Djurgården fällde Häcken på nytt

• Damer
  • 17 sep 2023

Hayley Dowd klev fram som matchjälte och satte matchens enda mål när BK Häcken besegrades med 1-0 på Grimsta.

Djurgården mönstrade följande lag mot BK Häcken

Katelin TalbertJulia Walentowicz, Sanną Kullberg, Beata Kullberg, Ebba Hed
Sessy Åsland (k), Nellie Lilja
Alice Bergström, Tove Almqvist, StinaLisa Johansson
Lova Lundin

Matilda Plan (avstängd), Flavine Mawete, Alexandra Lobanova och Sara Lilja Vidlund var inte tillgängliga för truppen.

Ett test av det tuffare slaget väntade Djurgården på Grimsta där BK Häcken stod för motståndet. En målskillnad på 40-5 under de 19 matcherna i serien gav en tydlig fingervisning om gästernas kvalitet, men notabelt var även att Häckens enda förlust i år kom mot just DIF i premiären.
Djurgården kom å sin sida till match med två fina prestationer i ryggen som rimligtvis borde renderat en större poängskörd och inramningen var gemytlig med behaglig höstsol när matchen kickades igång.

Alice Bergström var på hugget direkt och ryckte loss på sin högerkant och sköt strax utanför krysset redan i första minuten. En underhållande start på matchen, tempot var högt och det smällde i duellerna när båda lagen ville framåt.

Det var dock glest med vassa chanser under den inledande kvarten men Häckens vassa offensiv gjorde sig bitvis påmind. I 13:e minuten var det oroligt när Rosa Kafaji fick utrymme i boxen, dessbättre utan att få ordning på avslutet.

Djurgården replikerade sedan med ett fint kombinerande där Ebba Hed fick skottläge i straffområdet, men Jennifer Falk var välplacerad och kunde mota avslutet. I anfallet efter osade det katt bakåt där det kunde blivit en straffspark för Häcken om inte Felicia Schröder varit offside.

Det var fortsatt framåtlutad fotboll och nästa chans var Djurgårdens då Lova Lundin rullade fram StinaLisa Johansson i djupled, vinkeln blev dock något snäv och skottet hamnade metern utanför målramen.

5-3 i avslut i blårandig favör vittnade om att DIF stod upp starkt, men det var ännu målöst med halvtimmen spelad. Hörnor hade Häcken flest men utan att egentligen oroa och överlag sjönk intensiteten under den sista kvarten.

I 39:e minuten hettade det emellertid till när Felicia Schröder löpte sig loss i djupled och Katelin Talbert stod för en vass räddning på avslutet från nära håll. Strax efter nickade Sanna Kullberg undan Rosa Kafajis skott på mållinjen, matchens två hetaste lägen och två viktiga blårandiga ingripanden som såg till att nollan var intakt.

Gästerna hade fortsatt tryck under de tre tilläggsminuterna men DIF-försvaret höll fortet och det var 0-0 när domare Maral Mirzai blåste av halvleken.

Det blev inga byten inför andra halvlek och Häcken skapade tryck under de inledande minuterna. DIF svarade upp men en snabb omställning där Lova Lundin sprang loss i djupled, dessvärre fick inte Lova till inlägget in i boxen.

En chans som ändå gav energi och en bra DIF-period följde där Lova Lundin var ytterst nära att nå fram på en lurig frisparksvariant. I 52:a spelade sedan Lundin fram till StinaLisa Johansson som curlade bollen strax utanför det vänstra krysset.

Häcken replikerade snabbt med ett stolpskott från Rosa Kafaji och det var fortsatt chansrikt och dramatiskt. Dubbelbyte följde för DIF där Tilde Lindwall och Kamilla Karlsen klev in och Lova Lundin och Julia Walentowicz klev av.

Matchuret gick upp på timmen spelad och trots de offensiva intentionerna från båda lagen var det ännu mållöst. En värdefull poäng låg inom räckhåll, samtidigt började gästerna trycka på allt mer framåt. Ett uppoffrande försvarsarbete över hela planen höll dock målet fredat och blåränderna var samtidigt på hugget i omställningarna, där StinaLisa Johansson och Tilde Lindwall hotade frekvent.

Ytterligare ett byte följde sedan i 71:a minuten när Hayley Dowd ersatte Tove Almqvist. Häcken hotade framåt även de och Rosa Kafaji styrde ett högerinlägg strax utanför. Men det var Hayely Dowd som skulle få Grimsta att explodera. Amerikanskan snappade upp en snål bakåtpassning, kom fri och Jennifer Falk räddade det första skottet. Returen tog dock Hayley hand om och dunkade in 1-0.

Ett drömläge för poäng med kvarten kvar och Häcken började forcerade för kvittering. Aisha Masaka nickade strax utanför och DIF försvarade sig lågt och rensade. Minuterna tickade långsamt framåt och i 84:e kom en möjlighet för Alice Bergström som sprang loss i djupet, tyvärr rann skottet en bit utanför.

I 86:e blev det sedan oroligt när Häcken fick ett ypperligt frisparksläge precis utanför straffområdet. Bollen flög dock över ribban och hoppet om en trepoängare glödde ordentligt. Klockan gick upp på 90 minuter och tre tilläggsminuter kom upp på skylten.

Det tillkom ytterligare dramatik när Jennifer Falk var uppe på en hörna och dundrade rakt in i Beata Kolmats. En elak smäll som innebar att DIF-backen fick halta av planen och Portia Boakye ersatte.
Häcken jagade vidare och Felicia Schröder nickade utanför i ett farligt läge. Men värre än så blev det inte och till slut kom den efterlängtade slutsignalen som innebar tre grymt sköna poäng som lyfter DIF i tabellen. Att Djurgården dessutom tar full pott med sex poäng mot seriens bästa lag är ytterligare en fjäder i hatten.

Åh en sådan härlig dag och närmast väntar ett landslagsuppehåll men den 1 oktober är det dags för hemmamatch igen då IFK Kalmar gästar Stadion. Var på plats då.

17 september, söndag 15:00Grimsta IP