLisa Johansson 

Hedvig Lindahl fanns inte tillgänglig för spel på grund av skada.

Första halvlek

Efter två raka damallsvenska hemmamatcher på Grimsta var det äntligen dags för Stadion-premiär med runt 4000 sålda biljetter och höga förväntningar i luften. Att det dessutom vankades derby mot Hammarby höjde givetvis temperaturen ytterligare och även om vädrets makter inte var på sitt bästa humör var stämningen rejält laddad på de klassiska träbänkarna.

Att uppgiften var av det tuffare slaget för Djurgården var dock alla på det klara med mot ett Hammarby som hade inlett serien med fyra raka segrar. Inramningen inför avspark ökade onekligen intensiteten där DIF-supportrarna såg till att stämningen var rejält triggad på läktarna.

Tempot var också uppskruvat från start där gästerna inledde med mycket boll och skapade tryck. Chanserna lyste dock med sin frånvaro och det var DIF som stod för första avslutet i sjätte minuten när Hayley Dowd testade Anna Tamminen med ett tungt skott som dock landade i skopan på den grönvita keepern.

I elfte minuten blev det dock farligt bakåt när Eva Nyström slog ett flackt inlägg som var nära att nå fram till Adelina Engman. Men med kvarten spelad var det fortsatt mållöst och tight försvarsspel från båda lagen som inte bjöd på mycket ytor i offensiven.

Men en hörna för gästerna i 20:e minuten skulle bli ödesdiger. Första försöket rensades undan men på andrabollen kom ett lurigt inlägg från vänsterkanten som letade sig fram till Simone Boye Sörensen som kunde peta in bollen vid bortre stolpen.

En tuff start men bara att kavla upp ytterligare och jobba ikapp. Det osade katt på nytt bakåt i 24:e minuten, men denna gång fanns Ebba Hed på plats och rensade undan. DIF rullade stundtals runt bra, spelade igenom Hammarbys press och i 28:e minuten fick StinaLisa Johansson ett utmärkt skottläge i boxen efter en fin framspelning av Tilde Lindwall, men avslutet blockerades av en grönvit försvarare.

Det var mer Djurgården nu som hade en bra period och tryckte på framåt. Riktigt nära en kvittering var det sedan i 33:e minuten när Tilde Lindwall fick bollen i boxen, fintade bort sin försvarare och sköt med vänstern. Anna Tamminen stod dock för en vass räddning och fick fingertopparna på bollen som styrdes till hörna.

Även den blev farlig med ett skott i burgaveln men det svängde snabbt och strax efter hade Hammarby en frispark som styrde via DIF-försvaret i ribban. Underhållningsvärdet hade ökat matkant nu med  chanser åt båda hållen och i 38:e minuten var Hayley Dowd nära att jaga ikapp ett hemspel till Tamminen.

Hammarbys bästa lägen i halvleken uppstod via fasta situationer och en ny boll i ribbans överkant kom via en hörna i 41:a minuten. Gästerna tryckte på mot slutet men DIF-defensiven löste situationerna som uppstod på ett klokt sätt och efter 45 spelade minuter kom halvtidssignalen. Därmed kunde DIF gå till paus och samla styrkorna för att mobilisera inför andra halvlek.

Andra halvlek

Uppdraget var tydligt inför de avslutande 45 minuterna - kvitteringsjakt skulle påbörjas men Hammarby inledde med ett farligt inlägg från Engman redan i första minuten. Djurgården hade svårt att få igång offensiven initialt, även om det fanns ett välbehövligt lugn i passningsspelet i uppspelfasen.

Det kom lägen för omställningar men skärpan på tredjedelen var inte på plats. Alice Bergström blixtrade till ibland med sin snabbhet men det heta chanserna uteblev. Men en hörna från Kamilla Karlsen i 55:e minuten blev farlig och Tamminen hade stora besvär med att boxa ut bollen på mållinjen.

Det blev startskottet för en fin offensiv period där DIF skapade rejält tryck på de grönvita. Chanser radades upp och det var riktigt nära en kvittering när Matilda Plan drog iväg ett tungt skott där Tamminen lyckades rensa undan sin egen retur framför framrusande DIF-spelare i absolut sista stund. 

Hammarby var i gungning och rensade desperat nu och med timmen spelad kändes det hoppfullt. Det var hård kamp på planen och Hayley Dowd åkte på ett gult kort. Strax efter var det dock dags för ett kort av grövre valör för Madelen Janogy som drog till med ett slag i bröstet mot Matilda Plan, Inget att tveka över för Tess Olofsson som plockade fram det röda kortet och därmed var det numerärt överläge för DIF.

25 minuter återstod och Alice Bergström fortsatte att utmana på sin högerkant. DIF tryckte på och Tove Almqvist gick på skott som blockerades. Den efterföljande hörnan styrdes över av Matilda Plan och det fanns vittring på ett blårandigt mål nu.

DIF-anstormningen rullade på mot ett lågt stående grönvitt försvar men minuterna tickade iväg skrämmande fort. Inlägg matades in, Hayley Dowd sköt på blockerande försvarare och DIF plockade in både Sara Lilja Vidlund och Flavine Mawete för att spetsa offensiven.

Men de heta chanserna producerades inte och det började bli bråttom. Det blev alltför många och långa spelvändningar och ett dubbelbyte kom sedan i 86:e minuten där Lova Lundin och Nellie Lilja kom in. Minuten efter var det riktigt nära när Flavine Mawete bröt igenom men bollen rensades ånyo undan i sista stund. Den efterföljande hörnan blev farlig även den, fast storspelande Anna Tamminen fick dessvärre undan bollen på nytt.

Flavine Mawete var på gång och skarvnickade strax utanför men bollen ville inte in och klockan var uppe på full tid nu. Fyra tilläggsminuter kom upp på skylten och nu var det extremt bråttom. Ett sista inlägg kom som Mawete nickade över och fler chanser blev det inte. Läget blev inte bättre av att Matilda Plan dessutom åkte på sin tredje varning för i år och därmed missar nästa match.

Slutsignalen kom obönhörligt och därmed var det bara att hacka i sig en derbyförlust. Detta trots en andra halvlek med ett massivt övertag med fina möjligheter från minut 55 fram till slutsignalen för Djurgården. Effektiviteten i sista tredjedelen saknades dessvärre denna kväll och nu gäller det att ta sig vidare och mobilisera på nytt.

En par dagars återhämtning väntar innan det är dags för match igen redan på torsdag då IK Uppsala står för motståndet på Studenternas IP.

1 maj, måndag 19:00Stockholms Stadion

DjurgårdenHammarby IF
0-1 (0-1)

  • MålskyttarSimone Sörensen 20'
  • Domare Tess Olofsson
  • Publik 3871 (Stockholms Stadion)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat