Förlust mot Sirius i årets sista hemmamatch

• 4 nov 2023

Djurgården fick se sig besegrade med 4-2 av ett effektivt och formstarkt Sirius i en match som vi mest kommer att minnas för avtackningen av Elliot Käck och Tommi Vaiho.

Djurgården mönstrade följande startelva mot Sirius:

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Jacob Une Larsson, Marcus Danielson, Samuel Dahl
Lucas Bergvall, Besard Sabovic, Magnus Eriksson
Oskar Fallenius, Musa Gurbanli, Gustav Wikheim

Rasmus Schüller (avstängd), Elliot Käck och André Picornell var de spelare som inte fanns tillgängliga för matchtruppen.

Djurgården klev ut för årets sista hemmamatch på ett klassiskt höstkyligt Tele2 Arena med sikte på en trepoängare i jakten på tredjeplatsen. Med fyra poäng upp till Häcken fanns fortfarande hoppet om en direktbiljett ut i Europa, på andra sidan väntade dock Allsvenskans formstarkaste lag som tagit 16 poäng av 18 möjliga på de sex senaste omgångarna.

Efter prisutdelningen av Årets Järnkamin, som förärades Marcus Danielson, rullade sedan matchen igång. Inledningen blev trevande från blåränderna där gästerna var mest på hugget framåt. Några halvchanser skapades omedelbart för Sirius och en viss oro infann sig om en reprisering av den första kvarten senast mot BP, något Kim Bergstrand poängterat inför match att han inte ville se.

Men i tionde minuten blixtrade DIF till med ett anfall där Gustav Wikheim hittade fram till Musa Gurbanli som tog emot i boxen och sköt strax utanför. En positiv injektion i en annars svag inledning, men dessvärre till priset av en skada på Wikheim som fick kliva av och Felix Vá fanns redo att ersätta.

Djurgården kunde samla ihop sig under spelavbrottet och kom tillbaka med bättre fart. Men ganska snart var det ett passningsskickligt Sirius som hade majoriteten av bollinnehavet igen. I 20:e minuten kom dock några snabba blårandiga bollerövringar högt upp i planen som ledde vidare till en hörna.
I boxen fanns planens kanske kortaste spelare påpassligt framme och skallade bollen, via David Mitov Nilsson, precis över mållinjen.

Vilt jubel på Tele2 Arena över ett något överraskande ledningsmål och ett välkommet initiativ i matchen. Ett mål som också gav energi där ett bevakande DIF kunde sticka upp i omställningar när tillfälle gavs. Djurgården började även få till längre etablerade anfall nu och i 31:a minuten var Musa Gurbanli  ruggigt nära ett andra mål, även denna gång på hörna. Avslutet från nära håll räddades dock skickligt av Mitov Nilsson.

Nu var det DIF för hela slanten och gästerna var rejält tillbakatryckta. I 36:e minuten var det dock Sirius tur att kontra snabbt och Tashreeq Matthews  tvingade Jacob Widell Zetterström till en akrobatisk räddning.

Men nollan skulle tyvärr inte hållas intakt. I 41:a minuten fick Joakim Persson läge i boxen på ett högerinlägg och kunde nicka in 1-1. Även det lite otippat efter en period med intensiv DIF-press.

Bara att jaga vidare efter ett ledningsmål och sex tilläggsminuter gav möjlighet till det. Pigge Felix Vá var nära att vaska fram en fin möjlighet efter en dribblingsraid på vänsterkanten. Men någon nätkänning blev det inte och därmed blev det pausvila med 1-1.

Det blev ett byte inför andra där Pierre Neurath Bengtsson ersatte Besard Sabovic, samtidigt som Samuel Dahl klev upp på mittfältet. DIF var mer framåtlutade nu men åkte omgående på en kontring där Joakim Persson fick utrymme i boxen och kunde sätta sitt andra mål för kvällen.

Nu var det plötsligt kvitteringsjakt som gällde men den skulle snabbt förbytas till reduceringsjakt. I 51:a minuten kom sedan 3-1 till Sirius från Wessam Abou Ali efter ett nytt snabbt anfall och nu såg det de facto riktigt kärvt ut.

Djurgården flyttade upp och försökte men fick inte någon rytm i anfallen. Men en fin soloaktion från Oskar Fallenius ändrade förutsättningar och när Fallenius kapades i straffområdet pekade domare Fredrik Klitte omedelbart på straffpunkten.

Marcus Danielson klev fram och var klinisk när han smekte in bollen i högra hörnet. Nytt hopp och vittring igen med halvtimmen kvar. Strax efter var det dock ruggigt nära 4-2 när Wessam Abou Ali hittade Melker Heier som lyckligtvis sköt utanför.

Nytt DIF-byte följde i 65:e när Haris Radetinac ersatte Musa Gurbanli. Publiken manade på men Sirius fortsatte att oroa med sina vassa anfall. I 67:e skulle det dessvärre komma ytterligare ett baklängesmål när Joakim Persson fick friläge och fullbordade ett hattrick.

Tungt givetvis i ett läge där kontakt fanns, men inte mycket mer att göra än att gå för reducering. Djurgården skapade tryck och producerade hörnor nu, men de skarpa chanserna uteblev. Klockan tickade upp mot kvarten kvar och publiken eldade på och skanderade ”Tommi Vaihos järnkaminer” och ”Elliot Käcks järnkaminer”.

Läktartrycket kunde tyvärr inte omsättas i några heta lägen där Djurgården försökte utan att hota rejält medan minuterna tickade iväg. I 89:e höjdes dock stämningen när Tommi Vaiho byttes in till stående ovationer.

Ett värdigt ögonblick och det fanns trots alt sex minuters tillägg för att producera någonting framåt. Bortsett från en halvfarlig hörna och nya inspel från ständigt aktive Felix Vá på vänsterkanten blev det dock inte mycket producerat i anfallsväg och slutsignalen ljöd ofrånkomligen med en hemmaförlust i protokollet mot ett mycket formstarkt och effektivt Sirius.

Därmed står det klart att Djurgården slutar fyra i årets Allsvenska och får därmed hoppas på en gynnsam utgång av Svenska Cupen för att ta sig ut i Europa.

Långt ifrån optimalt men desto större anledning att istället ta med sig scenerna efter matchen när de två järnkaminer och tillika guldhjältarna Tommi Vaiho och Elliot Käck fick ta emot stående ovationer för sina minnesvärda insatser under deras många år i Djurgården.

Nästa söndag avslutas säsongen då Djurgården beger sig till Kalmar för bortamatch.

4 november, lördag 17:30Tele2 Arena